Utveckling av en digital arena
-
@mistral tack för cred!
NOSAD är ju initierat av tjänstemän, för att lösa våra reella och praktiska behov när det kommer till att arbeta med öppna data och öppen källkod.
NOSAD har ingen extra finansiering utan alla insatser som genomförs, görs på en linjebudget, och efter behov. De som var med i början minns att vi endast hade en wikisida. (https://computersweden.idg.se/2.2683/1.736735/nu-bygger-myndigheter-ekosystem-for-oppna-data--och-oppen-kallkod)
NOSAD är inget projekt med ett regeringsuppdrag eller Vinnovafinansiering bakom, utan finansiering och legitimitet utgår från befintliga budgetramar och befintliga uppdrag.
Tre organisationer håller uppe NOSAD som ”plattform”/”arena”
DIGG via Communityforum, Arbetsförmedlingen (@jonass ) via https://nosad.se och Internetstiftelsen via Goto10 och Internetdagarna.Alla som deltar på workshops, diskuterar i forumet och lägger sin tid kring att förbättra Nätverket leveranser gör detta frivilligt, ibland på arbetstid, eftersom det ligger i linje med ens arbetsuppgifter ibland efter arbetstid. Anledningen till varför man deltar är behovet av att hitta dem som sitter med samma problemformuleringar, att få hjälp och stöd och viljan att får hjälpa att lyfta offentlig sektors digitalisering.
Du skrev i ett tidigare inlägg om det kollektiva dåliga självförtroendet hos offentlig sektor. Detta behöver vi bryta. Genom NOSAD visar vi att vi själva kan. Att vi förstår vår verksamhet. Jag blir himla stolt varje gång jag får en fråga och kan tipsa om NOSAD Lästips https://nosad.se/tips eller peka på någon presentation som genomförts av de 80 organisationerna som hittills presenterat på en av våra digitala workshops.
NOSAD är ett öppet nätverk. En leverans som många myndigheter, privatpersoner och företag bidrar till. Precis som du gör genom att diskutera vad som behöver göras och vad som inte funkar. Så väldigt bra att du hittade hit!
NOSAD kompletterar alla Digitala arenor genom att utgöra det mänskliga kittet.
-
@Maria_Dalhage Absolut, ni gör er del väldigt väl. Det jag menar är att en regering (pekar inte ut en specifik, öppna data har stötts och blötts i 25-30 år) måste göra sin del. Jag anser inte att nationella datastrategin besvarar de väsentliga knäckfrågorna (av de skäl jag nämnt). I presentationen nämner departementets företrädare att man ska lära sig förstå hur datamarknader uppstår. Heureka, vad bra! Då kan de börja med att gå de få stegen till finansdepartementet och få en historielektion i hur Sverige varit en aktiv och mycket medveten aktör på datamarknaden sen årtionden tillbaka och än idag utnyttjar sin monopolställning till att sälja företagsuppgifter, geodata, statistik mm. (tänk bara vad kommunerna betalar i "geodatasamverkan" för att köpa tillbaka egna data...). I presentationen nämns också "rättvis värdering av data". Men, ärligt talat, det är ju rent flum eller kanske speglar det en otroligt naiv syn på data. I en marknadsekonomi finns ingen inbyggd "rättvisa". Bra data, med eftertraktade användningsområden kommer alltid vara värdefulla. Skräpdata vill ingen ha. Det är precis det som bl.a. @Magnus-Sälgö "tjatar" om. Det är inte intressant om Nationell dataverkstad "hittar" 40, 100 eller 10 000 datamängder att publicera, utan en förvaltningsmodell så förblir det bara "skräp". Så åter till kärnfrågan...Utan en radikal förändring av finansieringsmodellen, kombinerat med mycket tydligare ledning och styrning i tvärsektoriella frågor, kommer vi inte långt, oavsett om vi kallar plattformarna dataportaler, digitala arenor, innovationshubbar eller ngt annat.
-
@jonor Det finns flera leveranser på Datauppdraget där rapporten är en. Den leverans jag främst arbetar med är en uppväxling och komplettering av webbarna dataportalen, utvecklarportalen och det här forumet.
-
@Nina_Berlin men är det inte självklart vad som saknas
- agera på Level 5 - focus on process improvements dvs. som en modern skridskoklubb ex. sssk.se
- skapa en dashboard där detta följs upp se min POC och vi kan kommunicera tillbaka.... jmf det som byggts av WIkidata Wikidata:Mismatch_Finder
-
@mistral Håller helt med om att det för länge sen skulle vara kostnadsfritt att använda myndigheters data. Dels för att det skulle ge incitament till att leverera i bättre format och som länkade data, dels ur perspektivet att invånare och företag redan bidragit till dessa data. På samma sätt som vi pratar public money - public code, så borde det gälla för data.
-
@Maria_Dalhage Visst är det så. Det här konstaterade redan Grunddatautredningen (Grunddata - i samhällets tjänst SOU 1997:146) 1997. "I samhällets tjänst". Precis! Så insikt har funnits i årtioenden, modet hos en regering att slakta de heliga kassakorna har dock saknats. Det är därför det är lite ironiskt att ordet "mod" dyker upp idag, fast nu används det för "modet" att publicera vad-som-helst (= skräpdata).
Jag kan inte bestämma mig för om det är plågsamt eller underhållande att höra departementens tjänstemän tala visionärt om AI och innovation, när de rimligen är fullt medvetna om att nyckeln till det ligger inlåst hos finansdepartementet. Nej, en myriad Vinnovaprojekt kommer inte lösa upp den här knuten, samhället får i stället en uppsjö "workarounds", som i förlängningen kommer bli oerhört kostnadsdrivande. Vet inte var idén att tillämpningar på taktisk nivå i form av Vinnovaprojekt skulle fungera har uppstått, märkligt är det...Men det handlar väl om att konsekvenserna av uteblivna resultat inte syns förrän åratal efter projektens slut (och alla projektrapporter redan konstaterat "Lyckat projekt", de brukar dessa rapporter alltid säga).
-
@Maria_Dalhage Men idag kanske polletten trillat ner? Den pollett som trillat i minst 25 år, sen grunddatautredningen 1997. Såg att DIGG:s årliga analys av statliga myndigheters digitalisering är underbart tydlig i sina slutsatser.
Och jag kan väl bara säga "vad var det jag sa?"
-
@mistral ja, så är det. Bra rapport för övrigt. Den är tydlig med vilka utmaningar som vi ha, har haft och kommer ha under en lång tid framöver.
-
@Maria_Dalhage Ja, jag tror problemet är att "vi" (Sverige) har målat in oss i ett hörn (lite hårdraget). Vi har skapat en inre, sluten, marknad, där myndigheter säljer (och köper) data. Det har lett till absurda konsekvenser som att flera myndigheter ägnar sig åt "datatvätt" (av data som annan myndighet samlat in) och att kommuner köper tillbaka egna data (som t.ex. adresser). Att bryta sig loss handlar inte bara om finansiering, utan myndigheternas uppdrag behöver förändras i grunden (som jag tidigare varit inne på, regleringsbrev, förordningar och instruktioner).
-
@mistral delar dina slutsatser.