@Sara-Dahl snyggt!
Community på Sveriges dataportal
elias
Inlägg
-
-
Från presentationen:
"A major lock-in concern is risk of dependence (or over-dependence) on one provider's, often proprietary, service"
"Research shows that 97% (29 of 30) of the municipalities that were randomly selected for a study (amongst all 290 Swedish municipalities) used a specific SaaS solution (Microsoft 365)"
Det är en hög siffra, 97%.
Väldigt bra för Microsoft förstås, men jag är inte säker på att det är bra för Sverige.
-
Det går att se inspelningen nu i efterhand, om man går till https://nextcloud.com/livestream/ och sen väljer "Nextcloud Community Conference Day 1" och hoppar fram till ca 1:52 i den videon.
-
Det här låter intressant, på Nextcloud-konferensen nu på lördag den 14 september:
Title: Recipes for getting stuck in proprietary clouds: How public sector organisations discriminate against OSS solutions
Speaker: Professor Björn Lundell, Ph.D., University of Skövde
Date and time: September 14, 1 PM
https://nextcloud.com/blog/speaking-at-nextcloud-community-conference-2024-bjorn-lundell/
-
Sverige är med i Open Government Partnership (OGP) vilket går att läsa om här:
"Sveriges handlingsplan för Open Government Partnership 2023–2025"
https://www.regeringen.se/rapporter/2023/05/sveriges-handlingsplan-for-open-government-partnership-20232025/Finansdepartementet bjuder in till samråd med
civilsamhällesorganisationer för att informera om och diskutera
genomförandet av Sveriges handlingsplan för Open Government
Partnership (OGP) 2023–2025 och ge information om ytterligare insatser
som görs för att främja öppenhet i förvaltningen.Jag var med som representant för Föreningen för Digitala Fri- och Rättigheter (DFRI) på det samråd som var den 30 maj 2024, jag tog då upp bland annat att i samband med OGP borde man lyfta fördelarna med öppen källkod, bland annat som en del i arbetet mot korruption. Situationen idag verkar vara att staten (t.ex. regeringskansliet) är mycket beroende av stängd programvara från en enskild leverantör, vilket väl inte är så bra, att gå över till öppen källkod skulle vara väldigt bra på många sätt tror jag, det skulle motverka korruption och bidra till öppenhet och transparens helt i linje med syftet med OGP. Dokumentation från det samrådet finns här och nämner åtminstone öppen källkod på något ställe: https://www.regeringen.se/contentassets/9e844ba2d7964dd99a7a9ac00b861e6f/skriftlig-dokumentation-av-samrad-30-maj-2024-.pdf
Dataportalen nämns också i dokumentationen från det samrådet, så jag tänkte, det kunde väl passa bra att diskutera OGP i det här forumet?
-
@SKV-RaC sa i Skatteverkets API Rättsliga regler och regelfilskonceptet i sin helhet:
Om du har exempel på tänkt användning där Skatteverkets utbud idag inte motsvarar behovet får du gärna utveckla detta.
Jag föreställer mig att ett relevant användningsfall är att någon vill skapa ett program (mjukvara) som visar skatteregler och hur reglerna ändrats över tid.
Det verkar som om Skatteverket har tänkt att denna "någon" som vill skapa ett sådant program, alltid är ett företag eller en formell organisation (formellt registrerad organisation så att den har ett org-nummer tror jag ni menar).
Men det behöver inte alls vara ett företag eller den typ av organisation ni tänkt, det kan vara en privatperson som vill göra ett eget program, eller det kan vara någon mindre formell organisation som inte kan eller vill teckna avtal.
Om vi tar privatpersonen som exempel, det skulle kunna vara jag själv som privatperson, jag kanske är intresserad av någon viss skatteregel (kanske i samband med att jag ska lämna in min deklaration) och jag vill skriva ett script som via ert API plockar fram de olika versioner som funnits av den skatteregeln. Jag kanske använder Debian, kanske gillar jag bash och curl och jag skulle ganska enkelt kunna skriva ett litet bash-script som tog fram informationen jag ville ha, om jag hade tillgång till ert API. Inget företag är inblandat, det är bara jag som privatperson som kommunicerar med Skatteverket.
Kanske är ert svar till mig då att jag istället ska köpa en produkt utvecklad av ett företag som har avtal med er, så att det företagets produkt kan hämta informationen åt mig. Men jag vill inte köpa någon produkt från något företag, det är både snabbare och enklare för mig att skriva mitt eget script.
Ett annat exempel är att någon organisation kanske driver ett öppen-källkod-projekt där de tar fram programvara som kan visa saker som t.ex. era skatteregler. Det är då fri och öppen programvara som vem som helst kan köra på sin egen dator, men för att köra den kommer man behöva tillgång till ert API. Om det t.ex. krävs en API-token för tillgång så skulle varje användare behöva konfigurera programmet med en sån API-token, i princip skulle varje användare kunna ansöka hos er om access, men det går ju inte om inte privatpersoner kan få access.
Förstår ni vad jag menar med de här exemplen?
-
Det här är intressant tycker jag, hoppas att offentlig sektor i Sverige kan inspireras av detta!
"Switzerland mandates software source code disclosure for public sector: A legal milestone": https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/new-open-source-law-switzerland
Ett citat från länken ovan:
"Switzerland's new 'public money public code' law is a great opportunity for government, the IT industry and society. All stakeholders benefit from this new regulation since the public sector can reduce vendor lock-in, companies can grow their digital business solutions, and taxpayers spend less on IT solutions and receive better services due to increased competition and innovation." Professor Dr. Matthias Stürmer
Det står också om det här: "Open by default: It’s the law" https://www.ti8m.com/en/blog/open-source-gesetz-schweiz
Open source and open data // A new Swiss law will require the federal administration to publish all of its software as open source software. Public authorities will also be required to release their data as open government data. The new law is creating more openness, boosting innovation, and prompting a cultural shift in the federal administration. Plus, more digital public goods means more digital sustainability.
Det togs upp på senaste FOSDEM-konferensen:
"The new Swiss Open Source Law: “Public Money Public Code” by default"
Matthias Stürmer, Rika Koch
Går att se i den här inspelningen, den delen börjar vid ca 2:31 in i videon: https://media.fsfe.org/w/aQs7EbEUQGt4DP13SsqAJ7Är det någon här som vet något mer om det, den nya lagen i Schweiz och vad den kan innebära?
-
@SKV-RaC hej, vad fint att ni har ett API!
Jag undrar lite kring vem som kan använda det, och hur. Läste under "Målgrupp" att det står "Alla får använda API:et" vilket jag tycker låter mycket bra. Men samtidigt står det "API:et riktar sig till programvaruföretag som hanterar skatteregler", som om det inte är alla utan bara företag, och på sidan "Begär tillgång till driftsatt tjänst Rättsliga regler" förväntas man fylla i information "Om företaget", "Företagets namn" o.s.v. så även där verkar det som om bara företag får använda APIet.
Jag tycker det verkar som en konstig begränsning. Varför skulle bara företag få använda APIet?
Borde inte både privatpersoner och olika organisationer i civilsammhället (ideella föreningar till exempel) också få använda APIet?
-
@Maria_Dalhage @mattias nu finns alla inspelningarna från SamNet #2 uppe här:
https://play.dfri.se/w/p/nCXb5kXYWpxkgHVsBqHL6N
Här är en länk direkt till Marias presentation, den var jättebra tycker jag: https://play.dfri.se/w/4Lfz7D7A1uxzmonekFHKyE
-
@mattias det blir toppen!
Kul att också @Maria_Dalhage är med!
-
@Matself sa i VG-regionen nytt journalsystem:
känns som att det är ett monolitiskt system
Den biten kanske är något som skulle gå att ta fasta på som en konkret förändring som skulle gå att genomföra när det gäller regler och rutiner kring upphandlingar och så? Alltså, det skulle kunna stå i reglerna för upphandlingar att stora monolitiska system bör undvikas och att man istället bör eftersträva att upphandla mindre komponenter som kan vara utbytbara?
-
@jonor sa i VG-regionen nytt journalsystem:
vet inte om det finns exempel på öppen programvara avsedd att användas inom sjukvårdssektorn
Det finns något som heter GNU Health som ser ut att vara åtminstone ett försök i den riktningen: https://www.gnuhealth.org/
"Welcome to GNU Health, the Libre digital health ecosystem, where Social Medicine meets state-of-the-art health informatics."
-
@jonor kostnaden är tydligen kring tre miljarder kronor: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/vi-kommer-inte-infora-ett-patientfarligt-system
Det är mycket pengar. Har man jämfört med vad man hade kunnat åstadkomma för så mycket pengar om motsvarande summa satsats på att utveckla fri och öppen programvara baserad på öppna standarder, där resultatet hade varit tillgängligt (inte ägt av ett amerakanskt bolag) och kunnat användas av alla (även andra regioner) i framtiden?
-
Mer om "openDesk":
"openDesk – Collabora Online brings Digital Freedom to European Government" - https://www.collaboraoffice.com/collabora-online/opendesk-collabora-online-brings-digital-freedom-to-european-government/
"The rise of the Sovereign Workplace: openDesk – Your open source alternative to Microsoft and Google" - https://www.openproject.org/blog/sovereign-workplace/
"Sovereign workspace openDesk: German Ministry of the Interior provides answers" - https://fsfe.org/news/2023/news-20230920-01.en.html
-
Det här tycker jag verkar spännande:
The German government has launched a new Open Source software project called openDesk, which aims to reduce the country’s dependency on proprietary software vendors and support transparency and interoperability.
openDesk is a collection of Open Source software modules that are important for day-to-day work in the public sector, such as text creation, file collaboration, project management, email, calendar and messaging.
https://opensource.net/governments-adopt-open-source-sovereignty/
De har en egen gitlab-instans för detta verkar det som: https://gitlab.opencode.de/bmi/
-
Fantastiskt kul att se!
@David-Haskiya sa i AI-modell för att teckentolka äldre svensk handskrift:
vill du använda den i någon större skala så behöver du installera HTRFLOW i egen miljö
Finns det instruktioner för hur man gör för att få igång en egen miljö, om man vill köra detta på sin egen dator?
-
@Matself sa i Svårigheter med att samarbeta över organisationsgränser:
I alla informationssystem ligger det verkliga värdet i informationen. Kanske vi ska fokusera på öppen information som kan samverka, istället för öppen källkod? Alltså tänka isär information och applikation. Ta steget från systemförvaltning till informationsförvaltning.
Jag har en invändning här: man kommer inte ifrån att så länge det krävs en stängd programvara för att hantera informationen så är man beroende av den programvaran och man vet inte om informationen verkligen är öppen på riktigt. Kanske påstår företaget som äger programvaran att det skapas öppen information, men du vet inte om resultatet verkligen är öppet förrän du har bekräftat det genom att använda fri och öppen programvara.
Värt att tänka på också att de företag som vill sälja licenser för stängd programvara, de har väldigt mycket att tjäna på att skapa inlåsning, de kommer alltid att försöka låsa in så mycket de kan eftersom det är så de tjänar pengar. Sådana företags intressen är mycket annorlunda jämfört med syftena med en offentlig verksamhet som vill jobba med öppen information.
Vill man vara säker på att man verkligen har öppen information, är det bästa sättet att använda fri och öppen källkod. Betala gärna företag för utveckling, men kräv leverans i form av öppen källkod och inte i form av någon licens för stängd programvara som företaget äger.
-
@Maria_Dalhage Tack, den länken fungerar! Fantastiskt spännande rapport
-
@joho68 jag får "Access Denied" när jag prövar den licdn-länken
-
@Dennis_Priskorn Fantastiskt!
Inköp är verkligen en klockren sak att ha öppna data om
Borde vara standard för alla kommuner, regioner, myndigheter osv.
Datadriven samverkan för planering och dimensionering av utbildning
Spännande keynote på Nextcloud Community Conference 2024: "Recipes for getting stuck in proprietary clouds: How public sector organisations discriminate against OSS solutions"
Spännande keynote på Nextcloud Community Conference 2024: "Recipes for getting stuck in proprietary clouds: How public sector organisations discriminate against OSS solutions"
Spännande keynote på Nextcloud Community Conference 2024: "Recipes for getting stuck in proprietary clouds: How public sector organisations discriminate against OSS solutions"
Sveriges handlingsplan för Open Government Partnership (OGP) 2023–2025
Skatteverkets API Rättsliga regler och regelfilskonceptet i sin helhet
Ny lag i Schweiz som kräver öppen källkod för programvara som utvecklas av och för offentlig sektor i Schweiz
Skatteverkets API Rättsliga regler och regelfilskonceptet i sin helhet
SamNet #2 torsdag 18 jan 2024 - heldagskonferens om teknik, internet, integritet och decentralisering som är grunden för digitaliseringen
SamNet #2 torsdag 18 jan 2024 - heldagskonferens om teknik, internet, integritet och decentralisering som är grunden för digitaliseringen
VG-regionen nytt journalsystem
VG-regionen nytt journalsystem
VG-regionen nytt journalsystem
openDesk: statlig satsning på öppen källkod i Tyskland
openDesk: statlig satsning på öppen källkod i Tyskland
AI-modell för att teckentolka äldre svensk handskrift
Svårigheter med att samarbeta över organisationsgränser
The State of F/LOSS* @ SVT
The State of F/LOSS* @ SVT
Härnösands kommun har släppt sin första datamängd idag