@FredrikEriksson med anledning av att ni nämner offentlig konst kan jag tipsa om https://offentligkonst.se som har (vidare)publicerat öppna data om konst sedan 2013. Direktlänk till teknisk dokumentation: https://se.wikimedia.org/wiki/Offentligkonst.se/Om_projektet/Teknisk_dokumentation
Community på Sveriges dataportal
Ainali
Inlägg
-
-
@maria_dalhage Punkt 2 är den som nog både är enklast att implementera utan stora kostnader.
Det kräver ju i första steget inte ens att upphandlande part förändrar sitt arbetssätt utan är ju "bara" ett par rader extra i upphandlingen.
Det finns heller ingen prestigeförlust för någon (som punkt 1 kan leda till), ny kompetens hos upphandlande part (som det nog gör i punkt 3 och 5) eller nya projekt/organisationer (som i punkt 4, 6 och 7).
-
Tyvärr är det här vanligt vid regeringsskiften (speciellt när alla partier byts ut). Det märks på Wikipedia då referenser slutar fungera, vanligen pressmeddelanden om nya generaldirektörer och landshövdingar med mera. Att det inte arkiveras på en åtkomlig och förutsägbar adress är en missad möjlighet som varken skulle varit svår eller särskilt kostsam att implementera.
Vilken riksdagsledamot/vilket parti vill börja driva frågan? -
@jonass Det beror väl lite på hur involverade ni vill att läsaren av sidan ska vara. Om det enbart är en transparensfråga och ge en enklare tillgång till koden tycker jag @Magnus-Sälgö förslag med en länk i sidfoten är nog.
Men vill ni att de ska vara mer delaktiga i utvecklingen skulle jag göra direktlänkar om att bidra eller skapa ärenden. Så här har vi gjort det med två knappar i högerspalten:
Den första knappen "Edit this page" går direkt till koden för den sidan på GitHub, den andra "File an issue" skapar ett ärende med info om vilken sida det gäller förifyllt. Du kan se ett exempel här. -
Det kan ju vara värt att nämna en relativt ny licens som specifikt tagits fram med användning av offentlig sektor i åtanke, European Public License (EUPL). En av fördelarna med den, förutom att den förordas av EU och ska vara kompatibel med alla medlemsstaters lagstiftning, är att den finns (i juridiskt bindande version) på svenska.
-
@björn-hagström Och nu har vi fått klart SCB byter till CC 0. Hurra!
-
- 7 oktober 11.00 evenemangssida
Event under innovationsveckan av Arbetsförmedlingen.
-
FOSDEM är kanske den största konferensen för öppen källkod och är i år (igen) helt online.
Jag har det stora nöjet att vara medarrangör för ett spår (eller devroom som de kallar det) för Public Code. Med det menar vi öppen källkod som på något sätt löser eller implementerar lagar, förordningar eller andra riktlinjer i offentlig sektor.
Nu har vi öppnat Call for Proposals, deadline är 26 december. Jag är helt säker på att det borde finnas en hel del i det här forumet som har intressanta saker att dela med sig av. Har ni frågor går det alldeles utmärkt att ställa dem här.
-
Jag tittade på Sundsvall fina API i dataportalen och såg då att det stod Creative Commons i toppen:
jag antar att det härstammar från att när man vecklar ut
Visa mer
så står det:Licens
Creative Commons
CC0 1.0 (Public Domain Dedication, No Copyright)Den översta raden är inte bara redundant, den är ju också förvirrande när den lyfts till toppen. Det vore bättre om det inte gick att ange Creative Commons alls. Det är ju inte en licens, utan ett licenssystem. Och att snabbt visa att något har CC 0 har ett större värde för mig som undrar om jag kan använda detta data i min applikation.
-
En rapport om öppen källkod på SVT. Jag hittar tyvärr ingen direktlänk till PDFen, men den finns på författarens LinkedIn: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7112013068062093312/
OSOR har skrivit ett blogginlägg om rapporten: Swedish public broadcaster serves audience with OSS - New study shows employees' understanding and challenges facing OS.
-
Vad händer i riksdagen när det gäller klimatet? Och hur hänger dess aktivitet ihop med Parisavtalet och COP27? I detta evenemang berikar vi riksdagens öppna data i Wikidata för att göra det än mer strukturerat och lättare att se samband, både i riksdagen och gentemot omvärlden.
Delta på plats i Stockholm eller, som jag, på distans. Ingen tidigare erfarenhet i eller kunskaper om Wikidata krävs, vi kör genomgångar för nybörjare en gång i timmen online och kontinuerligt på plats. Evenemanget håller på 14-19, och vi har drop-in, det vill säga att man kan delta hur länge eller lite man vill och dyka upp när som helst.
Om du vill delta på plats, anmäl dig på Wikipedia eller Facebook. Vill du vara med online är det bara hoppa in via länk som finns på mötessidan på Wikidata.
-
@maria_dalhage sa i Dags för nya kategorier i detta forum?:
Är ditt förslag utifrån att du vill se efterfrågan på dataset och frågor om specifika datamängder som rena trådar och en ren kategori (ev en kommander funktionalitet som skulle kunna vara åtkomlig på Dataportal.se där man söker efter datamängder) eller utifrån att användarna kan komma att sakna en kategori för viss typ frågor och diskussioner?
Mitt förslag kom sig av att när jag såg ditt så var det nästan komplett med de vanligaste öppna kategorierna. Det som saknades var just andra typer av öppet innehåll. Sverige har ju ett helt gäng med duktiga museer som släpper material under fri licens och de identifierar sig nog inte med att det är "data". Genom att ha ett mer inkluderande namn minimerar vi risken att de känner sig utanför och inte hänger här på denna portal.
-
Denna kurs är kanske lite för grundläggande för de flesta som hänger på detta forum, men det kan ju vara något som ni kan rekommendera för mindre digitalt kunniga medarbetare. Den tar på ett pedagogiskt sätt upp ett antal viktiga principer som jag tyckte gav en bra överblick. Kursen borde klaras av på mindre än en halvdag även för en nybörjare. Trovärdig avsändare och ett fint digitalt certifikat kanske kan locka en annars tveksam kollega.
https://academy.europa.eu/courses/digital-ready-policymaking
-
@Jonas-Nordqvist sa i Om säkerhetsrisker med att publicera öppna data:
Jag har även stött på uppfattningen att data som tex visar på folksamlingar eller där slutsatser om andra platser och situationer, som kan vara attraktiva för illvilliga, är sådana man bör undvika.
Just det här låter som vanligt FUD (fear, uncertainty, doubt) för att någon ska undvika att behöva göra något alls. Har det någonsin hänt att det just är publiceringen som öppna data som har använts på det sättet? Snarare är det väl allmän kännedom att det är mycket folk på torg, på en julmarknad eller tågstationen vid rusningstid som gör att attentatsmän väljer dem. Vi talar ju ändå om, på alla möjliga sätt, var torget är, när julmarknaden går av stapeln och var det finns en tågstation. Jag brukar svara med att de som drabbas av att det inte finns som öppna data är inte de illvilliga, för de hade ändå inga planer på att respektera licensen eller att ens återpublicera den någonstans.
-
Som en följdtanke av detta, kan man ens tänka sig en myndighet som inte borde producera någon öppen data alls? Även om andra myndigheter har ansvar att publicera metadata om myndigheten så har jag svårt att tänka mig att det inte finns något som skulle kunna göras transparent tillgängligt i ett lättkonsumerat format relaterat till kärnverksamheten.
-
- Olika slags datum (inkommet/upprättat, behandlat, beslut, arkiverat mm).
- Titel och ämnesord (gärna i Eurovoc eller annat etablerat vokabulär).
- Vilka nämnder eller kommittéer som har varit inblandade i beslutet.
- ID-nummer på alla relaterade myndighetsdokument så att dessa lätt kan hänvisas till.
- Länkar till inspelningar av debatter eller annan relaterad media.
- Om utomstående dokument citeras eller hänvisas till bör dessa referenser finnas i maskinläsbart format.
- Om utomstående organisationer omnämns bör deras organisationsnummer finnas listade så att det är enkelt att hitta alla dokument som relaterar till dem.
-
@mattias sa i Regeringen: Nytt rättsligt stöd för öppna data:
@jonas-nordqvist Tack för att du lyfter detta! Får mig att undra om denna utveckling ändå går emot offentlighetsprincipen. Även om delar i vår grundlag urholkats undan för undan enligt min mening.
Nja. Lagen ger inga nya rättigheter, men den tar ju inte bort de befintliga heller.
-
@jonor sa i Arbetsförmedlingen nytt IT-system för beslut och ärenden:
https://nosad.se/#:~:text=Nosad open by default
@jonor Den funkar tyvärr bara i Chrome. Men länken https://nosad.se/#videos-15-workshop borde funka i alla browsers.
-
@Björn-Hagström Om det fanns en git-integration, ja. Men nu kan man ju inte följa hur ett ärende utvecklas från forumet. Det är mer som en brevlåda, eller ja - ett forum, men inte ett ärendehanteringssystem där man naturligt kan fortsätta att diskutera i detalj i anslutning till föreslagna lösningar.
-
@nilsw-ra Jag gillar MediaWikis API-etikett. Kortfattad, inget krångel, och lite praktisk hjälp.
Dataverkstadens lägesrapport för december 2022
Vad krävs för att skapa en effektiv och värdeskapande offentlig sektor?
Regeringens pressmeddelande om e-legitimation "kan inte hittas", länken fungerar inte längre efter regeringsskiftet
Involvera slutanvändare i källkoden för ökad transparens
Licenser för öppen källkod
Forum för diskussion/rapportering av offentliga myndigheter som inte följer riktlinjerna?
Ett välfungerande designsystem- grunden för myndighetssamarbete
FOSDEM 2022: Call for Proposals för Public Code devroom
Otydlig licensinformation
The State of F/LOSS* @ SVT
Data om klimatpolitik i Sveriges riksdag
Dags för nya kategorier i detta forum?
Kort kurs i EU Academy: Digital-ready policymaking
Om säkerhetsrisker med att publicera öppna data
Communityskapande i Dataportalen - fler funktioner eller inte?
Fråga om vilka data som önskas från ett diarie?
Regeringen: Nytt rättsligt stöd för öppna data
Arbetsförmedlingen nytt IT-system för beslut och ärenden
Backlog/issues för dataportal.se/EntryStore?
Exempel på bra användningsvillkor för APIer