Community på Sveriges dataportal
-
Hej,
Jag hörde att tillgänglighetsdirektivet kan utgöra hinder för publicering av öppna data. Är detta något som ni har stött på?
Antagligen är det så att de personer i en organisation som har till uppgift att säkerställa en webbsidas tillgänglighet anser att öppna data inte kan publiceras på så sätt att det blir "tillgängliga" enligt direktivet. Det kan då uppstå en diskussion mellan den som vill publicera öppen data och den som vill säkerställa tillgängligheten.
Finns det nåt skrivet kring detta eller nån som har eller har haft en liknande diskussion och kommit fram till en lösning. Vore tacksam om det skulle finnas något sorts bra exempel på lösning här.
-
@jonas-nordqvist Det är ju svårt att bemöta hörsägen och när det inte går att ställa följdfrågor om vad som egentligen menades.
Det finns ju någon slags poäng i att om data publiceras med rätt licens och är öppet per opendefinition.org men på ett sätt som gör att många de facto inte har tillgänglighet till det så är det öppet på pappret, men inte i anden. Och det senare borde ju såklart vara ledstjärnan. För någon som ännu inte har flytande kunskaper i webbtillgänglighet är ju tillgänglighetsdirektivet ett hinder för all publicering på webben, oavsett om det är en bloggpost eller öppna data.
Men det skulle vara intressant om du kunde få fram mer detaljer på de upplevda problemen så att vi slipper spekulera.
-
@jonas-nordqvist Intressant frågeställning!
Lagen innehåller bestämmelser som innebär att tjänster och information som en offentlig aktör tillhandahåller genom en webbplats eller mobil applikation ska vara tillgänglig. Eftersom öppna data publiceras på internet innebär det att även öppna data ska uppfylla lagens krav. Det är ju i grunden bra, för det gör att öppna data kan användas av alla, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller ej. I praktiken behöver man ta höjd för detta i arbetet med öppna data, ställa rätt krav, granska materialet, göra nödvändiga anpassningar, ta upp eventuella brister i redogörelsen m.m.Det handlar allt ifrån hur applikationer är byggda och designade, liksom dokument och filer. Tipsar om att besöka digg.se och webbriktlinjer.se för mer detaljerad information om vad som gäller.
Viss digital offentlig service är undantagen från lagens krav, är att till exempel digital service från tredje part som varken har finansierats eller tagits fram av den berörda offentliga aktören eller står under dess kontroll.
Håller med @Ainali att det skulle vara intressant med några exempel. Är det t.ex vissa filformat där tillgänglighetskraven upplevs hindrande? Eller i samband med visualiseringar. Eller annat?
-
@salgo60 Då denna tråd handlar om frågeställningar om öppna data och relation till lagen om digital offentlig service, grenar och flyttar jag dina inlägg till en egen tråd under "Kategorin efterfråga data" /Kristine
-
@kristine_ ok
-
men FHMs svar var ett exempel på en myndighet som skyller på att dom inte hinner leverera Öppen data pga att "lagen" om Tillgänglighetsdirektivet prioriteras vilket kan säkert formuleras som @Jonas-Nordqvist säger "tillgänglighetsdirektivet kan utgöra hinder för publicering av öppna data."
1-1) det jag via via 5 email försökt förklara för FHM att skapa några rader i en csv fil blev i deras senaste email bortprioriterat (osäker om dom förstått vad jag önskar dom skall göra) pga Tillgänglighetsdirektivet så i detta fall lät det som Öppen Data ned prioriteras.... även då det som i detta fall är en pågående pandemi och att ha tillgång till data som data från alla länder som är med borde vara prio 1 -
jag skickade en länk till detta inlägg när jag svarade FHM se mina email och flyttar du saker i diskussionen så gissar jag att dom blir ännu mera förvirrade så kanske ha en placeholder med samma ID och länk är bäst..eller vad nu denna plattform klarar av ...
-
-
Tillgänglighetsdirektivet kan påverka publicering av öppna data som filer.
Så här bör man hantera excelfiler t.ex.
https://support.microsoft.com/sv-se/topic/gör-dina-excel-dokument-tillgängliga-för-personer-med-funktionsnedsättning-6cc05fc5-1314-48b5-8eb3-683e49b3e593Har man inga bilder eller länkar är utmaningarna små.
Jag har inte hittat några tips för csv men det är bara enkel text så där kan man inte göra så mycket.
-
@björn-hagström sa i Tillgänglighetsdirektivet och publicerade öppna data:
Ställde en fråga i gruppen webbriktlinjer på Facebook om detta också:
https://www.facebook.com/groups/webbriktlinjer/permalink/3364952543605550/ -
Detta inlägg är raderat!
-
Min ursprungliga fråga handlade om det var nån som hade kommit fram till en lösning eller ett sätt att förhålla sig till fenomenet. Tyvärr ser jag att tråden börjat spreta och nu handlar om helt andra saker. Jag tror det är bra att vi kan hålla oss till ämnet som frågeställaren hade ursprungligen. Jag och flera med mig kommer säkerligen ha frågor framöver som vi vill ha diskussion kring, men det är inte lätt för frågeställare att sålla fram svar i trådar som dessa. Så jag efterlyser alltså lite modering här.
Min ursprungliga fråga rör ett exempel på fenomen (för att göra det ännu tydligare) att jag tex stött på en kommun vars kommunikationsavdelning ansett att de inte kan länka från deras hemsida till en dataportal (kommunen egna portal) eftersom den inte är tillgänglighetsanpassad.
-
@jonas-nordqvist Ja, jag skulle nog ha lyft över några inlägg här till egna trådar. Ledsen för det, håller med om att vi bör moderera bättre. Men som Kristine skrev tidigare så är det en intressant fråga som du lyfte och den tar vi med oss. Det du efterlyser är alltså hur man kan förhålla sig till tillgänglighetsanpassning av dataportaler? Skulle det vara möjligt för dig att skicka oss lite mer info ock exempel på det du sett? Du kan isf maila mig på josefin.lassinantti@digg.se. Det är möjligt att vi skulle behöva uppdatera vår vägledning med information om just detta. Jag samlar också just nu in annan info för en senare uppdatering av vårt stöd, så det skulle passa bra. Jag har lite andra tankar också om hur man kan säkerställa kvaliteten på dataportalen i relation till den nationella dataportalen, men det ligger en bit in i framtiden.
-
@josefinlassi Tack! Och härligt att ni arbetar med dessa frågor!
Jag har egentligen inget mer exempel på det jag gav i förra inlägget. Men jag tror att det skulle vara mycket uppskattat hos fler än en kommun att kunna visa upp något för sin kommunikationsavdelning som får dom att tryggt lita på att en öppna data-portal lever upp till tillgänglighetsdirektivet och att de inte gör "fel" när de länkar till, eller själva hostar, en dataportal. På något sätt faller det på sin egen orimlighet att en json-fil i sig kan anses vara otillgänglig.
-
-
@josefinlassi sa i Tillgänglighetsdirektivet och publicerade öppna data:
Det är möjligt att vi skulle behöva uppdatera vår vägledning med information om just detta.
Vad hände @josefinlassi
FHM verkar fortfarande inte ha Öppna data som OWID skördar se deras csv fil på GITHUB utan dom crawlar deras websida.... :pinsamt:
- websida OWID läser hos FHM
- United States levererar sitt data i ett dataset
sitter FHM fortfarande fast med Tillgänglighetsdirektivett? Känns som FHM behöver stöd DIGG akut larm att rycka ut till myndigheter i nöd som inte själv styr upp saker... !!!
-
@Magnus-Sälgö , vi har ingen möjlighet att rycka ut på akuta larm hos andra myndigheter. Jag tror inte ens det vore bra om vi gjorde så. Vi arbetar med att bygga upp myndighetsgemenskap och organisationsöverskridande samarbeten av olika slag, vi är inga poliser.
-
@Magnus-Sälgö Nu måste jag be moderatorn kliva in styra upp upp. Återigen har tråden kapats och blivit till en klagomur. Jag försöker få fler intresserade att vara med i detta forum, men jag tror att lite moderation behövs för att andra ska våga hoppa på detta inferno som det i dag är.
-
@Jonas-Nordqvist gör en viktig poäng. Vi behöver bli bättre på att hålla oss till ämnena inom respektive diskussionstråd. Det är helt ok att skapa en ny tråd med ny tanke, och det är ok att vara kritisk. Men det blir svårt att komma in som ny till forumet och i diskussionerna om trådarna spretar. Då blir det endast ett fåtal insatta som kan hänga med i alla svängarna.
-
@Maria_Dalhage Kanske det ska finnas ngn sorts indelning av diskussioner om resp. dataleverantör? Så att den här trådens inlägg (t.ex.) skulle flytta till Folkhälsomyndighetens "låda" (diskussion om hälsodata från FoHM). Det kanske blir lättare för ngn från den myndigheten att se vad just de berörs av?
-
@mistral Tänker att det du beskriver är lite av vår vision. Vi har tagit tekniskt höjd för denna typ av funktion när DIGG valde nodeBB.
@Jonas-Nordqvist sa dock något väldigt klokt (Jag citerar fritt) Det är inte fler funktioner som skapar värde, utan närvaron och dialogen.
Deltagandet i Community är frivilligt. Och engagemanget lika så. Den stora förflyttningen behöver ske i det att fler organisationer engagerar sig för att kommunicera kring sina data och specifikationer. Och kommer fram till att det är en god idé att göra det på ett ställe där andra datamängder och API:er, från andra organisationer finns samlade.
Eftersom det bygger på frivillighet behöver vi minska trösklarna för att gå med.
-
Alla ska känna sig trygga i att ställa sina frågor. Och komma med resonemang utan att någon dumförklarar en.
-
Alla ska känna sig trygga och stolta när det berättar om något som de gjort.
-
Alla ska känna att det finns utrymme att konstruktivt ifrågasätta pågående satsningar, och att detta inte bara är ett forum för inbördes beundran.
Tonaliteten är en viktig faktor för att skapa ett välkomnande klimat. Men också marknadsföring. DIGG behöver aktivt jobba på att sprida kunskap om samt och engagemang kring detta forum. Vi vet om detta och jobbar på det.
-
-
@Maria_Dalhage Jag håller med om alla punkter, men vill lägga till en
- Alla ska känna att de organisationer som delar data via dataportalen tar frågorna på allvar och engagerar sig i diskussionerna. (Vi har ju exempel på myndighet som först inbjuder till dialog och sen backar ur och "tystnar")
-
@mistral Håller helt med! Och här finns jobb att göra. Organisationer som delat sina data i dataportalen har olika ambitionsnivå. Kanske saknas vetskapen om att DIGG erbjuder denna tjänst. Kanske finns andra skäl. Detta behöver vi gräva i.
-
@Maria_Dalhage Jag tror svaret egentligen är ganska enkelt - engagemanget i öppna data ligger inte på organisatorisk nivå, utan på tjänstemannanivå. Vilket är ytterligare en anledning till att öppna data-projekt inte har förutsättningar att lyckas (på riktigt). Visst fungerar medborgarforskning och liknande, men jag är ändå övertygad om att ledning och styrning måste komma från centralt håll. Tycker det märks även hos DIGG, vill minnas att @jonor nämnde just det faktum att myndigheten representeras (i communityn) av dig och ett fåtal andra engagerade och kunniga kolleger. Det är svårt att se myndigheten DIGGs engagemang och ambitionsnivå (och då blir det svårt för andra myndigheter att följa efter).