Sveriges dataportal, DIGG - Myndigheten för digital förvaltning
Sök data Nyheter Om oss Community
  • Hem
  • Kategorier
  • Senaste
  • Taggar
  • Populära
  • Användare
  • Grupper
  • Sök
  • Ser ut som din anslutning till %1 gick förlorad, vänta medan vi försöker att återansluta.
  • Registrera
  • Logga in
    1. Hem breadcrumb link
    2. Kristine_
    • Profil
    • Följer 3
    • Följare 7
    • Ämnen 16
    • Inlägg 119
    • Bästa 55
    • Grupper 2

    Kristine_

    @Kristine_

    Hej!

    Jag brinner för att data ska blir en bred och värdeskapande resurs för vårt samhälle.

    Intresserad av att brygga mellan teknik och policy.

    102
    Rykte
    90
    Profil-visningar
    119
    Inlägg
    7
    Följare
    3
    Följer
    Gick med Senast online
    Plats Härnösand

    Kristine_ Sluta följ Följ
    Kompetensförsörjning och lärande H4S 365

    Bästa inläggen skapade av Kristine_

    • RE: Dataverkstadens lägesrapport för september

      @mistral sa i Dataverkstadens lägesrapport för september:

      enligt Dataverkstans hemsida finns det ju massor av personer som kunde hänga här. Jag ser ingen av dem. Det finns projektpartners (bl.a. DIGG @Kristine_ ),

      Försöker dyka in när tillfälle ges, men det stämmer att jag inte varit så aktiv och offentlig här på senaste tiden - även om jag är topp 10 på antal inlägg så helt osynlig är jag då inte 🙂 Men absolut det finns mycket mer spännande att dela och diskutera så tar med mig din synpunkt!

      Projektet leds av VGR och det är helt rätt att jag deltar i Dataverkstadens styrgrupp. I och med det stödjer DIGG arbetet eftersom vi ser behov av att långsiktigt etablera och stärka samverkan mellan och inom regioner och kommuner, genomföra kunskapshöjande åtgärder, operativt driva på arbetet. Jag vet att det som skrivs och sägs i detta forum får spridning och gör skillnad. För operativa frågor om eller till projektet är @FredrikEriksson rätt person 👍

      /Kristine

      postat i Data
      Kristine_
      Kristine_
    • Webinar om öppna format

      EU Data academy bjuder in till ett webinar som riktar sig till dataproducenter som är intresserade av att lära sig om:

      • Konceptet av teknisk öppenhet och varför det är viktigt

      • Hur man kan gå från stänga till öppna format

      • Utmaningar med olika dataformat från ett praktiskt användarperspektiv

      • Hur man undviker vanliga misstag kopplat till dataformat

      • Utbyta erfarenheter med andra dataproducenter

      Datum: 21 okt 2022
      Kl: 10-11.30

      Understanding open data technical openness_DEU (1).png

      postat i Meetups och evenemang
      Kristine_
      Kristine_
    • Förslag till nationell API-profil på Utvecklarportalen

      Nu är den första versionen av Utvecklarportalen publicerad!

      Utvecklarportalen innehåller ett förslag på en nationell REST API-profil och information som stöd för framförallt offentliga organisationers arbete med API:er. Hoppas att du får nytta och stöd av Utvecklarportalen och sprider information om den i dina nätverk.
      Klicka på denna länk för att komma till Utvecklarportalen

      Dela gärna med dig i forumet om du har några tips eller goda exempel på API-strategier, API-utveckling eller API- förvaltning.

      Innan Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) fastställer profilen som en rekommendation i sin första version inhämtar vi synpunkter fram till den 10 februari. För att vi ska kunna ta omhand synpunkter på ett strukturerat sätt hänvisar vi till en enkät. Läs på denna länk hur du lämnar synpunkter. DIGG kommer att beakta alla inkomna synpunkter och förbättringsförslag men vi kommer inte att kunna skicka ut svar på alla inlägg.

      86f96b58-7c98-441e-bf6d-5fff04607762-image.png

      postat i API-profilen
      Kristine_
      Kristine_
    • Stöd för OpenAPI på Sveriges dataportal

      En bra dokumentation om API:er är en förutsättning för att data ska kunna utforskas och användas för digital innovation. Vill tipsa om att Sveriges dataportal gör nu ett test för att stödja en enklare utforskninga av API:er som är beskrivna med OpenAPI-specifikationer, och samtidigt uppmuntra att fler organisationer ska dokumentera sina API:er på ett sådant sätt som stödjer OpenAPI.

      För mer information, läs här på dataportalens nyhet: https://bit.ly/3FQBiKX

      postat i Data
      Kristine_
      Kristine_
    • Leverantörsfakturor som öppna data

      Just nu pågår det flera projekt för att stötta offentlig sektor att på ett proaktivt och enhetligt sätt tillgängliggöra data om leverantörsfakturor.

      Flera aktörer arbetar i samverkan; myndigheter, kommuner, regioner och näringsliv, för att ta fram en gemensam dataspecifikation och med tillhörande datamodell. Förhoppningen är att specifikationen blir färdig under våren och att den ska vara tillämpbar för både kommuner, regioner och statliga myndigheter.

      --> Startar den här tråden för att samla upp flera intresserade och för att på ett öppet sätt bolla frågor, tankar, samverkan i arbetet framåt.

      --> Ni som redan har öppnat upp denna data får gärna bidra med era erfarenheter och tankar framåt!

      postat i Data
      Kristine_
      Kristine_
    • Se hit! Användare av offentliga data - EU-kommissionens studie för mer öppna data inom hela EU

      Är du en användare av data från offentlig sektor?

      Just nu genomför EU-kommissionen en förstudie för att bedöma det potentiella mervärdet av att införa nya kategorier i genomförandeakten till det så kallade Öppna data-direktivet. Kategorierna ligger till grund för EU-övergripande regler om vilka värdefulla datamängder som produceras och tillgängliggöras från den offentliga sektorn och ska tillgängliggöras som öppna data, maskinläsbart och genom API:er och i förekommande fall som bulknedladdning.

      Bidra till utvecklingen! Som en del av förstudien har EU gått ut med en enkät för att få information från dataanvändares behov av data och användningsexempel.

      Målgrupp för enkäten: Den primära målgruppen för studien är organisationer, särskilt nystartade företag och små och medelstora företag, men även andra användare av data kan svara på enkäten.
      Sista svarsdag: 15 juli.
      Länk till enkäten: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/OpenDataBenefitsSMEs

      Undersökningen tar cirka 5 minuter att fylla i.

      Tack på förhand för din tid!

      postat i Lagar och förordningar
      Kristine_
      Kristine_
    • RE: HelpdeskID och ärendenummer

      @jonor @salgo60
      Hej,
      Vi tar till oss av era kommentarer som förbättringsförslag.

      Det stämmer att Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) ansvarar för Sveriges dataportal. För mer information om DIGG vänligen besök digg.se under ”Om oss” . Där kan du läsa mer om hur myndigheten styrs, vår organisation och olika uppdrag. Där kan du även få information om kontaktuppgifter.

      Eftersom tråden handlar om en bugg i toppmenyn, grenar jag den fördjupade diskussionen till en eget ämne ”HelpdeskID och ärendenummer”.

      postat i Feedback på dataportal.se
      Kristine_
      Kristine_
    • RE: Data och API:er

      @jonass sa i Data och API:er:

      https://data.norge.no/specification/dcat-ap-no#Krav-til-kontrollerte-vokabularer i Norge verkar det vara mer strikt hur ord rapporteras

      Vad jag kan se är det samma kontrollerade vokabulärer som dataportalen använder och som bygger på EU:s rekommendationer: https://docs.dataportal.se/dcat/sv/ , se till vänster längst ned ser du de vokabulärer. Men kanske har de gjort någon utvidgning som inte jag ser på rak arm. Det är en viktig och aktuell fråga om ytterligare kontrollerade vokabulärer ska tas in, men det är en avvägning om och isåfall hur långt den nationella anpassningen ska avvika från den europeiska. Vi har resonerat hittills att vi så långt det är möjligt göra en nära anpassning, så att Sverige inte börjar divergera från resten av EU.

      För att tillgängliggöra stabila vokabulärer på ett maskinläsbart sätt så erbjuds "Begreppstjänsten" på dataportalen. Idag ligger många centrala begreppslistor i PDF:er eller i inlåsta system tyvärr och det hindrar möjligheterna att de nyttjas i ekosystemet bland dataanvändare och dataproducenter. Begrepptjänsten på dataportalen erbjuder stöd för att tillgängliggörande och återanvändning av dessa begrepp. Läs gärna mer om begreppstjänsten och varför det är viktigt för datadelning och interoperabilitet här. Där kan ni även läsa om hur central terminologihantering på Sveriges dataportal öppnar upp för ett mer komplett sök och navigeringsstöd för datamängder.

      postat i API-profilen
      Kristine_
      Kristine_
    • Blogginlägg: EU:s dataområden

      Tipsar om mitt blogginlägg för IoT Sverige som ger lite omvärldsspaning om policyutvecklingen inom EU och etablering av europeiska dataområden.

      Det har nu gått ett par år sedan EU beslutade om en gemensam strategi för data. Strategin pekar på den enorma potential som en ökad användning av data kan bidra till för den europeiska ekonomin, samhället och för oss enskilda individer.

      Målbilden är att data kan delas och användas mellan länder och sektorer, samtidigt som att tilliten och respekten för den personliga integriteten och andra skyddsintressen bibehålls. Inom dessa områden ska data kunna utbytas säkert, sömlöst och under kontrollerade former.

      Företag och privatpersoner i Europa ska få bättre kontroll över den data vi genererar samtidigt som vi ska kunna lita på hur den används. Det rör speciellt data som genererats av uppkopplade IoT-produkter, som är förknippade med stora ekonomiska värden.

      Länk till inlägget:
      https://iotsverige.se/blogg/eus-dataomraden-banar-vag-for-somlost-europa

      postat i Data
      Kristine_
      Kristine_
    • RE: Hjälp! Datakälla utan titel eller åtkomst

      Hej @marcusosterberg,
      Efter en felsökning så har vi identifierat och åtgärdat felet. Tack för att du uppmärksammade oss!

      Vänliga hälsningar,
      Kristine

      postat i Feedback på dataportal.se
      Kristine_
      Kristine_

    Senaste inläggen av Kristine_

    • RE: Data och API:er

      @jonass sa i Data och API:er:

      https://data.norge.no/specification/dcat-ap-no#Krav-til-kontrollerte-vokabularer i Norge verkar det vara mer strikt hur ord rapporteras

      Vad jag kan se är det samma kontrollerade vokabulärer som dataportalen använder och som bygger på EU:s rekommendationer: https://docs.dataportal.se/dcat/sv/ , se till vänster längst ned ser du de vokabulärer. Men kanske har de gjort någon utvidgning som inte jag ser på rak arm. Det är en viktig och aktuell fråga om ytterligare kontrollerade vokabulärer ska tas in, men det är en avvägning om och isåfall hur långt den nationella anpassningen ska avvika från den europeiska. Vi har resonerat hittills att vi så långt det är möjligt göra en nära anpassning, så att Sverige inte börjar divergera från resten av EU.

      För att tillgängliggöra stabila vokabulärer på ett maskinläsbart sätt så erbjuds "Begreppstjänsten" på dataportalen. Idag ligger många centrala begreppslistor i PDF:er eller i inlåsta system tyvärr och det hindrar möjligheterna att de nyttjas i ekosystemet bland dataanvändare och dataproducenter. Begrepptjänsten på dataportalen erbjuder stöd för att tillgängliggörande och återanvändning av dessa begrepp. Läs gärna mer om begreppstjänsten och varför det är viktigt för datadelning och interoperabilitet här. Där kan ni även läsa om hur central terminologihantering på Sveriges dataportal öppnar upp för ett mer komplett sök och navigeringsstöd för datamängder.

      postat i API-profilen
      Kristine_
      Kristine_
    • RE: Data och API:er

      Jag ser att det kommit bra synpunkter och förbättringsförslag, så väljer att passa på att informera lite om det som ligger "under huven" och det som ni som dataproducent ansvarar för som påverkar möjligheterna att söka och hitta resurser.

      Dataportalen visar upp data som är beskriven och tillgängliggjord enligt de tekniska krav som är specificerad under https://docs.dataportal.se/dcat/ . Dessa beskrivningar kallas metadata och följer en gemensam metadataspecifikation, så att de är enhetliga och kan hanteras automatiskt och maskinellt för dataportalen. Både datamängder och API:er kan beskrivas med metadata. Ibland kan man få åtkomst till en datamängd på flera olika sätt, t.ex genom flera filer i olika format och ett gränssnitt/tjänst/API. Dessa kallas distributioner. För fördjupning om distributioner, API:er m.m. kopplat till metadatabeskrivningarna läs här och här.

      Ibland krävs det eftertanke hur man beskriver just sin datamängd, tidsserie, API, m.m. på bästa sätt. Data i dess olika former, tillämpningsområden och sektorer är ibland komplexa ting och behoven om hur och vad som ska kunna beskrivas kan variera. Därför lutar vi oss på EU:s rekommendationer som i sin tur bygger på W3C.

      @Jonas-Nordqvist sa i Data och API:er:

      Sen när man klickar i API så försvinner 6 st av utegymsträffarna. Bland annat Stockholms stads "Utegym ur Hitta Service API)". Och även Lommas som har JSON, men det kanske inte är det som triggar vad som är API eller inte?

      I det fallet har ni sannolikt inte märkt upp i metadata att det är ett API. Vissa systemstöd för datapublicering har ännu inte implementerat stöd för API-beskrivningar, vilket också kan förklara varför API:erna "försvinner".

      @Nina_Berlin sa i Data och API:er:

      Det är bra om man döper sin datamängd, begreppsmängd, terminologi eller specifikation till något bra så träfflistan för våra tre sök blir lätt att tolka vid första ögonkastet.
      Sedan har jag en synpunkt till oss själva och det är att vi kanske behöver se över våra riktlinjer till producenterna vad beträffar den här namnsättningen?

      Här är de rekommendationer som vi hittills har tagit fram gällande namnsättningar och för användning av tema och nyckelord . Man ska dessutom översätta fritextfält som titel och beskrivning till åtminstone engelska, och komma ihåg att märka upp med språkangivelse pga webbtillgänglighet.

      postat i API-profilen
      Kristine_
      Kristine_
    • RE: Blogginlägg: EU:s dataområden

      @mistral
      Data som genererats av uppkopplade enheter (IoT-enheter) adresseras särskilt eftersom EU har på olika sätt identifierat att det finns skäl för att arbeta fram en tydligare reglering för den här typen av data.

      Tycker skälen till förslaget till EU:s dataakt formulerar och beskriver kontexten bra, se utdrag nedan. Observera att akten är föremål för förhandling, vilket innebär att innehåll och krav kan ändras mycket tills dess de har kommit fram med till ett slutligt och beslutat regelverk som ska gälla inom hela EU.

      Användaren [som har köpt, hyrt eller leasat produkten] bör ha rätt att utnyttja fördelarna av data som genereras av den berörda produkten och de tillhörande tjänsterna. (skäl 18)

      I praktiken är inte alla data som genereras av produkter eller tillhörande tjänster lättillgängliga för användarna av dem, och ofta finns endast begränsade möjligheter till portabilitet för data som genereras av produkter som är uppkopplade till sakernas internet. Användarna kan inte få fram de data som krävs för att utnyttja leverantörer av reparationstjänster eller andra tjänster, och företagen kan inte sjösätta innovativa tjänster som är effektivare och mer lättanvända. Inom många sektorer kan tillverkarna ofta, genom sin kontroll av produktens eller den tillhörande tjänstens tekniska design, bestämma vilka data som genereras och hur åtkomsten till dem ska ske, trots att de inte har någon laglig rätt till dessa data. Det är därför nödvändigt att säkerställa att produkterna utformas och tillverkas, och de tillhörande tjänster tillhandahålls, på ett sådant sätt att användaren alltid kan få enkel åtkomst till de data som genereras genom användningen. (skäl 19)

      Inom sektorer som kännetecknas av koncentration av ett litet antal tillverkare som levererar till slutanvändarna finns det endast ett begränsat antal alternativ för användarna vad gäller delning av data med dessa tillverkare. Under sådana omständigheter kan avtalsöverenskommelser vara otillräckliga för att uppnå målet att stärka användarnas egenmakt. Data tenderar att kvarstå under tillverkarnas kontroll, vilket gör det svårt för användarna att få ut ett värde från de data som genereras av den utrustning som de köper in eller leasar. Därmed finns det bara begränsade möjligheter för innovativa mindre företag att erbjuda databaserade lösningar på ett konkurrenskraftigt sätt och för en diversifierad dataekonomi i Europa. (skäl 25)

      Användaren bör vara fri att använda dessa data för alla lagliga ändamål. Detta innefattar att tillhandahålla de data som användaren har erhållit [...] åt en tredje part som erbjuder en eftermarknadstjänst som kan konkurrera med en tjänst som tillhandahålls av datainnehavaren, eller instruera datainnehavaren att göra detta (skäl 28)

      Följer utvecklingen med stort intresse 🙂
      För de som är intresserade och vill fördjupa sig så kan ni hitta länk till dataakten i inläggen ovan.

      postat i Data
      Kristine_
      Kristine_
    • RE: Blogginlägg: EU:s dataområden

      @mistral sa i Blogginlägg: EU:s dataområden:

      Men nu vet jag att det är en åsikt som anpassats till just denna specifika kontext (IoT Sverige). Det här är väl inte bara "ren information", det är väl en åsikt? Jag vet att jag är tjatig, men när en myndighetsperson uttalar sig om vad som är "speciellt viktigt" eller "förenat med stora ekonomiska värden", så har det en stor tyngd och bör beläggas på något sätt.

      Hej,
      Mitt inlägg baseras på officiell information som är utgiven från EU-kommissionen, både på webben och i förslag till rättsakter. Om du är intresserad av att läsa mer om arbetet inom EU lägger jag till mina källor här som relaterar till de frågor du lyfter:

      1. Data, och då även data som är genererade av IoT-produkter, är förknippade med stora ekonomiska värden. Källa: EU hemsida om datastrategin
      2. EU arbetar med lagstiftning som särskilt adresserar användning, hantering och kontroll av data som relaterar till IoT-lösningar (uppkopplade enheter). Källa: Dataakten och här finns själva förslaget till lagtext översatt till olika språk se t.ex avsnitt 1 med motivering och syfte till förslaget.

      EU arbetar med flera andra rättsakter och initiativ också för att stödja utvecklingen. Läs gärna EU:s datastrategi som beskriver arbetet som bedrivs och som också utgör en källa till inlägget.

      Du får kontakta DIGG:s kundtjänst om du har mer frågor eller om du anser att källorna som jag använt mig av inte är trovärdiga.

      postat i Data
      Kristine_
      Kristine_
    • RE: Blogginlägg: EU:s dataområden

      @Magnus-Sälgö
      Hej,
      DIGG samordnar DIGITAL-programmet i Sverige, på uppdrag av regeringen. Uppdraget innebär att DIGG ska:

      • vara nationellt kontaktorgan för programmet,
      • främja och analysera det svenska deltagandet i programmet, samt
      • samordna det nationella informations- och rådgivningsarbetet om programmet.

      @mistral Som du själv nämner var inlägget skriven för IoT Sveriges blogg och då var det naturligt för mig att lyfta upp exempel och policyutveckling som är intressant från det perspektivet och målgruppen 🙂 T.ex EU:s arbete kring
      dataakten (länk) adresserar särskilt frågor som relaterar till IoT dvs uppkopplade enheter och kommer ha påverkan på både leverantörer och konsumenter av sådana.

      Jag har skrivit detta inlägg utifrån min tjänstemannaroll. Det är ren information om vad som händer inom EU-utvecklingen.

      postat i Data
      Kristine_
      Kristine_
    • Blogginlägg: EU:s dataområden

      Tipsar om mitt blogginlägg för IoT Sverige som ger lite omvärldsspaning om policyutvecklingen inom EU och etablering av europeiska dataområden.

      Det har nu gått ett par år sedan EU beslutade om en gemensam strategi för data. Strategin pekar på den enorma potential som en ökad användning av data kan bidra till för den europeiska ekonomin, samhället och för oss enskilda individer.

      Målbilden är att data kan delas och användas mellan länder och sektorer, samtidigt som att tilliten och respekten för den personliga integriteten och andra skyddsintressen bibehålls. Inom dessa områden ska data kunna utbytas säkert, sömlöst och under kontrollerade former.

      Företag och privatpersoner i Europa ska få bättre kontroll över den data vi genererar samtidigt som vi ska kunna lita på hur den används. Det rör speciellt data som genererats av uppkopplade IoT-produkter, som är förknippade med stora ekonomiska värden.

      Länk till inlägget:
      https://iotsverige.se/blogg/eus-dataomraden-banar-vag-for-somlost-europa

      postat i Data
      Kristine_
      Kristine_
    • RE: Dataverkstadens lägesrapport för september

      @mistral sa i Dataverkstadens lägesrapport för september:

      enligt Dataverkstans hemsida finns det ju massor av personer som kunde hänga här. Jag ser ingen av dem. Det finns projektpartners (bl.a. DIGG @Kristine_ ),

      Försöker dyka in när tillfälle ges, men det stämmer att jag inte varit så aktiv och offentlig här på senaste tiden - även om jag är topp 10 på antal inlägg så helt osynlig är jag då inte 🙂 Men absolut det finns mycket mer spännande att dela och diskutera så tar med mig din synpunkt!

      Projektet leds av VGR och det är helt rätt att jag deltar i Dataverkstadens styrgrupp. I och med det stödjer DIGG arbetet eftersom vi ser behov av att långsiktigt etablera och stärka samverkan mellan och inom regioner och kommuner, genomföra kunskapshöjande åtgärder, operativt driva på arbetet. Jag vet att det som skrivs och sägs i detta forum får spridning och gör skillnad. För operativa frågor om eller till projektet är @FredrikEriksson rätt person 👍

      /Kristine

      postat i Data
      Kristine_
      Kristine_
    • RE: Webinar om öppna format

      Om ni är intresserad av att delta, anmäl er nedan:

      --> Länk till anmälan

      postat i Meetups och evenemang
      Kristine_
      Kristine_
    • Webinar om öppna format

      EU Data academy bjuder in till ett webinar som riktar sig till dataproducenter som är intresserade av att lära sig om:

      • Konceptet av teknisk öppenhet och varför det är viktigt

      • Hur man kan gå från stänga till öppna format

      • Utmaningar med olika dataformat från ett praktiskt användarperspektiv

      • Hur man undviker vanliga misstag kopplat till dataformat

      • Utbyta erfarenheter med andra dataproducenter

      Datum: 21 okt 2022
      Kl: 10-11.30

      Understanding open data technical openness_DEU (1).png

      postat i Meetups och evenemang
      Kristine_
      Kristine_
    • RE: Hjälp! Datakälla utan titel eller åtkomst

      Hej @marcusosterberg,
      Efter en felsökning så har vi identifierat och åtgärdat felet. Tack för att du uppmärksammade oss!

      Vänliga hälsningar,
      Kristine

      postat i Feedback på dataportal.se
      Kristine_
      Kristine_