Intressant och beklagligt. Jag hoppas att de som ansvarar för dataspecifikationen för badplatser och för dataportalens funktioner för att hitta data, kontaktar er för att höra mer om problemen och behoven i syfte att hitta lösningar för dessa.
Community på Sveriges dataportal
Jonas Nordqvist
Inlägg
-
-
@Dennis_Priskorn you're on to something. Men det är två sätt att lösa sakerna på. LM:s way eller Dataportals. Tror inte riktigt att kombon med dessa två tillsammans är den långsiktiga lösningen. Troligare att det är en konkurrerande situation som uppstått.
Kanske man ska snegla på andra länder som vanligt och se hur dom gör.
-
@PierreMesure Faktum kvarstår att kommunerna behöver, enligt tråden, hitta en kommungemensam plats att lagra data enligt LMs sätt, för att kunna göra det enkelt att hämta aggregerade data.
-
@lmdaniel Håller med. Vi måste hitta ett ställe att lagra all kommundata på centralt. Dataportal.se är inte lösningen.
-
@lmdaniel Aha, då faller en stor del av grejen med dataportal.se vad gäller kommundata överlag. Trodde tanken med dataportal.se var att det skulle vara lätt att aggregera data från massa kommuner. Men enligt ditt resonemang så är det bättre om man har ett centralt ställe i Sverige där man lagrar datamängder om tanken med dessa är att de ska ge nytta på aggregerad nivå.
-
@lmdaniel Så dataportal.se är inte "en infrastruktur för tillhandahållande av strukturerad information åtkomlig genom ett standardiserat API"?
-
Har inte riktigt begripit varför Nationella Geodataplattformen (NGP) ska lagra data som kommunerna ska skicka in i stället för att NGP skulle vara som dataportal.se. Alltså en tjänst när man kan söka och hitta geodata som man sedan hämtar från respektive kommun?
Känns som om det kommer ta lite administrativ tid för kommunerna att hela tiden ha två versioner av sin geodata. Den som man har på kommunen och den man har på NGP. Och uppdaterar man nåt på kommunen så måste man inte glömma av att skicka in den till NGP.
Men det kanske är nån här som har full koll och kan förklara.
Bra dock att Lantmäteriet satsar eller ska satsa hårt på att skapa specifikationer!
-
@Björn-Hagström Jag hade hört av mig till Upplands-Väsby eller Huddinge kommun. Pinga mig om du vill ha namn.
-
@Maria-Söderlind Jag tycker detta låter mycket positivt! Bra jobbat, alla som medverkat till att detta kommit till stånd!
-
Men är det inte detta som Dataverkstaden redan gör? Och vad gör DIGG? Och vad är det som triggat att detta nätverket nu uppstår. Och varför kostar det 900 kr?
många frågor
-
Intressant. Be om lite material som redan tagits fram (gamla förstudier på samma tema) på DelaDigitalt.se eller hör med https://www.vgregion.se/dataverkstad om de har lite tips på saker som redan är skrivna.
Mycket är redan gjort och klarlagt.
-
@Maria-Söderlind sa i Dom i HD som nämner Öppna data:
agen (2022:818) om den offentliga sektorns tillgängliggörande
Och där föll väl skrivningen "För att du som offentlig aktör ska kunna ge tillgång till data måste den sökande ha rätt att få tillgång till data enligt annan författning, till exempel genom rätten att ta del av allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen."
Så, uddlös lag egentligen eller?
-
Hur ser status ut med utvecklingen av nya dataportalen och när kan den nya tänkas komma ut?
-
http://stockholm.bullerkartan.se/
Är det bara min dator som inte riktigt orkar med att använda tjänsten? Måste köpa ny dator och uppgradera till 32 istället för 16 GB ram....
-
@josefinlassi Inte så intressant. Kommunerna behöver stödja varandra i att hitta exempel på uppbyggnad av struktur för vilka metadata en kommun behöver ha. De kommer att ha sina egna metadatakataloger, men behöver dra nytta av nån sorts kommunstandard.
-
Någon kommun som tagit fram en standard för kommunal metadatakatalog? Gärna som ett "kommunalt" urval från DCAT-AP.
-
Det finns rätt många nu som lyfter upp faran med att publicera öppna data. En enskild datamängd är kanske inte alla gånger ett problem men jag har hört att när flera olika datamängder görs lättåtkomliga så blir det ju enklare för illvilliga att sammanfoga dessa till information som kan bli mer känslig.
Jag har även stött på uppfattningen att data som tex visar på folksamlingar eller där slutsatser om andra platser och situationer, som kan vara attraktiva för illvilliga, är sådana man bör undvika.
Personligen har jag vissa problem med att acceptera påståendet "man vet aldrig" som ett argument för att inte publicera öppna data.
Men frågan är om ni stött på liknande resonemang och hur ni i sådana fall bemöter dessa. Jag är även intresserad av att få reda på om ni känner till nån person som kan uttala sig i frågan med någon sorts auktoritet.
Analys Datakvalitet
Dataportal och NGP
Dataportal och NGP
Dataportal och NGP
Dataportal och NGP
Dataportal och NGP
Dataportal och NGP
Förstudie/utredning om metadatakatalog
Proffessionsnätverk för Öppna och delade data - initiativ av SKR
Proffessionsnätverk för Öppna och delade data - initiativ av SKR
Förstudie Öppna data (Kalmar, Jönköping, Gotland, Kronoberg)
Dom i HD som nämner Öppna data
https://beta.dataportal.se/data
Stockholms stads bullerkarta
Sverige ansluter sig till International Open Data Charter
Kommunal metadatakatalog
Kommunal metadatakatalog
AI, Öppna data. Timbros take.
Om säkerhetsrisker med att publicera öppna data
Fundering om begreppet "kund", har en myndighet "kunder", "kundtjänst" osv?