Jag och Magnus har nu pratats vid och vi kom fram till och pratade om följande:
Kommuner är intresserade av att publicera data och gör det idag. Det görs dock mest på deras hemsidor och på deras webkartor. Vi vill att data publiceras som öppna data på ”öppna-data-vis”
Kommuner kommer att publicera öppna data med hjälp av öppna-dataplattformar såsom Entryscape, Civity SIP, Opendatasoft eller kanske mha Sokigo eller Esri:s lösningar. Detta kan man ha åsikter om, men om man vill ha data från kommunerna är det via sådana plattformar som datan kan hämtas.
För att en kommun för över huvud taget ska publicera data likadant som andra kommuner gör (vilket vi vill) behövs en dataspecifikation. En dataspecifikation bör följa samma standard för hur den är uppbyggd. Idag finns det en ”standard” i och med framtagandet av https://www.dataportal.se/sv/specifications/badplatser/1.0#ref=?p=1&q=badplatser&s=2&t=20&f=&rt=spec_standard%24spec_profile&c=false
Framtida dataspecifikationer bör följa denna standard för hur en dataspecifikation ska se ut. Enligt uppgift är ovan standard även standard i ett antal EU-länder. Att se hur framgångsrika EU-länder gör sina specifikationer bör vara kutym. En dataspecifikation i Sverige ska vara på svenska.
Man kan ha åsikter om en specifikation och känna att den behöver uppdateras eller kompletteras. Då är det helt nödvändigt att vända sig till någon som förvaltar specifikationen. Det är också bra om någon eller några är utpekade ägare av en specifikation. I många fall finns det åsikter om vem eller vilka som borde vara ägare och förvaltare, men att vänta på att den som borde göra något, gör något, kommer att ta oerhört lång tid.
Därför kan det vara helt ok att intresserade personer tar på sig ett ägarskap eller förvaltarskap. Det är alltså i princip frivilligt (och kanske väldigt kul och spännande) att ta på sig denna roll. Men det innebär dock att man inte enbart tar denna roll för att skapa en specifikation för just sina egna behov. En dataspecifikation inom ett visst område kan ha flera intressenter med olika behov och det är förvaltarens och ägarens roll att även lyssna på dessa.
Till (eller i) en dataspecifikation hör att beskriva vilka termer och begrepp som ska användas och hur information ska vara uppställd. Det finns ett otal olika standarder att välja bland, men även bör man ha EU i åtanke och så långt som möjligt se vilka standarder andra EU-länder använder. Till detta hör att DCAT-AP är given som standard i den mån det är applicerbart.
Slutligen vill jag poängtera att det är i arbetet med att ta fram dataspecifikationer som vi lär oss lyssna på varandras behov av data som konsumenter och på producenternas behov (kommunernas i mitt fall) av att publicera data. Vi kommer också få reda på en massa om vilka mängder av data som finns att publicera som vi inte känner till.
Vi tror att denna communityn har förutsättningar att skapa dataspecifikationer samt även förvalta/äga specifikationer till nytta både för dataproducenter och datakonsumenter. Självklart i samverkan med DIGG, Dataverkstaden, Lantmäteriet och andra parter.