Katalog över öppen programvara inom offentlig sektor
-
@lfvjimisola Se @jonass svar nedan. Det ska vara samma lista, men just nu pågår manuell uppdatering för att göra katalogen mer EU-friendly. De ev diskrepanerna i innehåll ska rättas till. Det pågår i skrivandets stund dataQ-arbete på Katalogen.
-
Maria_Dalhage
-
@Maria_Dalhage Inspiration kanske också kan hittas på https://oppetmoln.se där jag skriver om en hel del lösningar baserade på öppen källkod, även om jag förstår att en lista över befintlig användning inom offentlig sektor är mer "formellt"
-
@joho68 vilken bra sammanställning! Roligt också att se NOSAD i din sammanställning. Toppen att du delar!
-
@Maria_Dalhage ni borde koppla ihop saker med Wikidata och Alternative to om ni inte gjort det
Kanske finns mervärde med en egen egenskap i Wikidata…
-
@Magnus-Sälgö En Wikidata-egenskap kräver en stabil unik identifierare. Just nu är väl katalogen bara en stor wikisida?
Men annars är det en bra idé! Det finns till exempel redan en egenskap för den franska katalogen och nästan alla deras kodbaser har fått ett Wikidataobjekt redan.
-
@Ainali det är väl bara att fixa….
NOSAD har ju lite drag under galoscherna
skall vi sätta en deadline 11:15 om dom är in or out
-
@Magnus-Sälgö När det gäller hur Katalogen kommer att se ut så finns det olika saker att ta i beaktande:
- Skapa enkla förutsättningar till att bidra. Detta är anledningen till att vi har valt att begära in så lite som möjligt strukturerat. I den första versionen har det varit viktigast att få in bidrag och med mängden öppna programvaror har det funkat med att skrolla.
- Möjlighet att kunna söka och filtrera och skala upp. Precis som @Ainali skriver finns det idag en metadata standard som används av bl.a. Frankrike, Tyskland, Italien m.fl. Tyskland sätter denna manuellt men Italien håller på att lösa detta maskinellt och open source. Visar ett exempel med Strapi.
https://gitlab.com/open-data-knowledge-sharing/publiccode.yml/-/blob/main/Strapi/publiccode.yml
3 Visa på vilken kod som kan återanvändas och hur. Ja, i princip alla insatser som görs för att få data i användning behövs för att få kod i användning.
Vi har en bit kvar...
-
Det vi prata om unika id:n för varje post så vi kan länka dom från Wikidata…
Vore snyggt om vi kunde skapa strukturerad data för den här programkatalogen typ det Google uppmanar oss att göra se developers.google.von structured-data/software-app
Så skulle Wikidata kunna skörda sidorna och hitta uppdateringar om vi skapar en egenskap…
- tycker alla kommuner myndigheter borde ha bra strukturerad data med basfakta som öppet, adress bäst vore om vi kunde hitta ett arbetssätt att enkelt utvidga detta så t.ex. för en kommun vi hittar var medborgarförslag kan skickas in via webbsida och/eller API, vilka platser på sociala media man finns på…. frivillig schema designer sökes
@jonass några tankar?
Jag tror alla kommuner/myndigheter borde titta på detta med strukturerad data se https://developers.google.com/search/docs/advanced/structured-data/search-gallery
Gissar att det jobb @Ainali gör med govdirectory skulle få bättre kvalitet och bli enklare…
-
@Magnus-Sälgö Tycker att https://github.com/publiccodeyml/publiccode.yml är rätt väg för metadata (namn, beskrivning, licens etc) avseende programvaror. Om alla offentliga organisationer som delar källkod/programvara öppet också producerar denna fil (publiccode.yml) så blir det bra! Vid en första anblick låter det bra med en identifierare för den enskilda programvaran, tycker vi kan införa det sakteligen, först vill jag dock att vi hittar ett sätt att identifiera de organisationer som publicerar programvarorna. Jämförelsen med öppna data skulle vara att alla ska ange en organisation enligt DCAT, men vad jag kunde se sist var att de flesta rapporterar organisation som en textsträng. Kanske räcker med ett orgnummer för denna katalog, men det hade varit kul om vi kunde bygga en persistent identifierare med Bolagsverkets goda vilja.
-
@jonass organisationsnummer alt. skapa ett Wikidata objekt borde duga….
Snyggast vore kanske att ha samma som de organisationer som finns med dataset i dataportal.se