Navigering

    Sök data Nyheter Om oss Community
    • Registrera
    • Logga in
    • Sök
    • Hem
    • Kategorier
    • Senaste
    • Taggar
    • Populära
    • Användare
    • Grupper

    Tillgänglighetsdirektivet och publicerade öppna data

    Tipsa och fråga
    webbtillgänglighet öppna data
    6
    12
    145
    Laddar fler inlägg
    • Äldst till nyaste
    • Nyaste till äldst
    • Flest röster
    Svara
    • Svara som ämne
    Logga in för att posta
    Det här ämnet har raderats. Endast användare med ämneshanterings-privilegier kan se det.
    • Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist Senaste redigerad av Kristine_

      Hej,

      Jag hörde att tillgänglighetsdirektivet kan utgöra hinder för publicering av öppna data. Är detta något som ni har stött på?

      Antagligen är det så att de personer i en organisation som har till uppgift att säkerställa en webbsidas tillgänglighet anser att öppna data inte kan publiceras på så sätt att det blir "tillgängliga" enligt direktivet. Det kan då uppstå en diskussion mellan den som vill publicera öppen data och den som vill säkerställa tillgängligheten.

      Finns det nåt skrivet kring detta eller nån som har eller har haft en liknande diskussion och kommit fram till en lösning. Vore tacksam om det skulle finnas något sorts bra exempel på lösning här.

      Ainali Kristine_ 2 svar Senaste svaret Svara Citera Gilla 0
      • Ainali
        Ainali @Jonas Nordqvist Senaste redigerad av

        @jonas-nordqvist Det är ju svårt att bemöta hörsägen och när det inte går att ställa följdfrågor om vad som egentligen menades.

        Det finns ju någon slags poäng i att om data publiceras med rätt licens och är öppet per opendefinition.org men på ett sätt som gör att många de facto inte har tillgänglighet till det så är det öppet på pappret, men inte i anden. Och det senare borde ju såklart vara ledstjärnan. För någon som ännu inte har flytande kunskaper i webbtillgänglighet är ju tillgänglighetsdirektivet ett hinder för all publicering på webben, oavsett om det är en bloggpost eller öppna data.

        Men det skulle vara intressant om du kunde få fram mer detaljer på de upplevda problemen så att vi slipper spekulera.

        Ett svar Senaste svaret Svara Citera Gilla 1
        • Kristine_
          Kristine_ @Jonas Nordqvist Senaste redigerad av

          @jonas-nordqvist Intressant frågeställning!
          Lagen innehåller bestämmelser som innebär att tjänster och information som en offentlig aktör tillhandahåller genom en webbplats eller mobil applikation ska vara tillgänglig. Eftersom öppna data publiceras på internet innebär det att även öppna data ska uppfylla lagens krav. Det är ju i grunden bra, för det gör att öppna data kan användas av alla, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller ej. I praktiken behöver man ta höjd för detta i arbetet med öppna data, ställa rätt krav, granska materialet, göra nödvändiga anpassningar, ta upp eventuella brister i redogörelsen m.m.

          Det handlar allt ifrån hur applikationer är byggda och designade, liksom dokument och filer. Tipsar om att besöka digg.se och webbriktlinjer.se för mer detaljerad information om vad som gäller.

          Viss digital offentlig service är undantagen från lagens krav, är att till exempel digital service från tredje part som varken har finansierats eller tagits fram av den berörda offentliga aktören eller står under dess kontroll.

          Håller med @Ainali att det skulle vara intressant med några exempel. Är det t.ex vissa filformat där tillgänglighetskraven upplevs hindrande? Eller i samband med visualiseringar. Eller annat?

          salgo60 Ett svar Senaste svaret Svara Citera Gilla 0
          • Kristine_
            Kristine_ @salgo60 Senaste redigerad av

            @salgo60 Då denna tråd handlar om frågeställningar om öppna data och relation till lagen om digital offentlig service, grenar och flyttar jag dina inlägg till en egen tråd under "Kategorin efterfråga data" /Kristine

            salgo60 Ett svar Senaste svaret Svara Citera Gilla 0
            • salgo60
              salgo60 @Kristine_ Senaste redigerad av

              @kristine_ ok

              1. men FHMs svar var ett exempel på en myndighet som skyller på att dom inte hinner leverera Öppen data pga att "lagen" om Tillgänglighetsdirektivet prioriteras vilket kan säkert formuleras som @Jonas-Nordqvist säger "tillgänglighetsdirektivet kan utgöra hinder för publicering av öppna data."
                1-1) det jag via via 5 email försökt förklara för FHM att skapa några rader i en csv fil blev i deras senaste email bortprioriterat (osäker om dom förstått vad jag önskar dom skall göra) pga Tillgänglighetsdirektivet så i detta fall lät det som Öppen Data ned prioriteras.... även då det som i detta fall är en pågående pandemi och att ha tillgång till data som data från alla länder som är med borde vara prio 1

              2. jag skickade en länk till detta inlägg när jag svarade FHM se mina email och flyttar du saker i diskussionen så gissar jag att dom blir ännu mera förvirrade så kanske ha en placeholder med samma ID och länk är bäst..eller vad nu denna plattform klarar av ...

              Ett svar Senaste svaret Svara Citera Gilla 0
              • Björn Hagström
                Björn Hagström Senaste redigerad av

                Tillgänglighetsdirektivet kan påverka publicering av öppna data som filer.

                Så här bör man hantera excelfiler t.ex.
                https://support.microsoft.com/sv-se/topic/gör-dina-excel-dokument-tillgängliga-för-personer-med-funktionsnedsättning-6cc05fc5-1314-48b5-8eb3-683e49b3e593

                Har man inga bilder eller länkar är utmaningarna små.

                Jag har inte hittat några tips för csv men det är bara enkel text så där kan man inte göra så mycket.

                Björn Hagström Ett svar Senaste svaret Svara Citera Gilla 2
                • Björn Hagström
                  Björn Hagström @Björn Hagström Senaste redigerad av

                  @björn-hagström sa i Tillgänglighetsdirektivet och publicerade öppna data:

                  https://support.microsoft.com/sv-se/topic/gör-dina-excel-dokument-tillgängliga-för-personer-med-funktionsnedsättning-6cc05fc5-1314-48b5-8eb3-683e49b3e593

                  Ställde en fråga i gruppen webbriktlinjer på Facebook om detta också:
                  https://www.facebook.com/groups/webbriktlinjer/permalink/3364952543605550/

                  salgo60 Ett svar Senaste svaret Svara Citera Gilla 0
                  • Jonas Nordqvist
                    Jonas Nordqvist Senaste redigerad av

                    Detta inlägg är raderat!
                    Ett svar Senaste svaret Svara Citera Gilla 0
                    • Jonas Nordqvist
                      Jonas Nordqvist Senaste redigerad av

                      Min ursprungliga fråga handlade om det var nån som hade kommit fram till en lösning eller ett sätt att förhålla sig till fenomenet. Tyvärr ser jag att tråden börjat spreta och nu handlar om helt andra saker. Jag tror det är bra att vi kan hålla oss till ämnet som frågeställaren hade ursprungligen. Jag och flera med mig kommer säkerligen ha frågor framöver som vi vill ha diskussion kring, men det är inte lätt för frågeställare att sålla fram svar i trådar som dessa. Så jag efterlyser alltså lite modering här.

                      Min ursprungliga fråga rör ett exempel på fenomen (för att göra det ännu tydligare) att jag tex stött på en kommun vars kommunikationsavdelning ansett att de inte kan länka från deras hemsida till en dataportal (kommunen egna portal) eftersom den inte är tillgänglighetsanpassad.

                      josefinlassi Ett svar Senaste svaret Svara Citera Gilla 2
                      • josefinlassi
                        josefinlassi @Jonas Nordqvist Senaste redigerad av

                        @jonas-nordqvist Ja, jag skulle nog ha lyft över några inlägg här till egna trådar. Ledsen för det, håller med om att vi bör moderera bättre. Men som Kristine skrev tidigare så är det en intressant fråga som du lyfte och den tar vi med oss. Det du efterlyser är alltså hur man kan förhålla sig till tillgänglighetsanpassning av dataportaler? Skulle det vara möjligt för dig att skicka oss lite mer info ock exempel på det du sett? Du kan isf maila mig på josefin.lassinantti@digg.se. Det är möjligt att vi skulle behöva uppdatera vår vägledning med information om just detta. Jag samlar också just nu in annan info för en senare uppdatering av vårt stöd, så det skulle passa bra. Jag har lite andra tankar också om hur man kan säkerställa kvaliteten på dataportalen i relation till den nationella dataportalen, men det ligger en bit in i framtiden.

                        Jonas Nordqvist Ett svar Senaste svaret Svara Citera Gilla 0
                        • Jonas Nordqvist
                          Jonas Nordqvist @josefinlassi Senaste redigerad av

                          @josefinlassi Tack! Och härligt att ni arbetar med dessa frågor!

                          Jag har egentligen inget mer exempel på det jag gav i förra inlägget. Men jag tror att det skulle vara mycket uppskattat hos fler än en kommun att kunna visa upp något för sin kommunikationsavdelning som får dom att tryggt lita på att en öppna data-portal lever upp till tillgänglighetsdirektivet och att de inte gör "fel" när de länkar till, eller själva hostar, en dataportal. På något sätt faller det på sin egen orimlighet att en json-fil i sig kan anses vara otillgänglig.

                          salgo60 Ett svar Senaste svaret Svara Citera Gilla 0
                          • salgo60
                            salgo60 @Jonas Nordqvist Senaste redigerad av

                            @jonas-nordqvist sorry för tråd kap... gissar att som jan Ainali antyder att du får nog många varianter/förklaringar....

                            Bäst vore väl om det finns en arbetsmodell hos DIGG att saker som detta gör att dom skapar en task i sin backlog med ett unikt id

                            • vi kan se backloggen
                            • prenumerera på vad som sker
                            • kommentera där
                            • vi får ett unikt task id på att detta ev. måste förtydligas med en rekommendation eller annat... när det gjorts får vi ett ping så jobbar vi med Wikidata där alla kan ställa frågor men det är Lydia Pintcher som prioriterar WIkidata backlog

                            Snyggast vore om "din" kommun jobba på samma sätt med en publik backlog som vi kan se och som pekar på DIGGs backlog.... jag skrev lite om dom tankarna under co-creation i en annan tråd....

                            Det är säkert bra med diskussioner med mer struktur och Facebook grupper men DIGG bör vara expertmyndigheten som fångar upp detta och pekar med rak hand i typ en instruktion vad som gäller....

                            Ett svar Senaste svaret Svara Citera Gilla 0
                            • Första inlägg
                              Sista inlägg