@maria_dalhage sa i Vad krävs för att skapa en effektiv och värdeskapande offentlig sektor?:
@jonor Intressanta reflektioner. Håller med om punkt 2 och 3 samt vill komplettera med punkt 4.
Gällande Dataportalen tänker jag såhär: Dataportalen uppkom ur det verkliga behovet att kunna ens kunna hitta datamängderna. Samtliga länder i EU har därför en skyldighet att tillhandahålla en dataportal. DIGG ansvarar för Sveriges dataportal. En annan utmaning kopplat till att hitta data, därför har vi DCAT AP SE som rimmar med DCAT AP som EU har. Visst, det saknas fortfarande data och det finns förbättringspotential både avseende metadata och dokumentation. Jag ser detta mer som ett processarbete hos de 750 potentiella offentliga organisationer som ska dela sina data och göra dessa sökbara i dataportalen än som att dataportalen inte behövs. Den behövs och det offentliga behöver tillsammans se till att man kan hitta den data man söker där.
Naturligtvis är det bra att det finns en samlad översikt över datamängder, samtidigt kan jag få intrycket av att verksamheten är i hög grad driven av EU-direktiv som man är av nöden tvingad att genomföra, och i övrigt sitter och väntar passivt på. T.ex. ser man till att uppfylla DCAT-AP, men engagerar sig inte ytterligare i kvaliteten på innehållet, utan hänvisar till att annan part ska se till att uppfylla detta, vilket förmodligen inte sker förrän nya tvingande direktiv införs.
Här vill jag applådera DIGG som faktiskt har en policy för utveckling av programvara sedan 2019 som säger att verksamheten ska säkerställa att det som anskaffas också ska kunna licensieras som öppet och delas.
Håller med om att detta är mycket positivt.
Hur kan jag följa aktivitetsnivån för utvecklingsarbetet med EntryScape apropå det? Läggs det resurser på att åtgärda de synpunkter som har postats angående sökfunktioner och stöd för inmatning av metadata?
Angående diskussionsämnet för tråden så kunde det kanske vara bra att numrera punkterna i det ursprungliga inlägget, så att det blir lättare att referera enskilda punkter.
Vad krävs för att skapa en effektiv och värdeskapande offentlig sektor?/post/1435:
-
Lägg ner samtliga projekt som pågått i flera år utan att ha testats på riktiga användare.
-
Inför krav på samtliga offentliga organisationer som upphandlar nyutveckling att släppa resultaten som öppen källkod, så att vi slipper finansiera samma system i 290 kommuner och i myndigheterna.
-
Minska storleken på upphandlingar så att fler av techföretagen kan vara med och konkurrera med de stora konsultföretagen.
-
Kräv att samtliga myndigheter och kommuner kan kommunicera via öppna API:er, vilket möjliggör för den privata marknaden att bygga de verktyg som behövs, samt öka insyn och förhindra inlåsning.
-
Kräv att alla upphandlingar genomförs med agila metoder, det vill säga med användaren i centrum och i små steg vilket förhindrar dessa gigantiska upphandlingar och långa ledtider och minskar vår sårbarhet.
-
Initiera en kartläggning av vår it-sårbarhet. Det saknas i princip i dag. Initiativet bör resultera i en konkret åtgärdsplan.
-
Etablera en it-haverikommission som analyserar de haverier som inträffar. Varje haveri måste leda till en kompetensutveckling som kommer andra till del, så att varje incident stärker – inte försvagar – samhället.