Community på Sveriges dataportal
Backlog/issues för dataportal.se/EntryStore?
-
Var/hur kan man följa ärenden och återkoppla angående datakatalogen på dataportalen?
https://github.com/diggsweden/dataportal-web#readme
The Agency for Digital Government (DIGG) is responsible for Sweden's national data portal.
The Swedish data portal is tightly integrated with the EntryScape product suite from MetaSolutions AB. EntryScape Registry is a solution for managing a registry of data catalogs and related information
https://github.com/MetaSolutionsAB/entrystore
Mirrored from https://bitbucket.org/metasolutions/entrystore
-
@jonor Tror det rimligaste vore att Digg skapar en öppen back-end repo och en öppen front-end repo för ärenden du frågar efter. Helst på en egen instans av https://forgejo.org/ / GitLab CE, alternativt en Schrems II-vänlig plats typ https://codeberg.org i Tyskland.
Även om Dataportal.se backend sköts av EntryStore och EntryScape Registry-instans vore det nog inte så bra för tillgängligheten att stoppa in Digg-ärenden i ett öppen källkod-projektet tycker jag. Däremot vore det kul att se vissa ärenden speglas.
-
Det vore absolut rimligt att försöka bedriva en utveckling med öppen återkoppling, om nu katalogen ska föreställa en öppen källkodsprodukt. Som det är nu har man stängt ärenden på GitHub och har ett slutet ärendesystem på Bitbucket. Digg svarar inte heller på om det finns något tänkt alternativ för återkoppling.
Vet inte riktigt vad du menar med tillgänglighet i sammanhanget, och hur den påverkas av att Diggs ärenden är öppna eller inte?
@mattias sa i Backlog/issues för dataportal.se/EntryStore?:
vore det nog inte så bra för tillgängligheten att stoppa in Digg-ärenden i ett öppen källkod-projektet tycker jag
-
@jonor Jag känner inte till någon definition om att öppen källkod ska ha öppna ärenden men jag förstår hur du menar och föredrar personligen det för transparens i utvecklingen.
Jag tror dock att det är bra att hålla isär ärenden för en öppen programvara generellt och för en kundspecifik installation och användning av en öppen programvara. Men t.ex. en upptäckten av en bugg där en organisation använder en öppen programvara kan ju med fördel "ärvas" för en öppen programvaras projektledning generellt.
-
@mattias Det normala är väl att det finns en öppen ärendehantering för ett öppen källkodsprojekt eftersom produkten är tillgänglig för och kan användas av allmänheten. Programvaran för det här forumet t.ex. har en ärendesida på GitHub: https://github.com/NodeBB/NodeBB/issues
Att så inte är fallet för dataportalens programvara indikerar väl dels att den är utvecklad för och endast används av betalande kunder, och att det heller inte finns något intresse för att samarbeta med eller inhämta återkoppling från någon allmänhet eller något ekosystem kring produktens ämnesområde.
-
@jonor Du har helt rätt tycker jag och det är det normala i min värld också. Jag menar bara att det inte finns i definitionen för open source https://opensource.org/osd/ - kanske för att inkluderandet av det som definition bedömts som stävjande i utvecklingen för mer öppen källkod i världen.
Jag förstår det utifrån-perspektivet, som privatperson föredrar jag öppna ärenden men tror ändå att det i 99% av fallen finns proprietära delar i utvecklingsprocessen och det är omöjligt att veta oavsett om det är offentlig sektor (arbetsmaterial), privatperson, företag eller förening som driver utvecklingen. NOSAD tog upp detta ämne förut: https://nosad.se/workshops#förvaltningsmodeller-av-open-source
-
@Björn-Hagström Om det fanns en git-integration, ja. Men nu kan man ju inte följa hur ett ärende utvecklas från forumet. Det är mer som en brevlåda, eller ja - ett forum, men inte ett ärendehanteringssystem där man naturligt kan fortsätta att diskutera i detalj i anslutning till föreslagna lösningar.
-
Det verkar väl inte så?
@Björn-Hagström sa i Backlog/issues för dataportal.se/EntryStore?:
@jonor Är det inte denna typ av feedback och diskussion som denna kategori är till för?
@Josef_Andersson sa i Jitsi Outlook-plugin:
Övrigt än GitHub-isssues för just öppen källkodsprojekten från Digg är inte något vi bevakar löpande i dagsläget tyvärr. Och det finns inga resurser till sådan bevakning heller just nu.
Exempel på frågeställning utan någon respons från Digg hittills?
@jonor sa i SPARQL-frågor på dataportal.se:
Varför stöds inte SPARQL-frågor på dataportal.se?
@jonor sa i API-användning: Hämta alla dataset kopplade till en specifik organisation:
Finns exempel för SPARQL-frågor mot dataportal?
@jonor sa i Nya specifikationer och vägledningar för lediga tomter, matsvinn och snöröjning:
Sen gäller det väl förstås också att användarna förstår vilka uppgifter och problem produkten ska lösa och kan ställa krav på hur detta ska utföras. T.ex. vad är nyttan med en SPARQL endpoint?
@Stefan-Wallin sa i Communityskapande i Dataportalen - fler funktioner eller inte?:
Samma frontend som idag, men som ställer frågor mot SparQL istället
Låt SparQL-fråge-systemet vara publikt tillgängligt@jonor sa i API till dataportal.se?:
Hej, det beskrivs i API-dokumentationen hur man söker i metadatan med search/ som verkar bygga på syntax för sökmotorn Solr. Finns det exempel på hur man söker med SPARQL också?