Jag ser att det kommit bra synpunkter och förbättringsförslag, så väljer att passa på att informera lite om det som ligger "under huven" och det som ni som dataproducent ansvarar för som påverkar möjligheterna att söka och hitta resurser.
Dataportalen visar upp data som är beskriven och tillgängliggjord enligt de tekniska krav som är specificerad under https://docs.dataportal.se/dcat/ . Dessa beskrivningar kallas metadata och följer en gemensam metadataspecifikation, så att de är enhetliga och kan hanteras automatiskt och maskinellt för dataportalen. Både datamängder och API:er kan beskrivas med metadata. Ibland kan man få åtkomst till en datamängd på flera olika sätt, t.ex genom flera filer i olika format och ett gränssnitt/tjänst/API. Dessa kallas distributioner. För fördjupning om distributioner, API:er m.m. kopplat till metadatabeskrivningarna läs här och här.
Ibland krävs det eftertanke hur man beskriver just sin datamängd, tidsserie, API, m.m. på bästa sätt. Data i dess olika former, tillämpningsområden och sektorer är ibland komplexa ting och behoven om hur och vad som ska kunna beskrivas kan variera. Därför lutar vi oss på EU:s rekommendationer som i sin tur bygger på W3C.
@Jonas-Nordqvist sa i Data och API:er:
Sen när man klickar i API så försvinner 6 st av utegymsträffarna. Bland annat Stockholms stads "Utegym ur Hitta Service API)". Och även Lommas som har JSON, men det kanske inte är det som triggar vad som är API eller inte?
I det fallet har ni sannolikt inte märkt upp i metadata att det är ett API. Vissa systemstöd för datapublicering har ännu inte implementerat stöd för API-beskrivningar, vilket också kan förklara varför API:erna "försvinner".
@Nina_Berlin sa i Data och API:er:
Det är bra om man döper sin datamängd, begreppsmängd, terminologi eller specifikation till något bra så träfflistan för våra tre sök blir lätt att tolka vid första ögonkastet.
Sedan har jag en synpunkt till oss själva och det är att vi kanske behöver se över våra riktlinjer till producenterna vad beträffar den här namnsättningen?
Här är de rekommendationer som vi hittills har tagit fram gällande namnsättningar och för användning av tema och nyckelord . Man ska dessutom översätta fritextfält som titel och beskrivning till åtminstone engelska, och komma ihåg att märka upp med språkangivelse pga webbtillgänglighet.