Här kommer novembers nyhetsbrev.
Community på Sveriges dataportal
Maria Dalhage, Arbetsförmedlingen
Inlägg
-
-
Swedish JobTech presenterar branschrapporten Insikt JobTech 2024, som lyfter aktuella trender och utmaningar inom arbetsmarknaden. Rapporten samlar insikter och rekommendationer från aktörer nära arbetsmarknaden, med fokus på teknikutveckling, kompetensförsörjning och hållbara lösningar. Syftet är att bidra till en datadriven utveckling där individens behov står i centrum. Till rapporten..
-
@josefinlassi Vad roligt! Hoppas och tror att det blir bra diskussioner.
-
@VarförFungerarInteDetta
- Målsättningen med eventet den 30 september är att visa vilka data som myndigheterna har som kan användas för exempelvis planering och dimensionering av utbildningar samt att fånga in vilka data som skulle kunna tas fram. Dataskyddsförordningen, GDPR, som började gälla 2018 syftar till att skydda personuppgifter och integritet genom att reglera hur organisationer (bl.a. myndigheter) hanterar data. Myndigheter måste följa GDPR genom att hantera data säkert, vara transparenta, och respektera individers rättigheter som tillgång, rättelse och radering av data. Detta är anledningen till varför detta forum har strikta användarvillkor. "Vi" löser problemet genom att de som är ansvariga och vil etablera nätverk själva ansvarar för att synas och berätta om sin verksamhet. Offentlig sektor har hemsidor, växeltjänster och kundservice så det går att "hitta varandra".
- I myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande kommunicerar vi bl.a. via detta forum, när det gäller data och öppen källkod. Vi har ju en egen underkategori till Data i detta forum! Vi lägger ut mötesanteckningar och bjuder brett in till event. Vi vet att flertalet av våra målgrupper (ännu) inte finns i detta forum så vi använder dessutom ordinarie etablerade kontaktvägar.
- Vi jobbar huvudsakligen inte i projektform utan i respektive myndighets ordinarie verksamhet och har därmed lite olika strukturer beroende på myndigheternas uppdrag. I slutrapporten för regeringsuppdraget att utveckla en sammanhållen datainfrastruktur,(länk till rapport finns under kategorin kompetensförsörjning och livslångt lärande) beskrivs kopplingar och gemensamma EU-styrningar och pågående arbete.
- Precis som du skriver behöver vi säkerställa interoperabilitet och förhålla oss till öppna och överenskomna standarder för bl.a. metadata och specifikationer.
-
När 30 september. kl 12-13
Detta är ett Hybridmöte så välkomna att delta på Goto10 i Hammarby sjöstad eller online!
https://www.goto10.se/event/datadriven-samverkan-for-planering-och-dimensionering-av-utbildning/
På detta event presenteras data som myndigheter idag delar samt pågående initiativ för att bättre kunna planera, dimensionera och erbjuda utbildningar. Fokus är utbildningar inom gymnasiet, komvux, yrkeshögskolan samt nationell yrkesutbildning på SeQF nivå 4 och som är under införande.
Aktuella ändringar i skollag och fler utbildningsformer på utbildningskartan innebär att kommuner och utbildningsanordnare behöver utöka sin samverkan så att utbudet bättre möter både arbetslivets och deltagarnas behov.
Under eventet kommer vi också att diskutera hur vi tillsammans – kommuner, leverantörer, myndigheter- kan arbeta datadrivet för att skapa bättre beslutsunderlag och tjänster
Nationella dataverkstaden presenterar hur de kan stötta i datainsamling och datadelning.
Sundsvalls kommun exemplifierar hur de använder myndigheternas data för att bygga en plattform för att samla länets utbildningsutbud.
Målgrupper:
- Utbildningsanordnare
- Systemleverantörer
- De som arbetar med kompetensförsörjning och samt utbildnings- och yrkesvägledning.
- Alla som är intresserade av samverkan kring öppna data.
Arrangörer: Arbetsförmedlingen , Myndigheten för Yrkeshögskolan , Nationell dataverkstad , Skolverket , Sundsvalls kommun
-
@VarförFungerarInteDetta Det finns förbättringspotential kring hur information är strukturerad på NOSAD.se. Detta är något vi ser över. Det som vi är stolta över är hur vi kan gå från en wikisida till en webbsida. (wiki2site). Lösningen hitter ni i den öppna källkoden.
-
@hansthorsenlamm Det är toppen att den öppna källkoden för NOSAD.se används för att demonstrera hur man kan ta fram SBOM samt bygga säkra lösningar. Det är precis det som är syftet med både nätverket NOSAD (att kunskapsdela kring hur vi arbetar med öppna data och öppen källkod) och själva websidan (att kunna hitta utredningar, mallar och goda exempel att inspireras av, utöka definitionen av kollega helt enkelt.)
-
Skapar en ny tråd där vi kontinuerligt delar våra mötesanteckningar från den nya samverkansgrupperingen. Arbetsgrupp Datainfrastruktur i myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande.
-
@mikkeschiren Jag "kuppar" lite. Jag vill passa på att informera om kammarkollegiets Vägledning för avrop av programvaror och tjänster. I denna förtydligas vad som gäller för upphandling av öppen källkod. Det står:
"För att underlätta för avropande organisation att avropa programvara med Öppen källkod framgår det bl.a. i bilaga ”Kravkatalog” till ramavtalet att;
Kund får ställa ett obligatoriskt krav på specifik namngiven Programvara som i sin helhet är licensierad med en eller flera licenser godkända av Open Source Initiative (OSI)1, är gratis och fri för alla leverantörer att nyttja (det krävs ex. ingen återförsäljarstatus). Kund får ställa obligatoriska krav på standarder om standarden uppfyller kraven på en öppen standard enligt SOU 2009:86.
Det finns idag flera initiativ till att sprida information och användning av programvara med öppen källkod och öppna standarder inom offentlig förvaltning. Ett exempel på ett sådant samarbete är webben offentligkod.se där en katalog över öppna programvarulösningar som används av offentliga organisationer är publicerade."Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att i de flesta upphandlingsprocesser kan det upplevas som "för sent" när vi nått "beslut om upphandling". Jag tror att vi behöver få in steget "ladda ned, testa och utvärdera" först. Fördelen med öppen källkod är ju att vi inte behöver köpa grisen i säcken utan kan utvärdera våra alternativ först.
-
@jenniferskoglund tack för att du uppmärksammade trasig länk! Helt och hållet mitt fel. Länkade till vårt intranät...Här är en fungerande länk.
-
@Maria_Dalhage Nu finns mötesanteckningarna från vårt andra möte.
-
Tisdagen 7 maj genomfördes en digital workshop, Roda-nätverket.
Presentationen fokuserade på RODA som e-arkivlösning där frågor kring tillämpningar, införande och konfiguration berördes samt hur svenska myndigheter och kommuner gått samman i ett nätverk för att stötta varandra. (Presentationer finns på https://nosad.se/workshops).
Under workshopen ställdes en del frågor. Dessa finns nu besvarade nedan:
Fråga 1: Delar Tullverket era tillägg (pre-ingest) som öppen källkod?
Tullverket: Nej, inte än, men det är ambitionen. Förhoppningsvis kan vi göra det via NOSAD.Fråga 2: Kan serienummer, diarienummer och andra unika nummer skapas lokalt utan att en central programvara ska krävas.
Tullverket: Missförstår kanske frågan, men olika sorters informationsidentiteter skapas inte i RODA, utan i de verksamhetssystem som arkiveras. Vissa identiteter kan behöva skapas vid pre-ingest i vissa fall, när sådana saknas i datakällan.Försäkringskassan: Diarienummer genereras oftast i det ursprungliga diariesystemet i samband med att ett ärende skapas. När det kommer till UUID som ofta används på olika sätt vid arkivering skapas de på olika sätt, ofta lokalt i samband med förberedelse av en leverans.
Fråga 3: Finns det inbyggd vektordatabas i RODA? Dvs kan man göra semantiska sökningar i arkivet?
Tullverket: RODA bygger på Apache Solr indexering. RODA har ingen funktionalitet för att skapa eller lagra vektorer. Men en amatörgissning kan vara att det är möjligt att integrera ML-lösningar via befintliga API.Försäkringskassan: Det finns en indexeringsmotor i Roda. Den heter Solr vilket möjliggör sökningar på indexerad metadata. Vad vi vet finns ingen vektordatabas integrerad i systemlösningen idag.
Fråga 4: Hur lagras informationen i Roda? Ligger paketen "as is" eller packas de upp och skickas till olika ställen.
Tullverket: Paketen lagras as is.Försäkringskassan: De inskickade SIP:arna packas om till AIP:ar. Däremot är de i community versionen inte 100% i enlighet med E-ARK specifikationen för AIP:ar då de saknar en uppdaterad mets-fil för innehållet efter ingest-processen. I ingest-processen skapas flera filer i enlighet med premis upp och lagras i respektive AIP för att dokumentera vad som hänt med informationen vid arkivering.
Fråga 5: Har ni tittat på https://gotenberg.dev/ för konvertering av olika format till pdf?
Tullverket: En fråga för våra utvecklare, men när jag läser på hemsidan ser det ut att bygga på Docker. Vi har inte implementerat Docker, men någon sorts containerteknik kommer vi säkert att tillämpa framöver.
Försäkringskassan: Nej inte än men det låter intressant att titta på och ev testa.Fråga 6: Har RODA översatts till svenska?
Tullverket: Ja svenska är valbart i gränssnittet. Tyvärr är delar av översättningen inte toppen än, men det funkar.Fråga 7: Hur går beslutet till? Vilka frågor fastnar ni på? Säkerhet, kostnad, organisation osv?
Tullverket: Om frågan gäller val av e-arkivlösning så har vi gjort en bred analys av många perspektiv, med utgångspunkt från vad som är möjligt och lämpligt i vår organisation.Försäkringskassan: Beslutet att välja öppen källkod och Roda baserades dels på omvärldsbevakning men även på att vi genomförde en PoC (Proof of concept) för att säkerställa att vi kunde applicera vårt säkerhetsramverk och att systemlösningen fungerade inom myndighetens it-miljöer.
Arkitektbeslut av myndighetens it-arkitekter att kunna använda öppen källkod med en prioritering av olika systemlösningar att testa igenom. Därefter kunde styrgruppen för projektet besluta om projektet kunde fortsätta eller inte.Fråga 8: Finns det en öppen vektordatabas, t ex ChromaDB hade varit bra för att möjliggöra AI vid senare tillfälle.
Tullverket: se svar fråga 3.
Försäkringskassan: Det är inget vi stött på eller testat ännu. Vi har ju annan datahantering inom myndigheten när det kommer till underlag för AI/Maskininlärning.Fråga 9: Hur hanterar ni tillgängliggörandet av arkiverade webbplatser?
Försäkringskassan: Detta är inte helt färdigt ännu, men vi ska ta fram en guide för externa om hur de kan öppna och se våra avläsningar i html och warc. Guiden kommer innehålla beskrivning på vilka/vilket verktyg som kan behövas för uppvisningen. Då våra html-avläsningar innehåller relativa länkar så krävs ”enbart” verktyg i form av en webbläsare, och i fallet med warc-filer kan man använda https://replayweb.page/Fråga 10: Ni som har utvärderat och valt RODA - hur tycker ni det har blivit i praktiken? Är ni nöjda med RODA överlag, prestanda, support (KEEPS?), kanske inte användargränssnittet? Lite som input för de som skulle fundera på att gå samma väg.
Tullverket: Överlag är vi mycket nöjda. Med det sagt så har alla lösningar sina specifika problem. Det som är överlägset med RODA är att det är en avancerad och flexibel lösning som är både open source och gratis. Och att det dessutom finns möjligheter att betala för funktioner och tjänsters om man inte kan eller vill hantera själv. ”Problemen” med RODA ligger nog i hög grad i vilka ambitioner och vilket arbetssätt man själv har, inte så mycket i lösningen i sig. Man behöver helt enkelt göra en noggrann behovsanalys själv och se om RODA passar kraven.Försäkringskassan: Roda är en systemlösning som möjliggör olika arbetssätt. Det finns en stor frihet som innebär att varje organisation måste gå igenom vad den vill använda och hur. Utifrån Försäkringskassans behov är vi nöjda med funktionaliteten och vi har tagit fram en hel del arbetssätt och metoder för hur vi vill och kan använda Roda. Det är ju detta arbete som kan kännas stort och lite svårnavigerat för de som precis börjar använda Roda. Där är nätverket för Roda en bra källa till stöd, och även om man är en privat organisation är det ju möjligt att skicka in frågor till nätverket. Alla deltagare i nätverket är offentliga verksamheter som har service skyldighet
I de fall där vi varit lite missnöjda t.ex. användarvänligheten/tillgänglighet av gränssnittet har vi själva lyckats ta fram en lösning (sökgränssnittet). Detta är ju baserat på att vi har en användargrupp som arbetar med sökningar som måste kunna göra sitt jobb på ett så smidigt och effektivt sätt som möjligt. Sen har ju Keep meddelat att version 6 av Roda ska vara tillgänglighetsanpassat.
En positiv aspekt med nuvarande utveckling kring Roda är ju att det idag finns fler leverantörer av support till Roda, vilket vi hoppas ska kunna öka mer så vi kan få en ännu stabilare kompetensförsörjning. -
Nu etableras en fortsättning på det myndighetsgemensamma arbetet med att utveckla en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångs lärande. Syftet med denna grupp är att förbättra möjligheterna att utveckla tjänster med utbildnings- och arbetsmarknadsinformation för den enskilde såväl som utbildningsanordnare och arbetsgivare. Vi kommer löpande att informera om arbetet i detta forum. Ta del av mötesanteckningarna från vår första möte.
-
@Fredrik ett skäl till varför ni har svårt att hitta användare är att flera av de särskilt värdefulla dataseten fortfarande kostar pengar och heller ännu inte finns som öppna data.
Jag berättar gärna vad vi delar och använder på Arbetsförmedlingen. Jag kontaktar er för ett möte i närtid.
-
@Josef_Andersson. Tummen upp! Vi resonerar på samma sätt. Toppen att detta passerat er juridik. Det kan göra det lättare för andra organisationer att göra samma typ av avvägningar.
-
@josefinlassi superbra jobbat! Denna version är lättnavigerad och inspirerande.
-
Kommunernas data – en guldgruva för klimatinnovation och medborgarengagemang.
-
Inspelningen till eventet från 7 mars finns här: https://data.arbetsformedlingen.se/videos/240307_nosad_geodata.mp4
-
I en pressrelese från 4 mars 2024 går att läsa att Europeiska rådet nu antagit förordningen och att denna nu kommer att publiceras i EU:s officiella tidning inom de kommande veckorna. Förordningen kommer att träda i kraft 20 dagar efter detta.
Vad står då i denna förordning?
Bland annat markerar förordningen markerar en tydlig inriktning mot öppen källkod och open source-lösningar, vilket är ett betydande steg framåt för att främja öppenhet och samarbete inom Eus förvaltningar.Nedan paragrafer kommer från i EU:s Interoperabilitetsförordning.
laying down measures for a high level of public sector interoperability across the Union (Interoperable Europe Act)
(21) The Interoperable Europe portal should make publicly available solutions that follow the EIF principles of openness, technical neutrality and security. As open source enables users to actively assess and inspect the interoperability and security of the solutions, it is important that open source supports the implementation of interoperability solutions. In this context, the use of open source licences should be promoted to enhance legal clarity and mutual recognition of licences in the Member States.Article 8 Interoperable Europe portal
2 (c) use a licence that allows at least for the reuse by other public sector bodies or institutions, bodies or agencies of the Union or be issued as open source. An open source licence means a licence whereby the reuse of the software is permitted for all specified uses in a unilateral declaration by the right holder, and where the source codes of the software are made available for users;3 When a public sector body or an institution, body or agency of the Union provides a portal, catalogue or repository with similar functions, it shall take the necessary measures to ensure interoperability with the Interoperable Europe portal. Where such portals collect open source solutions, they shall allow for the use of the European Union Public Licence.
Artikel 15 Interoperable Europe Board
4. (p) propose measures to collaborate with international bodies that could contribute to the development of the cross-border interoperability, especially international communities on open source solutions, open standards or specifications and other platforms without legal effects;
Artikel 20 Monitoring and evaluation
(c) the development of open source solutions for the public services, public sector innovation and the cooperation with GovTech actors in the field of crossborder interoperable public services to be delivered or managed electronically in the Union.
NOSAD nyhetsbrev November 2024
Branschrapport - Insikt JobTech 2024
Mötesanteckningar Datainfra MSV KLL
Datadriven samverkan för planering och dimensionering av utbildning
Datadriven samverkan för planering och dimensionering av utbildning
Datadriven samverkan för planering och dimensionering av utbildning
Säkerhet
Säkerhet
Mötesanteckningar Datainfrastruktur myndighetssamverkan KLL
Den problematiska Piwik Pro
Arbete med en sammanhållen datainfrastruktur fortsätter
Arbete med en sammanhållen datainfrastruktur fortsätter
Roda eArkiv - Frågor och svar
Arbete med en sammanhållen datainfrastruktur fortsätter
Kandidatuppsats öppna data och innovation
Open Source-licens i kombination med Copyright notice
"Nya" Sveriges dataportal är nu lanserad, varmt välkomna!
Kommuners miljödata - inspelning
NOSAD - Kom igång med geodata
Interoperable Europe Act börjar snart gälla