Läs mer och anslut dig: https://klimatkommunerna.se/2022/06/webbfika-16-juni-metadata-for-klimatet/

Bästa inläggen skapade av mattias
-
Nu lanserar MetaSolutions tjänsten Specifikationer - öppen källkod och öppen process för öppen innovation!
Vill tipsa om MetaSolutions nyhet för att möjliggöra öppen innovation - öppna specifikationer för data! Behovet av stöd för att ta fram specifikationer för data är stort - MetaSolutions lanserar därför en tjänst för dig som behöver hjälp. Vi gör det efter riktlinjer från W3C.
MetaSolutions står idag bakom majoriteten av de specifikationer som tagits fram i Sverige helt enkelt för att vi är specialister inom Länkade data. Senast hjälpte vi VGR och innan var det arbete i projekt NSÖD.
Nu vill att fler ska kunna ta del av den kunskap och erfarenhet vi samlat på oss. Från och med idag så lanserar vi en tjänst, från bara en enkel utredning över till en komplett tjänst för att göra specifikationsarbetet och förvaltningen så enkel som möjligt.
Givetvis är resultatet öppet liksom vår källkod är öppen! Varför? Öppenhet^⁴ = Öppna specifikationer som öppen källkod möjliggör ökad standardisering för fler öppna innovationer - genom öppna data! Komplicerat blir enklare!
Intervju: https://entryscape.com/sv/2021/10/specifikationer-fran-ax-till-limpa-vi-lanserar-tjanst-for-att-hjalpa-dig-hela-vagen/
Tjänsten Specifikationer: https://entryscape.com/sv/tjanster/specifikationer/Vill du hjälpa till att sprida ordet?
Fediverse/Mastodon: https://mastodon.se/@metasolutions/107082889206126842
LinkedIn: https://www.linkedin.com/posts/metasolutions-ab_specifikationer-från-ax-till-limpa-vi-lanserar-activity-6853298053508558848-J5LK
Twitter: https://twitter.com/MetaSolutionsAB/status/1447539574494961665PS: Visste du att den mest använda specifikationen i Sverige idag är Skoldata - från 2018!
-
RE: IT-skandaler som ingen bryr sig om
@maria_dalhage Active Directory är väl bara LDAP med proprietär mjukvara ovanpå? Så egentligen skulle det räcka att just finansiera utveckling av LDAP/Samba och migrera klientanvändare till licensfritt användarvänligt Linux-system. Internetstiftelsen finansierade förut pilotprojektet "SverigeLinux" som var intressant koncept för att testa göra det enkelt att hantera en flotta Linux-användare i offentlig sektor:
SverigeLinux
Målet är att underlätta för den offentliga sektorn att migrera till operativsystemet Linux – som bygger på öppen källkod – för att verksamheter på så sätt ska kunna spara in på licensavgifter. Detta ska göras genom att skapa en tjänst för fjärrinstallation samt en supportgrupp som svarar på installationsfrågor med mera. Projektet drivs av Mathias Friman och Östersunds kommun. -
RE: Här kommer höstens NOSAD- workshops!
@maria_dalhage sa i Här kommer höstens NOSAD- workshops!:
Lista på workshopsämnen.
(Rösta eller lägg till eget förslag.)
• Feedbackworkshop på DIGG:s API-byggblock/ Playbook
> • eArkiv Open Source
• IT-säkerhet och open source
• AI och öppna algoritmer.Röstar på de fetstilta. Tänker att diskussion om API-byggblock / playbook kan ha en tråd här på forumet.
-
RE: Sundsvall har skaffat policy för öppen källkod
Jätteroligt, bra av #FK, #DIGG och #Sundsvall kommun!
Blir kul att se när frågan kommer upp om att finnas på, eller drifta egen öppen Git-lösning som Main-repo, t.ex. #Gitea eller #GitLab (dock bara OpenCore) som t.ex. Debian-projektet och många andra open source-projekt kör.
Häftigt när öppen källkod tillhandahåller öppen källkod!
-
Utegym som öppna data - hur du publicerar
Alla kommuner och myndigheter och vissa privata aktörer anlägger offentliga utegym och träningsplatser för allmänhetens användning. Årligen anläggs och sköts anlagda utegym och träningsplatser i varje kommun. Det är viktigt både för medarbetare och medborgare som skattebetalare att kunna se vilka dessa är för att kunna underhålla anläggningarna och dra nytta av dem. För att det ska bli så enkelt som möjligt att kunna använda och ta del av informationen om utegym bör de publiceras som öppna data på ett standardiserat vis. Dessa kan vem som helst kan se, analysera och använda hur de vill. Om du aktiverat kopplingen till dataportaler så som dataportal.se för skördning kan du enligt den nationella standarden DCAT-AP visa upp att du publicerat enligt specifikationen. Det här gör livet för användarna av öppna data och de som vill träna oavsett om de är boende eller turister som vill ha ett härligt träningspass ute i det fria!
Inom ramen för regionsamverkan i Västra Götaland och Dataportal Väst fick MetaSolutions uppdraget att ta fram en specifikation för hur informationen om utegym bör publiceras som öppna data. Arbetet påbörjades 2021 och färdigställdes i version 1.0 som öppen källkod.
Genom det gemensamma arbetet med specifikationen har flera kommuner också påbörjat sina publiceringar. En del i arbetet har bestått av att olika aktörer inom offentlig sektor, leverantörer och tagare av data ska vara delaktiga i framtagandet för att det ska vara möjligt för dem att stödja och använda specifikationen.
Det finns en del utmaningar när denna information ska publiceras och vi har försökt ta höjd för dessa i arbetet och lagt till mer information i specifikationen.
Diskutera gärna alla aspekter kring datamängden och denna specifikation här i tråden. Både hur den kan och bör publiceras samt tankar och synpunkter du som användare av informationen har.
Specifikationen finns publicerad här och är tillgänglig att hitta på den nationella dataportalen dataportal.se.
Specifikationen består av följande filer:
Specifikation för publicering av utegym
Här finns beskrivning av specifikationen och en guide för vad som behöver göras för att publicera utegym som öppna data. Detta är ofta det bästa dokumentet att läsa först.
Källkod - validering
Här finns den tekniska källkoden som ligger till grund för hur utegym ska publiceras. Vilken information som ska publiceras och definitionen av varje datapunkt. Källkod finns på GitLab här.
Utegym - JSON schema
Ett exempel på hur den tekniska rekommendationen kan se ut när man implementerat den i JSON-format.
Utegym - CSV schema
Ett exempel på hur den tekniska rekommendationen kan se ut när man implementerat den i CSV-format.
Utegym - CSV-exempel
Exempel på data publicerad enligt specifikationen i filformatet CSV.
Utegym - ODS-exempel
Exempel på data publicerad enligt specifikationen i filformatet ODS.
Utegym - XLSX-exempel
Exempel på data publicerad enligt specifikationen i filformatet XLSX.
Utegym - DCAT-AP-SE
Ett förslag på metadata enligt specifikationen DCAT-AP-SE som används för att göra information sökbar på Sveriges dataportal dataportal.se. Viss metadata bör vara gemensam för alla som publicerar denna information som öppna data och viss information är specifik för respektive publicerande organisation.
-
RE: Nu lanserar MetaSolutions tjänsten Specifikationer - öppen källkod och öppen process för öppen innovation!
vad innebär det rent konkret "riktlinjer från W3C" och varför är det bra ?
@salgo60 W3C har t.ex. en mall för tekniska dokument som heter ReSpec som vi använder oss av. I och med att det nu finns en filial av W3C i norden genom Internetstiftelsen så känns det ännu mer värt att återanvända från W3C istället för att återuppfinna hjulet. Eftersom att W3C är ett standardiseringsorgan, likt SIS, fast för Internet, och arbetar mer med öppen källkod och öppna webbsidor istället för statiska PDF:er - så är det bland det bästa som finns att följa, påverka och återanvända resurser från. Detsamma gäller ODI och OKFN.
det vi vill se är i vilka dataset en term används ex. dd.eionet.europa.eu/dataelements/99263 I används
När du skriver "vi vill se", även här, här och här - vilka är det "vi" du syftar på då? Vem företräder du när du skriver så? Wikidata? Du har påpekat detta flera gånger (se söklänkar). Jag har läst detta och hör dig - jag håller också med dig. Jag kan bekräfta att ditt budskap är mottaget. Detta bl.a. genom att det finns uppe i ärenden för potentiell vidareutveckling, vänligen se nedan.
Exempel där jag kontaktade "Fernanda Néry" länk
Tack jag har tagit in den synpunkten sen länge för existerande och kommande projekt och milstenar. Detta har du själv bidragit till på följande ärenden som du kan se här:
Ser att du påpekat detta flera gånger på detta forum - se sökning här. Förslagsvis kan du skapa en bloggpost/wikisida kring dina olika budskap på din egen webb och uppdatera dessa med data, argument och exempel. Så kan du samla allt där och länka till det i inlägg så du slipper merarbete och inkurans av data/argument i gamla och nya inlägg. Det blir lättare!
Har som sagt tagit in detta i planerna för vidareutveckling sen länge, tack återigen!
-
Regeringen: Nytt rättsligt stöd för öppna data
– Data är grunden för den digitala ekonomin. Att skapa ett rättsligt stöd för att offentlig sektorn på ett öppet, säkert och effektivt sätt ska kunna tillgängliggöra data är ett viktigt steg i den digitala omvandlingen av samhället. Öppna data är en förutsättning för innovation, för att skapa nya lösningar och tjänster, effektivisera verksamheter och utveckla artificiell intelligens, säger digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.
och
Den nya lagen innehåller ingen skyldighet för myndigheter att tillgängliggöra data, eller en rättighet för enskilda att få tillgång till data.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/03/nytt-rattsligt-stod-for-oppna-data/
Äntligen? Eller? Nyfiken på att höra funderingar. Jag tror det här kan göra att att vi saktar ned riktig digitalisering och nyttan som kommer med öppna data.
-
RE: IT-skandaler som ingen bryr sig om
@maria_dalhage @Nina_ Jag är inte formellt utbildad i cybersäkerhet men som jag förstått brukar ransomware, virus och trojaner drabba Windows och macOS (t.ex. Kalix kommun). För Windows finns ClamWin som använder ClamAV antivirus-motor. Båda är öppen källkod och gemensamt förvaltat. Jag tycker att det funkat bra när jag varit tvungen att använda Windows.
Idag har dock Ubuntu Linux stöd för Microsoft Active Directory vilket jag förstår brukar vara avgörande för svenska myndigheter för Single-Sign-On och då minskar risken avsevärt för virus i alla fall statistiskt. Dock tror jag att det kommer behövas en migrering från Active Directory till något som är GDPR och Schrems II-säkert. Detta med tanke på den välbehövda juridiska jordbävning som pågår kring frågor som datasuveränitet, dataskydd och datakontroll.
-
RE: Regeringen: Nytt rättsligt stöd för öppna data
@nina_ Jag tror på följande kandidater:
https://www.statskontoret.se/ (analyser och utvärderingar)
https://riksrevisionen.se/ (revision skulle kunna förenklas avsevärt)
https://www.esv.se/ (kontroll på statens finanser)Om inte Datainspektionen blivit IMY.se hade nytt regleringsbrev kunnat vidga deras uppdrag till att omfatta både tillsyn av att GDPR följs för personuppgifter och att PSI och INSPIRE efterlevs för öppna data. Men det är för sent nu!
Senaste inläggen av mattias
-
RE: Kategorier av öppna data
@Maria-Söderlind sa i Kategorier av öppna data:
Man kan ju ange fler än en kategori till en datamängd i de fall ingen känns "klockren". Till exempel så saknar jag kategorin "Turism", men om man hade önskat att den fanns så får man helt enkelt ange den mix av kategorier som känns mest nära.
@Maria-Söderlind Det går alltid att ange turism i ett annat fält än i fält kategori, t.ex. skriva om det i nyckelord eller beskrivning- och som du säger, ange en eller flera kategorier nära i en mix.
@Maria-Söderlind sa i Kategorier av öppna data:
Angående att ange personer istället för funktionsbrevlådor så är det något som jag inte rekommenderar. Folk slutar eller byter arbetsuppgifter och jag ser en stor risk att man inte skulle uppdatera kontaktuppgifterna i datamängderna. En funktionsbrevlåda som man angett som uppgift bör rimligtvis ha bevakning. Genom att skicka ett meddelande till den så bör man kunna få kontakt med någon som kan svara på de frågor man har.
Jag skulle säga att det beror på organisationen och rutiner vid överlämning när någon slutar. Det skadar inte heller att ha en kombination för spårbarhet och tydlighet. Dessutom går det att se den öppna kontaktpunkten som en "master" för att hålla reda på vem som ansvarar för vad.
-
RE: Kategorier av öppna data
@Nina_ Bra jobbat med migreringen! En annan sak för att nå rätt person med frågan är att verksamheter som publicerar öppna data kan ange förnamn och efternamn på kontakt för datamängden istället för en funktionsadress.
Jag tror att det är bra att chansa med metadata när organisationen publicerar öppna data. Via kontaktfältet går det att möjliggöra enkel återkoppling från datakonsumenter som kan återkoppla om hur det går att förbättra beskrivningarna. Därefter så kan organisationen enkelt uppdatera metadata baserad på deras återkoppling. Konstruktivt medskapande tycker jag.
-
RE: Kategorier av öppna data
@Jonas-Nordqvist sa i Kategorier av öppna data:
Nu när antalet öppna data-mängder ökar så undrar jag över hur vi gör dessa enkla att hitta.
@Jonas-Nordqvist Bra fråga! Jag tror på att ju bättre beskrivningar med metadata desto lättare blir det att hitta, även så som branschen kring sökmotoroptimering jobbar, t.ex. nyckelord för SEO.
@Jonas-Nordqvist sa i Kategorier av öppna data:
Frågan är om det finns nån guide eller rekommendation till vilka datamängder som ska ligga under vilken kategori.
Det brukar kunna bli lättare om det finns en specifikation till datamängden. Jag tycker det är OK att testa sig fram eller gardera sig vid osäkerhet då det inte passar in i "stuprören".
@Jonas-Nordqvist sa i Kategorier av öppna data:
Till vilken kategori hör skoldata? Utbildning, offentliga sektorn eller regioner och städer? etc etv
I specifikationen så står det "Med skoldata menas kontakt- och platsinformation om förskolor, familjedaghem, grundskolor och gymnasier inom en kommun." så där för skulle jag sätta Regioner och städer. Men det kan förtydligas i kommande version av specifikationen.
-
RE: Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället
@Maria_Dalhage Tack för tips! Även Missionsbaserad innovation från Vinnova är intressant: https://www.vinnova.se/m/missions/
-
RE: Temavecka Open source och upphandling - Afori
@Maria_Dalhage Kul! Finns det en öppen diskussionskanal för Afori eller blev det beslutat att gruppdiskussioner ska hamna i en stängd LinkedIn-grupp? Tänker att dataportabiliteten för kunskapsnavet är mer tillgängligt i NOSADs lösning.
-
RE: IT-skandaler som ingen bryr sig om
@maria_dalhage Active Directory är väl bara LDAP med proprietär mjukvara ovanpå? Så egentligen skulle det räcka att just finansiera utveckling av LDAP/Samba och migrera klientanvändare till licensfritt användarvänligt Linux-system. Internetstiftelsen finansierade förut pilotprojektet "SverigeLinux" som var intressant koncept för att testa göra det enkelt att hantera en flotta Linux-användare i offentlig sektor:
SverigeLinux
Målet är att underlätta för den offentliga sektorn att migrera till operativsystemet Linux – som bygger på öppen källkod – för att verksamheter på så sätt ska kunna spara in på licensavgifter. Detta ska göras genom att skapa en tjänst för fjärrinstallation samt en supportgrupp som svarar på installationsfrågor med mera. Projektet drivs av Mathias Friman och Östersunds kommun. -
RE: IT-skandaler som ingen bryr sig om
@maria_dalhage @Nina_ Jag är inte formellt utbildad i cybersäkerhet men som jag förstått brukar ransomware, virus och trojaner drabba Windows och macOS (t.ex. Kalix kommun). För Windows finns ClamWin som använder ClamAV antivirus-motor. Båda är öppen källkod och gemensamt förvaltat. Jag tycker att det funkat bra när jag varit tvungen att använda Windows.
Idag har dock Ubuntu Linux stöd för Microsoft Active Directory vilket jag förstår brukar vara avgörande för svenska myndigheter för Single-Sign-On och då minskar risken avsevärt för virus i alla fall statistiskt. Dock tror jag att det kommer behövas en migrering från Active Directory till något som är GDPR och Schrems II-säkert. Detta med tanke på den välbehövda juridiska jordbävning som pågår kring frågor som datasuveränitet, dataskydd och datakontroll.
-
RE: Regeringen: Nytt rättsligt stöd för öppna data
@jonas-nordqvist Tack för att du lyfter detta! Får mig att undra om denna utveckling ändå går emot offentlighetsprincipen. Även om delar i vår grundlag urholkats undan för undan enligt min mening.
-
RE: Regeringen: Nytt rättsligt stöd för öppna data
@nina_ Jag tror på följande kandidater:
https://www.statskontoret.se/ (analyser och utvärderingar)
https://riksrevisionen.se/ (revision skulle kunna förenklas avsevärt)
https://www.esv.se/ (kontroll på statens finanser)Om inte Datainspektionen blivit IMY.se hade nytt regleringsbrev kunnat vidga deras uppdrag till att omfatta både tillsyn av att GDPR följs för personuppgifter och att PSI och INSPIRE efterlevs för öppna data. Men det är för sent nu!