Community på Sveriges dataportal
Regeringen: Nytt rättsligt stöd för öppna data
-
– Data är grunden för den digitala ekonomin. Att skapa ett rättsligt stöd för att offentlig sektorn på ett öppet, säkert och effektivt sätt ska kunna tillgängliggöra data är ett viktigt steg i den digitala omvandlingen av samhället. Öppna data är en förutsättning för innovation, för att skapa nya lösningar och tjänster, effektivisera verksamheter och utveckla artificiell intelligens, säger digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.
och
Den nya lagen innehåller ingen skyldighet för myndigheter att tillgängliggöra data, eller en rättighet för enskilda att få tillgång till data.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/03/nytt-rattsligt-stod-for-oppna-data/
Äntligen? Eller? Nyfiken på att höra funderingar. Jag tror det här kan göra att att vi saktar ned riktig digitalisering och nyttan som kommer med öppna data.
-
@mattias Jag funderar på om det kan bero på att det är svårt att införa en skyldighet utan att samtidigt lägga ut ansvaret för tillsyn att lagen efterföljs på en myndighet. Det är inte helt enkelt att lägga ett sådant tillsynsuppdrag på en myndighet som samtidigt har ansvaret att främja delning och nyttiggörande av data (dvs DIGG), det kan bli besvärligt att få ihop de här två rollerna. Jag vet inte vilken myndighet som annars skulle kunna ha tillsynsuppdraget, men det kan säkert finnas någon som jag inte känner till.
-
@nina_ Jag tror på följande kandidater:
https://www.statskontoret.se/ (analyser och utvärderingar)
https://riksrevisionen.se/ (revision skulle kunna förenklas avsevärt)
https://www.esv.se/ (kontroll på statens finanser)Om inte Datainspektionen blivit IMY.se hade nytt regleringsbrev kunnat vidga deras uppdrag till att omfatta både tillsyn av att GDPR följs för personuppgifter och att PSI och INSPIRE efterlevs för öppna data. Men det är för sent nu!
-
@jonas-nordqvist Tack för att du lyfter detta! Får mig att undra om denna utveckling ändå går emot offentlighetsprincipen. Även om delar i vår grundlag urholkats undan för undan enligt min mening.
-
@mattias sa i Regeringen: Nytt rättsligt stöd för öppna data:
@jonas-nordqvist Tack för att du lyfter detta! Får mig att undra om denna utveckling ändå går emot offentlighetsprincipen. Även om delar i vår grundlag urholkats undan för undan enligt min mening.
Nja. Lagen ger inga nya rättigheter, men den tar ju inte bort de befintliga heller.
-
@jonas-nordqvist sa i Regeringen: Nytt rättsligt stöd för öppna data:
@ainali Nån som har koll på när den nya lagstiftningen kan tänkas komma?
"Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022."
-
@mattias Jag tror att det stora lyftet i detta lagförslag mot rådande PSI-lagstiftning är att Värdefulla datamängder samt forskningsdata ska tillgängliggöras kostnadsfritt. Detta kommer att göra skillnad.
Jag tolkar paragraferna kring formatkraven som att det är viktigare att alls tillgängliggöra öppna data, än att kravställa att data är maskinläsbar och i öppna format. Men jag undrar hur användbar denna icke-maskinläsbara data är för flertalet målgrupper, och jag undrar också hur lätt det blir att ta fram tjänster på varandras öppna data om formaten är stängda.
Vi vet ju att interoperabilitet är avhängig öppna format /öppna standarder och möjlighet till implementering i öppen programvara. Vill därför se hårdare formatkrav.Formatkrav
2 § Data ska tillgängliggöras i det befintliga formatet eller, om det är lämpligt samt praktiskt och tekniskt möjligt, i ett format som är öppet, maskinläsbart, och i förekommande fall, tillgängligt och sökbart tillsammans med tillhörande metadata.
3 § En värdefull datamängd ska tillgängliggöras i ett maskinläsbart format genom ett lämpligt gränssnitt eller genom bulknedladdning. -
-