@salgo60 Här hittar du DIGGs föreskrifter och annan information som rör tillgänglighetsdirektivet: https://www.digg.se/digital-tillganglighet Det är inte vi som jobbar med den här frågan utan våra kollegor.

josefinlassi
@josefinlassi
Specialist inom öppna data på DIGG
Bästa inläggen skapade av josefinlassi
-
RE: Föreskrifter som öppna data
-
DIGG seminarium: Nationella principer för att tillgängliggöra information
Under året kommer DIGG att arrangera detta seminarium om de nationella principerna för att tillgängliggöra information vid behov, se Internetstiftelsens eventkalender för bokning och datum. I denna tråd samlar vi frågor och svar kring detta seminarium i syfte att sprida informationen mer effektivt och möjliggöra en bredare dialog. Välkommen att posta era frågor här!
-
Gratis webbkonferens från Open Knowledge 4-5 maj
Vill bara tipsa om ett väldigt intressant evenemang 4-5 maj från Open Knowledge "https://csvconf.com/" som handlar om "stories about data sharing and data analysis from science, journalism, government, and open source". (OBS! Kolla den svenska tiden.)
Tror det kan vara många intressanta case som presenteras! Och ett bra upplägg med 20-minuters pass, så man kan plocka ut det som är intressant.
-
RE: DIGG seminarium: DIGGs stöd för att öppna upp data
@salgo60 Hej! Seminariet är inte publicerat ännu, men jag var tvungen att fixa den här tråden innan eftersom vi länkar hit från inbjudan på Goto10. Men seminariet kommer att presentera våra vägledningar, principer mm, dataportalen och dess tjänster (inkl docs), och även detta community.
Vad gäller dina frågor så är DIGG ägare av dataportalen och vi håller på och bygger upp en förvaltningsorganisation runt detta nu. Vi använder primärt Jira för att hantera ärenden av utvecklingskaraktär, och jag vet inte riktigt vilka fler dataset som är på gång från DIGG just nu.
Senaste inläggen av josefinlassi
-
RE: Bra ML dataset
@salgo60 se min kommentar till Stefan Wallin i tråden om att filtrera API'er, det kan vara ett steg på vägen. Sen pågår det också intressanta diskussioner inom trafikdataområdet, att en domänaktör borde kunna "samla in" data från tex kommuner och på så sätt kunna skapa en större och homogenare datamängd, vilket borde göra det enklare för ML och AI.
-
RE: Kategorisera API:er efter datasort
@stefan-wallin Tack för feedbacken, vi jobbar vidare med en ”exclude” funktionalitet och hoppas att det blir bra:) En annan sak som dykt upp i tester och som också kanske skulle bidra till enklare utforskning av data är dels om datamängder går att beskriva i ”antal datapunkter” för att man enklare ska kunna avgöra storleken och om det är nåt data som går att använda för AI eller maskininlärning. Ett stöd för samma syfte är att göra det tydligt vilka datamängder som bygger på samma specifikation (typ... en ”Tips! Dom här datamängder använder samma specifikation.) Vi har ingen aning om hur svårt eller om det ens går att realisera detta eller inte i dagsläget, men det vore intressant med din synpunkt även här.
-
RE: Kategorisera API:er efter datasort
@stefan-wallin Det här var ett perspektiv som jag inte tänkt på tidigare, bra att du lyfter det! Jag tycker att just användbarheten, inkl sökbarheten, är otroligt viktigt, annars är det svårt att hitta och använda data. Just den filtrering som du nämner har vi inte snappat upp, men jag känner att den platsar bra att titta på det i det fortsatta utvecklingsarbetet.
En annan relaterad funktion som vi kommer att utreda inom ramen för ett "avancerat sök" är möjligheten att välja bort (inte bara lägga till ett filter), som att man ska kunna välja bort tex vissa organisationer (som SCB) som vet inte har den data man söker efter. Vet inte om du använt forskningsdatabasen Scopus nånting, men dom har en väldigt effektivt sökfunktion där man bl.a. kan välja att "include" eller "exclude" delar inom olika filter. Skulle en sån funktion förenkla för dina behov tror du?
-
RE: Hjälp folk att bada i sommar med Öppna Data! (Tips och hjälp behövs)
Väldigt roligt att ni gör det här tänker jag som gillar att bada, sommar och nu också i år, på vintern:) Som sagt, man ångrar aldrig ett dopp! Eftersom jag inte kan programmera kommer här kanske några riktiga amatörfrågor:)
-
Hur säkerställer man att inte samma badplats "mappas" mer än en gång? Alltså, att kanske en kommun och nån organisation lägger upp samma badplats med t.ex. lite olika koordinater eller namn...
-
Skulle det vara intressant att lägga in parametern "kallbad"? Alltså att skriva in om det är möjligt att bada på vintersäsongen.
-
Hur funkar det om andra aktörer än den som först angav datat för en viss badplats vill lägga in mer info eller ändra på nåt? Jag tänker att den som först la in infon kanske inte alltid har koll på förändringar som görs senare på badplatsen, t.ex. att en kanotförening sätter ut bojar för rodd i vattnet.
-
-
RE: Tillgänglighetsdirektivet och publicerade öppna data
@jonas-nordqvist Ja, jag skulle nog ha lyft över några inlägg här till egna trådar. Ledsen för det, håller med om att vi bör moderera bättre. Men som Kristine skrev tidigare så är det en intressant fråga som du lyfte och den tar vi med oss. Det du efterlyser är alltså hur man kan förhålla sig till tillgänglighetsanpassning av dataportaler? Skulle det vara möjligt för dig att skicka oss lite mer info ock exempel på det du sett? Du kan isf maila mig på josefin.lassinantti@digg.se. Det är möjligt att vi skulle behöva uppdatera vår vägledning med information om just detta. Jag samlar också just nu in annan info för en senare uppdatering av vårt stöd, så det skulle passa bra. Jag har lite andra tankar också om hur man kan säkerställa kvaliteten på dataportalen i relation till den nationella dataportalen, men det ligger en bit in i framtiden.
-
RE: Föreskrifter som öppna data
@salgo60 Helt rätt, det var det jag menade. Jag kan visserligen undersöka möjligheterna att öppna upp våra föreskrifter som en del av det arbete vi gör inom regeringsuppdraget "Rättsligt stöd", men det kanske också blir lite snedvridet eftersom vi också hänvisar vidare till andras lagar och föreskrifter. Vi har ju inte något bemyndigande att öppna upp hela det offentliga rättsinformationssystemet, det är något som jag gissar att regeringskansliet bör göra isf. Och den modell som du klippte in är också en grund i vårt arbete med att ta fram ett förbättrat rättsligt stöd, dock med målgruppen offentlig sektor.
-
RE: Föreskrifter som öppna data
@jonor Jag håller helt och fullt med dig om att data ska vara öppen och kunna användas på flera sätt (det är ju vårt uppdrag att se till att det händer), och det har vi också arbetat in i våra vägledningar och nationella principer för öppna data. Däremot så har vi inte sett att behovet att få just våra föreskrifter på DIGG publicerade i ett dataset har varit så stort (det är inte heller utpekade som "särskilt viktiga datamängder" av EU), så det har inte varit en prio fram till nu. Det kan såklart ändras. Men för just frågan om föreskrifter (vilket mitt svar handlade om) så har vi så mkt annat utvecklingsarbete på gång kring rättsligt stöd så just nu är ingen bra tajming för det. Även vi har tajta resurser:) Men det kanske kan arbetas in som en del lite längre fram i år. Jag kan undersöka saken.
Vaccinationsdata däremot finns det ju ett väldigt stort behov av, men det är inte vi som bestämmer om det ska öppnas upp eller inte. Vi kan inspirera och främja, men inte tvinga nån annan aktör att öppna upp. Lagen är inte heller tvingande. Däremot kanske vi kan använda våra ingångar via vaccinationsbevisen för att pusha för den utvecklingen.
-
RE: Föreskrifter som öppna data
@salgo60 Mitt svar relaterade till frågan om DIGGs föreskrifter finns tillgängliga som ett "dataset", och det gör dom inte mig veterligt. Det kan bero på att det är viktigt att alla ska kunna ta del av dom, inte bara tekniskt kunniga människor. Ser inte att den paragraf du postade kräver ett dataset heller.
Däremot så har DIGG startat upp ett regeringsuppdrag kring "Rättsligt stöd" (för alla lagar, föreskrifter mm som är relevanta för det vi jobbar med) som vår chefsjurist är ansvarig för, och som jag också jobbar med. En del i detta är att ta fram ett tydligare stöd som gör det enklare att bla se vilka lagar och föreskrifter som är relevanta för olika typer av offentliga aktörer. Så ett förbättringsarbete är redan igångsatt. En viktig del i detta är att det rättsliga stödet ska ges på ett enhetligt sätt till alla offentliga aktörer och att det inte ska bli så att DIGG supportar vissa mer än andra. Därför måste informationen vara tillgänglig på ett sätt som även icke-tekniskt kunniga personer kan hantera och förstå. Men läs mer i uppdragsbeskrivningen via länken.
Vi har också satt igång ett internt projekt med att sätta öppna licenser på den information som vi har på webben, det införs allt eftersom det finns resurser till att göra detta arbete.
-
RE: Föreskrifter som öppna data
@salgo60 Vi publicerar inte våra föreskrifter som ett dataset utan på webben. Så om du surfar runt lite på länken jag skickade så hittar du föreskrifterna och andra rekommendationer där. Om du vill få tag i nån på den avdelningen så är det bäst att du ringer kundtjänst, det är ett antal personer som jobbar med detta. Dom kan guida dig vidare.
-
RE: DIGG seminarium: DIGGs stöd för att öppna upp data
@salgo60 Hej! Seminariet är inte publicerat ännu, men jag var tvungen att fixa den här tråden innan eftersom vi länkar hit från inbjudan på Goto10. Men seminariet kommer att presentera våra vägledningar, principer mm, dataportalen och dess tjänster (inkl docs), och även detta community.
Vad gäller dina frågor så är DIGG ägare av dataportalen och vi håller på och bygger upp en förvaltningsorganisation runt detta nu. Vi använder primärt Jira för att hantera ärenden av utvecklingskaraktär, och jag vet inte riktigt vilka fler dataset som är på gång från DIGG just nu.