@Björn-Hagström Men jag vill inte prata ned CKAN, det var mitt första intresse som programvarustöd för öppna data-publiceringar! Men ändå, jag tror det är bra att den som jobbar aktivt med CKAN bör tala om det, och har pratat med LinkDigital som @PerAnd nämner. Så det låter bra att @PerAnd kollat upp det.
Community på Sveriges dataportal
mattias
Inlägg
-
-
@Björn-Hagström sa i Flera datakataloger och leverans till dataportal:
Någon som vet om Entryscape och/eller CKAn har stöd för dct:hasPart?
Jag råkar känna till att det finns flera organisationer med EntryScape som kör med flera kataloger och dct:hasPart och fungerar väldigt bra. Det finns öppet dokumenterat. Om det fungerar med CKAN eller ej vet jag inte men hittar inget om det någonstans så det kan jag inte uttala mig om.
-
@elias Mycket bra! Tror jag såg något om att även Försäkringskassan kommer föreläsa om SAFOS vilket är toppen: https://www.forsakringskassan.se/nyhetsarkiv/nyheter-press/2022-12-29-forsakringskassan-driver-molntjanst-for-svenska-myndigheter
-
@VarförFungerarInteDetta Hej och tack för att du engagerar dig i denna tråd.
Självklart vill jag också ha "5 star data". Det är därför jag skrev ett inspel som kan skapa förutsättningarna för det. Jag förstår hur du menar men jag upplever inte att du försöker förstå mitt inspel. Men det är OK.
Bra tankar! Om du tycker att jag har fel och du har rätt så är det helt OK. Men då är mitt tips att du kontaktar insynskommitténs sekreterare om dina önskemål istället. Om du gör det på ett snyggt, pedagogiskt och trevligt sätt så kanske de till och med kravställer att lösningarna behöver hålla 5-stjärnig datakvalitet - och det vore ju fantastiskt!
Du får ursäkta om jag inte svarar framöver men jag vet inte vem du är och vilka intressen, utländska som inhemska, som du företräder när jag tittar på din profil och dina inlägg. Jag prioriterar de som håller sig till ämnets innehåll och är öppna med sin lobbying och uppdrag - det är trots allt öppenhet och insyn som denna tråd handlar om.
-
Jag skickade in ett inspel till Insynskommitténs utredning om ökad transparens kring finansiering av politiska partier och lobbyregister. Det togs emot av Insynskommitténs sekreterare som arbetar vid Regeringskansliet som tackade för detta och skulle ta det vidare till kommittén.
Sammanfattning:
Att använda en öppen informationsmodell, öppen källkod och öppna data med bra metadata enligt standarden DCAT-AP-SE är avgörande för att öka transparensen kring finansiering av politiska partier och lobbyverksamhet. Dessa principer bidrar inte bara till ökad insyn och ansvarstagande utan också till en effektivare användning av data, vilket kan stärka demokratin och medborgarnas förtroende för politiska processer.Läs mer på:
https://okfn.se/2024/09/01/inspel-till-utredning-om-okad-transparens-kring-finansiering-av-politiska-partier-och-lobbyregister/
https://mattiasaxell.com/post/2024-09-01-inspel-till-utredning-om-okad-transparens-kring-finansiering-av-politiska-partier-och-lobbyregister/ -
@mikkeschiren @erik Är det här kanske relaterat om att de uppnår WCAG 2.0 AAA? https://nextcloud.com/blog/nextcloud-14-the-most-accessible-nextcloud-ever/
-
@Maria_Dalhage Bra att offentlig sektor hjälper offentlig sektor! Kommer det här bli öppna data på dataportal.se?
-
Tack @Hanna och gänget för att ni gör detta och annonserar det här!
-
@josefinlassi Jepp! Uppdateringen blev godkänd och jag hoppas att de får webbsidan med karta att fungera bättre snart. https://github.com/okfn/dataportals.org/pull/331#event-11815356961
-
Hej!
Jag vill berätta att jag gjort en begäran om uppdatering på dataportals.org för att lägga till dataportal.se där.
Dataportals.org är en trevlig resurs och karta som hoppas komma i ny version med mer automatisering. Ändringsbegäran finns här: https://github.com/okfn/dataportals.org/pull/331
-
@Björn-Hagström sa i Vad betyder egentligen "Public" ?:
Mattias svar är rätt som du förstått. Att det saknas licens är ett stort problem för användning. Som användare behöver man ju veta förutsättningarna innan man lägger för mycket tid på användning. I kommersiella produkter blir det extra viktigt så man måste veta att affärsmodellen är hållbar.
Jag skulle nog säga att det behövs bättre stödfunktioner för att peka på licenser med mera, både i verktyg, dokumentation, arbetsrutiner och portaler.
@Björn-Hagström sa i Vad betyder egentligen "Public" ?:
Frågan är hur man får fler att ange en lämplig licens? Verktyg som hanterar metadata kan t.ex. varna tydligare om licens saknas och komma med förlag. Det är svårt för dataportalen att hantera detta tror jag utan det behöver komma från källan.
- Utbildning! En av många sätt att lösa det på.
- Och ja, verktygen borde verkligen hjälpa till mer. Och den här aspekten att beskriva med metadata på många rekommenderade och frivilliga fält - ja det blir praktiskt taget väldigt svårt för en organisation som bara publicerar med hjälp av en RDF/XML-fil i form av kod. Större risk för missar av denna sort och brist på uppdateringar i förvaltningsarbete.
- Det finns "varningar" och tips för publicister att se genom att kolla på statistiksidan för sin organisation på dataportalens admin-vy t.ex. här: https://admin.dataportal.se/organization/428/statistics
-
@ChristerOlsson Om publicister använder metadatakataloger som följer DCAT-AP på rätt sätt bör licenslänken pekas till korrekt i metadata, exempelvis Creative Commons Zero korrekt i Essungas publicering. Det syns genom att CC0-logotypen finns i visningen på nationella Dataportalen men finns också länk i RDF/XML metadata till CreativeCommons hemsida: https://www.dataportal.se/sv/datasets/428_3588/grillplatser-i-essunga-kommun#ref=?p=1&q=grillplatser&s=2&t=20&f=http%3A%2F%2Fpurl.org%2Fdc%2Fterms%2Flicense||http%3A%2F%2Fcreativecommons.org%2Fpublicdomain%2Fzero%2F1.0%2F||false||uri||Licens||CC0&rt=dataset%24esterms_IndependentDataService%24esterms_ServedByDataService&c=false
Det är väl åtskilt eftersom att även nationellt skyddsvärd information som inte får ges ut av säkerhetsskäl ofta är skattefinansierad och då kan betraktas som att vara allmän egendom och då ha CC0-licens.
-
@Maria_Dalhage Tråkigt att missa SamNet i år men jag ser fram emot att se videoinspelningarna som kommer laddas upp snart!
-
@ChristerOlsson Vänligen se DCAT-AP-SE - det handlar om åtkomsträttigheter: https://docs.dataportal.se/dcat/sv/#5.5
Med det sagt - alltid bra om publicister tydliggör licens. Som skattebetalare och datakonsument skulle jag dock anta CC0 om inget annat anges.
-
SamNet är en heldagskonferens om teknik, internet, integritet och decentralisering som är grunden för digitaliseringen av vårt samhälle. SamNet fokuserar på detta från den vanliga samhällsmedborgarens perspektiv, inte från ett kommersiellt eller myndighetsperspektiv.
Konferensen tar upp ämnen som digitala ID-lösningar, Internet privacy, öppen källkod inom offentlig förvaltning, digital infrastruktur.
Konferensen anordnas i samarbete mellan de idéella föreningarna :DFRI, ISOC-SE, SNUS och Dataskydd.net. Konferenslokalen sponsras av våra kompisar på Internetstiftelsen. Välkommen att kontakta föreningarna för att föreslå talare för framtida SamNet-konferenser och välkommen till SamNet #2 2024!
Läs mer på: https://samnet.se/
Anmäl dig på: https://pretix.eu/dfri/samnet-2/
-
@jonor Du har helt rätt tycker jag och det är det normala i min värld också. Jag menar bara att det inte finns i definitionen för open source https://opensource.org/osd/ - kanske för att inkluderandet av det som definition bedömts som stävjande i utvecklingen för mer öppen källkod i världen.
Jag förstår det utifrån-perspektivet, som privatperson föredrar jag öppna ärenden men tror ändå att det i 99% av fallen finns proprietära delar i utvecklingsprocessen och det är omöjligt att veta oavsett om det är offentlig sektor (arbetsmaterial), privatperson, företag eller förening som driver utvecklingen. NOSAD tog upp detta ämne förut: https://nosad.se/workshops#förvaltningsmodeller-av-open-source
-
@Dennis_Priskorn Vilket bra exempel på användning av "begäran av vidareutnyttjande" enligt Datalagen med Handlingar.se!
Gällande ditt önskemål kan jag tipsa om denna guide: https://community.dataportal.se/post/4551
-
@jonor Jag känner inte till någon definition om att öppen källkod ska ha öppna ärenden men jag förstår hur du menar och föredrar personligen det för transparens i utvecklingen.
Jag tror dock att det är bra att hålla isär ärenden för en öppen programvara generellt och för en kundspecifik installation och användning av en öppen programvara. Men t.ex. en upptäckten av en bugg där en organisation använder en öppen programvara kan ju med fördel "ärvas" för en öppen programvaras projektledning generellt.
-
@jonor Tror det rimligaste vore att Digg skapar en öppen back-end repo och en öppen front-end repo för ärenden du frågar efter. Helst på en egen instans av https://forgejo.org/ / GitLab CE, alternativt en Schrems II-vänlig plats typ https://codeberg.org i Tyskland.
Även om Dataportal.se backend sköts av EntryStore och EntryScape Registry-instans vore det nog inte så bra för tillgängligheten att stoppa in Digg-ärenden i ett öppen källkod-projektet tycker jag. Däremot vore det kul att se vissa ärenden speglas.
-
Re: Datastandard för offentliga toaletter
@jonor sa i Datastandard för offentliga toaletter:
Du får gärna utveckla vad som utgör de korrekta kanalerna för att påverka beslutsfattare, det låter som nyttig information för dem som efterfrågar aktivitet och leverans från myndigheterna. Det inbegriper kanske inte att återkoppla på community.dataportal.se eller på gitlab.com/sarskilt-viktiga-datamangder då?
Nej - det ingår inte i uppdrag för myndigheter att återkoppla i Dataportal Community eller en grupp på Gitlab.com - det behövs tydliga instruktioner och uppdrag för det. Så här kan du påverka:
- Titta på en kommuns eller regions hemsida t.ex. Stockholm stad https://start.stockholm/om-stockholms-stad/politik-och-demokrati/sa-kan-du-paverka/ eller Region Gotland https://www.gotland.se/dialogochpaverkan
- Titta på Riksdagens hemsida om hur du kan påverka EU: https://www.riksdagen.se/sv/sa-fungerar-riksdagen/sa-fungerar-eu/sa-kan-du-paverka/
- Titta på Riksdagens hemsida om hur det funkar, observera att de inte har en guide för hur en kan påverka Riksdagen, inte ens under sektionen lättläst: https://www.riksdagen.se/sv/lattlast/
- En PR-byrå som jobbar med lobbying har publicerat en guide öppet: https://www.westander.se/handbok/15-tips-om-att-paverka-riksdag-och-regering
- Gå med i en förening/organisation/initiativ som engagerar sig i de frågor du brinner för, med PR-strategier, kampanjer och annat.
- Lämna in medborgarförslag i kommunen
- Prata med och utbilda dina politiska representanter du röstat på i kommunen/regionen/nationellt
- Gå med i ett politiskt parti och driv frågan i lokala partimöten eller nationella partimöten
- Engagera dig i lokal/kommunal/regional partiförening eller på nationellt plan
Du kan inte förvänta dig leverans från kommuner/region/myndigheter på något som politiker inte gett dem tydligt uppdrag om, det är en oändlig uppförsbacke att försöka påverka från det hållet. Så funkar Sveriges demokrati. Det är fyrkantigt och medvetet gjort som en byråkratisk apparat anpassad för långsamma ändringar, inte för snabbutvecklande IT-frågor. Om det dock finns uppdrag t.ex. regleringsbrev men ingen leverans - då kan du driva frågan, återigen via politikerna, och med fördel då är att få dem att gilla dina förslag framför andras förslag för att vinna val så att de kan få nytt jobb. Det här ser jag som demokratins ekonomi och situation i dagsläget.
Kom ihåg - vem som helst kan bli politiker, det finns inga kompetenskrav och det är därför det går mycket pengar till "rådgivare" på politikersidan och "public affairs"-konsulter på lobbysidan, istället för att ta hjälp av väljarna och "cognitive surplus". Kan tipsa se denna video där en riksdagspolitiker från Centerpartiet berättar om bristen på kompetenskrav och att det endast finns svenskt medborgarskap som krav för att bli riksdagspolitiker: https://youtu.be/XwJfDX5AtYk?t=4936
Flera datakataloger och leverans till dataportal
Flera datakataloger och leverans till dataportal
Spännande keynote på Nextcloud Community Conference 2024: "Recipes for getting stuck in proprietary clouds: How public sector organisations discriminate against OSS solutions"
Inspel till Insynskommitténs utredning om ökad transparens kring finansiering av politiska partier och lobbyregister
Inspel till Insynskommitténs utredning om ökad transparens kring finansiering av politiska partier och lobbyregister
Följer NextCloud Tillgänglighetsdirektivet?
Sundsvall efterfrågar data från Arbetsförmedlingen
INBJUDAN: Nätverksträff riksdagens öppna data 22 april 2024
dataportal.se att listas på dataportals.org
dataportal.se att listas på dataportals.org
Vad betyder egentligen "Public" ?
Vad betyder egentligen "Public" ?
SamNet #2 torsdag 18 jan 2024 - heldagskonferens om teknik, internet, integritet och decentralisering som är grunden för digitaliseringen
Vad betyder egentligen "Public" ?
SamNet #2 torsdag 18 jan 2024 - heldagskonferens om teknik, internet, integritet och decentralisering som är grunden för digitaliseringen
Backlog/issues för dataportal.se/EntryStore?
ISOF leverar data...
Backlog/issues för dataportal.se/EntryStore?
Backlog/issues för dataportal.se/EntryStore?
Så kan du påverka kring öppna data och datadelning i Sverige