Community på Sveriges dataportal

mattias
Inlägg
-
Bakgrund och syfte
Inom projektet Nationell Dataverkstad har det tagits fram en topplista för datamängder att standisera för publicering och datadelning. En sådan datamängd är matsvinn som kan hjälpa till att automatisera rapportering och analyser - självklart med potential att minska matsvinnet.
Ett första steg
Nu finns ett utkast till dataspecifikation för matsvinn-rapportering. Den är med exempeldata och bör vara intressant för kommuner och regioner samt insamlande myndigheter som Livsmedelsverket och kanske även Naturvårdsverket - och självklart inte minst data-användare oavsett samhällssektor!
Vi medskapar - tyck till och bidra!
Observera att det här är ett väldigt tidigt utkast som tabelldata med lite exempeldata. Vi vill väcka tankar, intresse och hitta sätt att förankra detta som en standard för publicister och användare. Vi som jobbar med projektet Nationell Dataverkstad söker nu dig som t.ex. jobbar i kommun och vill publicera, dig som är konsument t.ex. insamlande myndighet, leverantör eller annan intressegrupp t.ex. förening.
Välkommen att återkoppla här i forumtråden!
Länk till utkastet finns här:
https://www.dataportal.se/sv/specifications/matsvinn/0.1Välkommen att vara med att medskapa detta och hjälp gärna till att sprida ordet!
-
@jonass sa i Valkompassen med fokus på arbetsmarknad och digitalisering:
Ser att fler föreningar försöker belysa och lyfta digitaliseringsfrågor till våra politiker. Exempelvis @mattias https://okfn.se/2022/, bra! Vi kanske ska bjuda in några partier till forumet? (Hur man nu gör det)
Jag är med på fritiden och gör denna enkät för att belysa och ge frågorna mer uppmärksamhet. Jag tror att medborgare samt organisationer från privat, offentlig och civil sektor behöver se bortom våra olikheter för att uppmärksamma frågorna och behoven för politiken. Detta för att det ska nå fram till politiker. Kommer återkoppla senare med mer info och resultat men all hjälp uppskattas i sammanställningen då jag gör det på ideell och begränsad tid.
-
@DIGG_admin sa i Val av forumprogramvara för community.dataportal.se:
Vi har utvärderingsmaterial av Discource och detta kan du få genom att mejla den adress du vill ha ut handlingen till genom att mejla till info@digg.se. Detta eftersom vi som myndighet behöver förhålla oss till vissa lagar och regler och därför måste pröva om efterfrågad handling kan lämnas ut.
@jonor Ska du begära ut den? Varmt välkommet att göra via Handlingar.se så att fler myndigheter och allmänheten kan ta del av utvärderingen när de går i tankar om att starta forum.
-
@Maria_Dalhage Ok tack, jag tror jag hittat rätt: https://digg.se/kunskap-och-stod/evenemang/e-legdagarna/programpunkter/en-statlig-e-legitimation-for-alla
-
@IntegerOverflow1 Många svar är helt borta ja. Vi volontärer kommer redovisa läget när vi fått igång plattformen igen.
Jag är med och roddar i det för att få igång det igen. Viktigt för mig är att vi säkerställer att säkerhetskopiorna fungerar ordentligt innan vi startar upp igen.
-
@jonass sa i Valkompassen med fokus på arbetsmarknad och digitalisering:
Vi kanske ska bjuda in några partier till forumet? (Hur man nu gör det)
Det uppmuntrar jag också. Det brukar vara ofta vara bättre att prata med berörda än om berörda. Samtidigt tror jag det är nyttigt att visa upp möjligheterna som kan förbättra politiska partiers och politikers egna vardag. En sådan möjlighet vore att anpassa eller skapa en specifikation och gärna ett enkelt GUI-verktyg för de som behöver som gör det lätt för partier att ta fram skuggbudgetar i kommuner. Det skulle gör det lätt för politiker att skapa och visualisera för att tillgängliggöra politiska budgetförslag. Och för det så krävs nog någon pilot med politiska partier t.ex. kring tabellbaserade budgetar kring det som kommit fram från den budget-granskning som gjorts. Om politikens vardag och arbete blir bättre och lättare med data, och politiker är medvetna att det är tack vare data, öppna specifikationer, öppna standarder och öppen källkod så är det nog rätt stor chans att detta blir norm i och kring politiska reformer över hela samhället.
-
@tove sa i Samverkan för fri e-legitimation:
@mattias om ni är flera som har erfarenhet kring och intresse för e-legitimation så har EU en upphandling ute för expertis på området för kommande tre år (om jag minns rätt). Den var på någon astronomisk summa och de skulle ta in typ sex partners och varje prospekt ska uppge minst 2 juniora och 2 seniora resurser, om jag inte minns fel. Om någon är intresserad och inte hittar kan jag leta fram länk på förfrågan.
@tove Spännande! Du får gärna tipsa om länken.
-
Gällande att Regeringen anammat International Open Data Charter:
https://medium.com/opendatacharter/sweden-adopts-the-international-open-data-charter-principles-96ebedbbd42 -
@maria_dalhage Active Directory är väl bara LDAP med proprietär mjukvara ovanpå? Så egentligen skulle det räcka att just finansiera utveckling av LDAP/Samba och migrera klientanvändare till licensfritt användarvänligt Linux-system. Internetstiftelsen finansierade förut pilotprojektet "SverigeLinux" som var intressant koncept för att testa göra det enkelt att hantera en flotta Linux-användare i offentlig sektor:
SverigeLinux
Målet är att underlätta för den offentliga sektorn att migrera till operativsystemet Linux – som bygger på öppen källkod – för att verksamheter på så sätt ska kunna spara in på licensavgifter. Detta ska göras genom att skapa en tjänst för fjärrinstallation samt en supportgrupp som svarar på installationsfrågor med mera. Projektet drivs av Mathias Friman och Östersunds kommun. -
– Data är grunden för den digitala ekonomin. Att skapa ett rättsligt stöd för att offentlig sektorn på ett öppet, säkert och effektivt sätt ska kunna tillgängliggöra data är ett viktigt steg i den digitala omvandlingen av samhället. Öppna data är en förutsättning för innovation, för att skapa nya lösningar och tjänster, effektivisera verksamheter och utveckla artificiell intelligens, säger digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.
och
Den nya lagen innehåller ingen skyldighet för myndigheter att tillgängliggöra data, eller en rättighet för enskilda att få tillgång till data.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/03/nytt-rattsligt-stod-for-oppna-data/
Äntligen? Eller? Nyfiken på att höra funderingar. Jag tror det här kan göra att att vi saktar ned riktig digitalisering och nyttan som kommer med öppna data.
-
@Stefan-Wallin Jag tror det är bra generellt att vara öppen i sin profil med sina engagemang och vem som en får sina pengar ifrån.
Varför tycker jag så? Jo därför att det finns problem med lobbyism, korruption och jäv i Sverige från privat och civil sektor samt utländska aktörer. Detta är kopplat till att vi inte har öppna data för lobbyregister och andra relevanta datamängder som t.ex. vart svenska partier får sina donationer ifrån. TV4-programmet Kalla Fakta uppmärksammade ett exempel detta senast igår och från det jag läst tidigare så är det exemplet bara är toppen av ett isberg.
Jag uppmuntrar fler att vara tydliga och öppna i sin profil med vem de representerar och vad de tjänar sina pengar på - och gärna vart de är ideellt engagerade också, med undantag för om liv och hälsa kan riskeras, t.ex. kvinnojourer. Någonstans är majoriteten av oss medborgare och skattebetalare och jag hoppas att alla vill allmänhetens och samhällets bästa, bortom ens egna motiv och engagemang. Jag gillar ditt förslag @Stefan-Wallin med att tjänstepersoner också kan vara tydligare med vart de jobbar.
-
Alla kommuner och myndigheter och vissa privata aktörer anlägger offentliga utegym och träningsplatser för allmänhetens användning. Årligen anläggs och sköts anlagda utegym och träningsplatser i varje kommun. Det är viktigt både för medarbetare och medborgare som skattebetalare att kunna se vilka dessa är för att kunna underhålla anläggningarna och dra nytta av dem. För att det ska bli så enkelt som möjligt att kunna använda och ta del av informationen om utegym bör de publiceras som öppna data på ett standardiserat vis. Dessa kan vem som helst kan se, analysera och använda hur de vill. Om du aktiverat kopplingen till dataportaler så som dataportal.se för skördning kan du enligt den nationella standarden DCAT-AP visa upp att du publicerat enligt specifikationen. Det här gör livet för användarna av öppna data och de som vill träna oavsett om de är boende eller turister som vill ha ett härligt träningspass ute i det fria!
Inom ramen för regionsamverkan i Västra Götaland och Dataportal Väst fick MetaSolutions uppdraget att ta fram en specifikation för hur informationen om utegym bör publiceras som öppna data. Arbetet påbörjades 2021 och färdigställdes i version 1.0 som öppen källkod.
Genom det gemensamma arbetet med specifikationen har flera kommuner också påbörjat sina publiceringar. En del i arbetet har bestått av att olika aktörer inom offentlig sektor, leverantörer och tagare av data ska vara delaktiga i framtagandet för att det ska vara möjligt för dem att stödja och använda specifikationen.
Det finns en del utmaningar när denna information ska publiceras och vi har försökt ta höjd för dessa i arbetet och lagt till mer information i specifikationen.
Diskutera gärna alla aspekter kring datamängden och denna specifikation här i tråden. Både hur den kan och bör publiceras samt tankar och synpunkter du som användare av informationen har.
Specifikationen finns publicerad här och är tillgänglig att hitta på den nationella dataportalen dataportal.se.
Specifikationen består av följande filer:
Specifikation för publicering av utegym
Här finns beskrivning av specifikationen och en guide för vad som behöver göras för att publicera utegym som öppna data. Detta är ofta det bästa dokumentet att läsa först.
Källkod - validering
Här finns den tekniska källkoden som ligger till grund för hur utegym ska publiceras. Vilken information som ska publiceras och definitionen av varje datapunkt. Källkod finns på GitLab här.
Utegym - JSON schema
Ett exempel på hur den tekniska rekommendationen kan se ut när man implementerat den i JSON-format.
Utegym - CSV schema
Ett exempel på hur den tekniska rekommendationen kan se ut när man implementerat den i CSV-format.
Utegym - CSV-exempel
Exempel på data publicerad enligt specifikationen i filformatet CSV.
Utegym - ODS-exempel
Exempel på data publicerad enligt specifikationen i filformatet ODS.
Utegym - XLSX-exempel
Exempel på data publicerad enligt specifikationen i filformatet XLSX.
Utegym - DCAT-AP-SE
Ett förslag på metadata enligt specifikationen DCAT-AP-SE som används för att göra information sökbar på Sveriges dataportal dataportal.se. Viss metadata bör vara gemensam för alla som publicerar denna information som öppna data och viss information är specifik för respektive publicerande organisation.
-
@maria_dalhage @Nina_ Jag är inte formellt utbildad i cybersäkerhet men som jag förstått brukar ransomware, virus och trojaner drabba Windows och macOS (t.ex. Kalix kommun). För Windows finns ClamWin som använder ClamAV antivirus-motor. Båda är öppen källkod och gemensamt förvaltat. Jag tycker att det funkat bra när jag varit tvungen att använda Windows.
Idag har dock Ubuntu Linux stöd för Microsoft Active Directory vilket jag förstår brukar vara avgörande för svenska myndigheter för Single-Sign-On och då minskar risken avsevärt för virus i alla fall statistiskt. Dock tror jag att det kommer behövas en migrering från Active Directory till något som är GDPR och Schrems II-säkert. Detta med tanke på den välbehövda juridiska jordbävning som pågår kring frågor som datasuveränitet, dataskydd och datakontroll.
-
Re: Datastandard för offentliga toaletter
@jonor sa i Datastandard för offentliga toaletter:
Du får gärna utveckla vad som utgör de korrekta kanalerna för att påverka beslutsfattare, det låter som nyttig information för dem som efterfrågar aktivitet och leverans från myndigheterna. Det inbegriper kanske inte att återkoppla på community.dataportal.se eller på gitlab.com/sarskilt-viktiga-datamangder då?
Nej - det ingår inte i uppdrag för myndigheter att återkoppla i Dataportal Community eller en grupp på Gitlab.com - det behövs tydliga instruktioner och uppdrag för det. Så här kan du påverka:
- Titta på en kommuns eller regions hemsida t.ex. Stockholm stad https://start.stockholm/om-stockholms-stad/politik-och-demokrati/sa-kan-du-paverka/ eller Region Gotland https://www.gotland.se/dialogochpaverkan
- Titta på Riksdagens hemsida om hur du kan påverka EU: https://www.riksdagen.se/sv/sa-fungerar-riksdagen/sa-fungerar-eu/sa-kan-du-paverka/
- Titta på Riksdagens hemsida om hur det funkar, observera att de inte har en guide för hur en kan påverka Riksdagen, inte ens under sektionen lättläst: https://www.riksdagen.se/sv/lattlast/
- En PR-byrå som jobbar med lobbying har publicerat en guide öppet: https://www.westander.se/handbok/15-tips-om-att-paverka-riksdag-och-regering
- Gå med i en förening/organisation/initiativ som engagerar sig i de frågor du brinner för, med PR-strategier, kampanjer och annat.
- Lämna in medborgarförslag i kommunen
- Prata med och utbilda dina politiska representanter du röstat på i kommunen/regionen/nationellt
- Gå med i ett politiskt parti och driv frågan i lokala partimöten eller nationella partimöten
- Engagera dig i lokal/kommunal/regional partiförening eller på nationellt plan
Du kan inte förvänta dig leverans från kommuner/region/myndigheter på något som politiker inte gett dem tydligt uppdrag om, det är en oändlig uppförsbacke att försöka påverka från det hållet. Så funkar Sveriges demokrati. Det är fyrkantigt och medvetet gjort som en byråkratisk apparat anpassad för långsamma ändringar, inte för snabbutvecklande IT-frågor. Om det dock finns uppdrag t.ex. regleringsbrev men ingen leverans - då kan du driva frågan, återigen via politikerna, och med fördel då är att få dem att gilla dina förslag framför andras förslag för att vinna val så att de kan få nytt jobb. Det här ser jag som demokratins ekonomi och situation i dagsläget.
Kom ihåg - vem som helst kan bli politiker, det finns inga kompetenskrav och det är därför det går mycket pengar till "rådgivare" på politikersidan och "public affairs"-konsulter på lobbysidan, istället för att ta hjälp av väljarna och "cognitive surplus". Kan tipsa se denna video där en riksdagspolitiker från Centerpartiet berättar om bristen på kompetenskrav och att det endast finns svenskt medborgarskap som krav för att bli riksdagspolitiker: https://youtu.be/XwJfDX5AtYk?t=4936
-
@jonass sa i Spam-konton:
Går det inte börja med en schysst CAPTCHA som är GDPR-vänlig och baserad på öppen källkod. Borde väl motverka botar etc till stor del.
-
@Maria_Dalhage Fascinerande. Om det finns mycket att göra i Sverige kring öppen källkod, öppen digitalisering och öppen innovation så finns det alltså mer att göra i EU.
-
Jätteroligt, bra av #FK, #DIGG och #Sundsvall kommun!
Blir kul att se när frågan kommer upp om att finnas på, eller drifta egen öppen Git-lösning som Main-repo, t.ex. #Gitea eller #GitLab (dock bara OpenCore) som t.ex. Debian-projektet och många andra open source-projekt kör.
Häftigt när öppen källkod tillhandahåller öppen källkod!
-
Hej!
Jag vill berätta att jag gjort en begäran om uppdatering på dataportals.org för att lägga till dataportal.se där.
Dataportals.org är en trevlig resurs och karta som hoppas komma i ny version med mer automatisering. Ändringsbegäran finns här: https://github.com/okfn/dataportals.org/pull/331
-
@Björn-Hagström sa i Vad betyder egentligen "Public" ?:
Mattias svar är rätt som du förstått. Att det saknas licens är ett stort problem för användning. Som användare behöver man ju veta förutsättningarna innan man lägger för mycket tid på användning. I kommersiella produkter blir det extra viktigt så man måste veta att affärsmodellen är hållbar.
Jag skulle nog säga att det behövs bättre stödfunktioner för att peka på licenser med mera, både i verktyg, dokumentation, arbetsrutiner och portaler.
@Björn-Hagström sa i Vad betyder egentligen "Public" ?:
Frågan är hur man får fler att ange en lämplig licens? Verktyg som hanterar metadata kan t.ex. varna tydligare om licens saknas och komma med förlag. Det är svårt för dataportalen att hantera detta tror jag utan det behöver komma från källan.
- Utbildning!
En av många sätt att lösa det på.
- Och ja, verktygen borde verkligen hjälpa till mer. Och den här aspekten att beskriva med metadata på många rekommenderade och frivilliga fält - ja det blir praktiskt taget väldigt svårt för en organisation som bara publicerar med hjälp av en RDF/XML-fil i form av kod. Större risk för missar av denna sort och brist på uppdateringar i förvaltningsarbete.
- Det finns "varningar" och tips för publicister att se genom att kolla på statistiksidan för sin organisation på dataportalens admin-vy t.ex. här: https://admin.dataportal.se/organization/428/statistics
- Utbildning!
Klimatkommunerna.se - webbfika 16 juni om metadata och klimatdata kopplat till klimatomställning och Agenda 2030
Medskapa specifikationen för datadelning om matsvinn
Valkompassen med fokus på arbetsmarknad och digitalisering
Val av forumprogramvara för community.dataportal.se
Samverkan för fri e-legitimation
Fastigheter
Valkompassen med fokus på arbetsmarknad och digitalisering
Samverkan för fri e-legitimation
Regeringens civilminister intervjuad av Open Data Charter
IT-skandaler som ingen bryr sig om
Regeringen: Nytt rättsligt stöd för öppna data
Feedback på communityt angående användare
Utegym som öppna data - hur du publicerar
IT-skandaler som ingen bryr sig om
Så kan du påverka kring öppna data och datadelning i Sverige
Spam-konton
European innovation scoreboard
Sundsvall har skaffat policy för öppen källkod
dataportal.se att listas på dataportals.org
Vad betyder egentligen "Public" ?