Sveriges dataportal, DIGG - Myndigheten för digital förvaltning
Sök data Nyheter Om oss Community
  • Hem
  • Kategorier
  • Senaste
  • Taggar
  • Populära
  • Användare
  • Grupper
  • Sök
  • Ser ut som din anslutning till %1 gick förlorad, vänta medan vi försöker att återansluta.
  • Registrera
  • Logga in
    1. Hem breadcrumb link
    2. Jonas Nordqvist
    • Profil
    • Följer 0
    • Följare 1
    • Ämnen 15
    • Inlägg 180
    • Bästa 112
    • Grupper 0

    Jonas Nordqvist

    @Jonas Nordqvist

    193
    Rykte
    64
    Profil-visningar
    180
    Inlägg
    1
    Följare
    0
    Följer
    Gick med Senast online
    Webbsida www.storsthlm.se Plats Storsthlm

    Jonas Nordqvist Sluta följ Följ

    Bästa inläggen skapade av Jonas Nordqvist

    • Anteckningar efter möte med Magnus kring framgångsrecept för öppna data

      Jag och Magnus har nu pratats vid och vi kom fram till och pratade om följande:

      Kommuner är intresserade av att publicera data och gör det idag. Det görs dock mest på deras hemsidor och på deras webkartor. Vi vill att data publiceras som öppna data på ”öppna-data-vis”

      Kommuner kommer att publicera öppna data med hjälp av öppna-dataplattformar såsom Entryscape, Civity SIP, Opendatasoft eller kanske mha Sokigo eller Esri:s lösningar. Detta kan man ha åsikter om, men om man vill ha data från kommunerna är det via sådana plattformar som datan kan hämtas.

      För att en kommun för över huvud taget ska publicera data likadant som andra kommuner gör (vilket vi vill) behövs en dataspecifikation. En dataspecifikation bör följa samma standard för hur den är uppbyggd. Idag finns det en ”standard” i och med framtagandet av https://www.dataportal.se/sv/specifications/badplatser/1.0#ref=?p=1&q=badplatser&s=2&t=20&f=&rt=spec_standard%24spec_profile&c=false

      Framtida dataspecifikationer bör följa denna standard för hur en dataspecifikation ska se ut. Enligt uppgift är ovan standard även standard i ett antal EU-länder. Att se hur framgångsrika EU-länder gör sina specifikationer bör vara kutym. En dataspecifikation i Sverige ska vara på svenska.

      Man kan ha åsikter om en specifikation och känna att den behöver uppdateras eller kompletteras. Då är det helt nödvändigt att vända sig till någon som förvaltar specifikationen. Det är också bra om någon eller några är utpekade ägare av en specifikation. I många fall finns det åsikter om vem eller vilka som borde vara ägare och förvaltare, men att vänta på att den som borde göra något, gör något, kommer att ta oerhört lång tid.

      Därför kan det vara helt ok att intresserade personer tar på sig ett ägarskap eller förvaltarskap. Det är alltså i princip frivilligt (och kanske väldigt kul och spännande) att ta på sig denna roll. Men det innebär dock att man inte enbart tar denna roll för att skapa en specifikation för just sina egna behov. En dataspecifikation inom ett visst område kan ha flera intressenter med olika behov och det är förvaltarens och ägarens roll att även lyssna på dessa.

      Till (eller i) en dataspecifikation hör att beskriva vilka termer och begrepp som ska användas och hur information ska vara uppställd. Det finns ett otal olika standarder att välja bland, men även bör man ha EU i åtanke och så långt som möjligt se vilka standarder andra EU-länder använder. Till detta hör att DCAT-AP är given som standard i den mån det är applicerbart.

      Slutligen vill jag poängtera att det är i arbetet med att ta fram dataspecifikationer som vi lär oss lyssna på varandras behov av data som konsumenter och på producenternas behov (kommunernas i mitt fall) av att publicera data. Vi kommer också få reda på en massa om vilka mängder av data som finns att publicera som vi inte känner till.

      Vi tror att denna communityn har förutsättningar att skapa dataspecifikationer samt även förvalta/äga specifikationer till nytta både för dataproducenter och datakonsumenter. Självklart i samverkan med DIGG, Dataverkstaden, Lantmäteriet och andra parter.

      postat i Arbetssätt och organisation
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • Exempel på användning av datamängden "leverantörsfakturor"

      Exempel på hur en datamängd som arbetats fram i NSÖD och som nu fortsätter spridas genom Dataverkstaden har använts för att visualisera information. https://www.digitalforvaltning.se/rapport/analys-av-kommuners-oppna-fakturadata/

      postat i Data
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: Vad saknas? Varför blir det så dumt? - ingen pratar designmönster

      @mistral Nu har jag träffat utredningssekreterarna för utredningen och framfört era åsikter. Ska träffa dom igen i december och kommer att åter påminna om detta forum och våra önskemål.

      postat i Arbetssätt och organisation
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: Badplatser

      @mistral När jag skriver 'jag' menar jag Jonas Nordqvist, Processledare och Digital strateg på Storsthlm, där ett av mina uppdrag är öka samverkan kring öppna och delade data i Stockholms län kommuner.

      Jag vill berätta vad jag gör för att få länets och Sveriges kommuner att publicera mer öppna data och vilka utmaningar jag ser. Jag skulle också vilja diskutera mer er om hur vi tillsammans skulle kunna påverka eller på annat sätt bidra till att det går snabbare och mer rätt. Dessutom vill jag svara på alla de frågor ni kan tänkas ha kring arbetet med öppna data i gamla projekt och i kommunerna.

      Om vi också kommer fram till något som vi tror skulle vara intressant för en bredare publik så vore det kanon och jag kan ställa upp på att arrangera ett sådant event. Men jag är säker på att vi behöver ett förmöte för att konkretisera vad vi vill uppnå tillsammans.

      Jag kan inte berätta så mycket om Nationella Dataverkstaden då jag inte sitter med i projektet, men lyssnar gärna på era åsikter. Min tanke är dock att det arbete jag driver, på något sätt är ännu mer intressant för er att ta del av än Dataverkstaden, då jag har regelbunden kontakt med själva verkstaden på ett flertal kommuner.

      Så nu sträcker jag ut handen till er som vill vara med och diskutera kommunala förutsättningar för öppna data med mig, som har mycket god kännedom om hur läget är i länets kommuner.

      Som sagt, maila mig jonas.nordqvist@storsthlm.se @mistral @Magnus-Sälgö @jonor och @Dennis_Priskorn Ge mig några dagar framöver där ni kan träffas eller fixa en doodle så att vi kan boka ett digitalt möte.

      postat i Data
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: Att mäta kommuners öppna-data-mognad

      @Dennis_Priskorn Japp, det är den lagen jag refererar till. Kika på 5 kap. Du har rätt att begära att kommunen ska tillgängliggöra data för vidareutnyttjande till dig (inte att de ska tillgängliggöra på dataportal eller dylikt) enligt formatkraven i 2 kap.

      Du kan begära att de ska lämna ett skriftligt och motiverat beslut till varför de inte kan lämna ut datan, vilket du sen kan överklaga (gratis). Att de inte "håller på med öppna data" kommer inte hålla rättsligt. Det kan dock finnas andra anledningar till varför de inte kan lämna ut datan vilket är värda att pröva rättsligt. Sen kan de ta ut lite avgifter som kanske kan avskräcka.

      Kör på så får vi ett prejudikat! Det är lätt att begära och hänvisa till lagen, och det är lika lätt att överklaga och hänvisa till lagen!

      postat i Data
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: Hur skyndar vi på digitaliseringen?

      @Stefan-Wallin Jag tror att många av oss skulle må bra av att jobba som IT-chef eller Digitaliseringschef på en kommun eller annan offentlig politisk styrd organisation. Det finns många duktiga människor som arbetar där och sitter på samma lista och svar. Så bristerna eller trögheten ligger på andra områden. Det är nog snarare dessa som bör diskuteras.

      postat i Arbetssätt och organisation
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: Digital Earth Sweden

      @Magnus-Sälgö När man ser på satellitbild att det är is på vattnet, kan man ju misstänka att badvattentemperaturen är i folkmun "svinkallt" 🙂 Eller så finns det ett gäng vinterbadare i Södertälje som tycker det är ok när det är över 3 grader, men att det är lite för kyligt där under.

      postat i Data
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: Kav på transparens och öppna leveranser hos strategiska innovationsprogram

      @mistral @Magnus-Sälgö Låter inte som om ni var målgruppen för seminariet...

      Om ni vill så kan jag arrangera ett seminarium eller träff som ni skulle tycka vore superintressant!!

      Berätta, vad vill ni veta och vad vill ni höra mer om, eller vad skulle ni tycka vore intressant?

      postat i Arbetssätt och organisation
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: Digital Earth Sweden

      @Magnus-Sälgö Jag menade egentligen inte mer än att skoja lite. Men det kanske inte var så roligt. Kanske får tänka på min egen personliga "Maturity level"... 😉

      postat i Data
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • Ny förordning på gång! Hur ska Sverige implementera den?

      EU-kommisionens förslag till ett förordning om ett europeiskt hälsodataområde kommer medföra en hel del arbete för Sverige. Här tänker jag främst på SKR och Inera mfl som måste säkerställa att tekniska förutsättningar finns på plats, men det finns även kopplingar till Apotek och myndigheter och privata utförare och leverantörer.

      En stor portion av förslaget till ny förordning handlar om "secondary use", alltså i princip vidareutnyttjande av hälsodata. Och det här vi kommer in på öppna och delade data.

      Frågan är vem som har "pucken" i Sverige att kika på vilka konsekvenser förslaget till förordning medför. DIGG tror jag kommer bli dubbelt inblandad i och med att det finns tydliga kopplingar både till Ena och SDG samtidigt som det är stor fokus på vidareutnyttjande av data i förordningen.

      Kommissionen söker inspel om den inledande konsekvensbedömningen gällande det europeiska hälsodataområdet. Deadline för att ge inspel är den 8 juli. Vilka i Sverige håller på och skriver inspel?

      https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12663-Digitala-halsodata-och-halsotjanster-ett-europeiskt-halsodataomrade_sv

      postat i Lagar och förordningar
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist

    Senaste inläggen av Jonas Nordqvist

    • RE: Fundering om begreppet "kund", har en myndighet "kunder", "kundtjänst" osv?

      @Jonas Polisen har väl ett rätt bra läge. 'Fängelsekund' är ju till och med i SAOL. Så "tvånget" hindrar nog inte användningen av begreppet va?

      postat i Arbetssätt och organisation
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: AI inspiration - goda exempel från offentlig förvaltning

      @Theo-Andersson Varför kan jag inte komma åt sidan https://digg-dataportal2-beta.kexnorr.se/offentligai/inspiration utan måste logga in på nåt sätt?

      postat i Offentlig AI
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • Modell för informationsförvaltning

      De flesta organisationer har någon form av systemförvaltningsmodell som beskriver organisation, roller och styrning. Frågan är om dessa modeller hanterar information som ett objekt eller om det är så att man även behöver en informationsförvaltningsmodell? Jag tror det senare och tror det är en förutsättning för en organisation att hålla koll på data, dela internt och identifiera öppna datakandidater.

      Känner dock inte till nån bra modell förutom PM3 som kanske nu innehåller informationslagret. Känner ni till nåt bra som används?

      postat i Arbetssätt och organisation
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: Fundering om begreppet "kund", har en myndighet "kunder", "kundtjänst" osv?

      @Sven-Erik DIGG håller just nu på med fantastiska och fantasifulla tekniska och infrastrukturella lösningar för att tillgodose medborgarnas behov av att slippa gå på "myndighetssafari" vid sina respektive livshändelser.

      Ambitionen är bra, men kanske att man börjat i fel ända och gått direkt på monstruös teknisk lösning innan man egentligen identifierat hur stort "livshändelseproblemet" är. En vanlig svensk är "kund" hos 1 eller 2 kommuner och 1 region och kanske 3 eller 4 myndigheter med starka "varumärken". Att hitta rätt är inte så svårt, men skulle det vara nya livshändelser som dyker upp och man är osäker så har Storbrittanien en snygg lösning som Sverige borde kika på. Kan spara en del svett och tårar på DIGG tror jag.

      https://www.gov.uk/

      Kanske att detta inlägg kan lägg i ny tråd då jag lämnade "kund"-diskussionen.

      postat i Arbetssätt och organisation
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: Fundering om begreppet "kund", har en myndighet "kunder", "kundtjänst" osv?

      @elias Som sagt, det beror på hur man själv väljer att definiera hur man ser på begreppet 'kund'. Utifrån mitt synsätt skulle jag vilja bli behandlad som en kund oavsett om jag inte själv gjort valet att vara kund.

      Kronofogden kallar sina gäldenärer 'kunder'. De har verkligen inte valt att bli kunder där och skulle helst vilja slippa det många månger. Män ändå har Kronofogden synsättet att gäldenärerna är kunder. Detta tycker jag är positivt. Jag har heller inte valt att bli kund hos Skatteverket, men jag ser det som en ynnest att bli behandlad som en kund med allt vad det innebär (återigen beroende på vad man lägger i begreppet).

      När jag går till doktorn ÄR jag en patient, men jag vill även bli behandlad som en kund.

      Jag hänger ärligt talet inte med i dit resonemang som startade med nån sorts ansvarsfråga med jämförelse från näringslivet. Sluta jämför med näringslivet och tänk istället att det i alla fall inte kan bli sämre att bli kallad för kund i stället för att. bli behandlad som det man är: Tex, patient, brukare, klient eller intagen (på fängelse).

      postat i Arbetssätt och organisation
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: Fundering om begreppet "kund", har en myndighet "kunder", "kundtjänst" osv?

      @elias Ur ett processperspektiv har alla verksamheter en kund. Sen kan man kalla kunderna vad man vill. Det är många som stör sig på kundbegreppet, men det beror i högsta grad på vad man själv associerar med ordet 'kund'.

      I ditt fall verkar det som om du associerar kundbegreppet med det som förekommer i näringsverksamhet, vilket är supervanligt. Men begreppet 'kund' stipulerar inte något som har med service- eller ansvarsnivå eller andra sorters nivåer.

      De offentliga organisationer som väljer att använda kundbegreppet har enligt mig kommit lite längre än de som inte är mogna nog att göra det. Valet att använda 'kund' som begrepp på de som man är till för skvallrar tydlig att organisationen använder sig av processorienterat förhållningssätt när de skapar effektiva verksamhetsprocesser för de som de är till för. Det är moget. Och det är bra. För kunderna.

      Var glad att bli kallad kund!!

      postat i Arbetssätt och organisation
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: Hur mår ENA och Sveriges digitalisering egentligen?

      @Björn-Hagström Verkar som om brevet ändå hade någon sorts substans. https://www.regeringen.se/regeringsuppdrag/2022/12/uppdrag-till-statskontoret-att-utfora-en-myndighetsanalys-av-myndigheten-for-digital-forvaltning/

      postat i Digital Infrastruktur
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: Nationell grunddatadomän för transport

      @Nina_Berlin Och för den som vill veta vad som komma skall från EU inom detta område tipsar jag om att läsa om "Ett gemensamt europeiskt mobilitetsdataområde".

      postat i Data
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: beta.dataportal.se

      @Nina_Berlin Ni har bett om feedback och jag och @Björn-Hagström har gett den. Men ni förstår inte vad vi menar och kanske anser att vi inte har kompetensen som krävs för att förstå det fina i det ni gjort. Där är vi.

      Så vi förstår inte varandra vilket i sig är tråkigt i denna värld av samverkan.

      postat i Feedback på Samarbetsplattform
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist
    • RE: beta.dataportal.se

      @Nina_Berlin Vad har uppnåtts för de som arbetar mycket med öppen källkod och AI eller datadelningsinitiativen då? Inte speciellt mycket förutom att alla nu är samlade under ett tak. Det är väl själva grejen. Och den är väl bra.

      Att vissa av oss inte arbetar med vissa frågor betyder inte(!) att vi inte har kompetens att avgöra om en förändring av en hemsida är bra eller har förbättringsmöjligheter. Jag tror det är lämpligt att inte försöka analysera varför vissa av oss anser saker. Det är irrelevant. Fokusera på att försöka berätta vad ni har uppnått med beta och hitta några företrädare för de som arbetar med AI, öppen källkod etc som nu kan säga att "gud vad bra det blev" och "vilken bra förändring" etc.

      postat i Feedback på Samarbetsplattform
      Jonas Nordqvist
      Jonas Nordqvist