@Maria_Dalhage Jag återkommer till att det är det till synes enkla och självklara, som är det svåra.
Det blev ett långt, lite resonerande inlägg nu. Möjligen off-topic och mer av fredagskaraktär
Hur åstadkommer vi (som individer, organisationer och nationer) en mer omedelbar och självklar förflyttning från “knowing” till “being”? Är det endast och nödvändigtvis en fråga om resurser, motivation eller måsten?
Finns det en gömd nyckel någonstans som skapar den där injektionen av: “Sence of urgency” och “Fear of missing out” inom den offentliga sfären?
Den förväntande förflyttningen från begripa till implementera ser ofta ut enligt nedan:
-
tydliggöra och visualisera vad som behöver bli gjort, i vilket sammanhang, till nytta för vem.
-
fokusera och sikta på ett, eller fler, prioriterade, föränderliga, rörliga mål.
-
mobilisera kraft, sikta, spänna bågen, fyra av.
-
repetera.
Kan vi göra saker i en ny ordning, på nya sätt?
Jag lyssnade på en spaning i vintras om att vi rör oss från scarcity som rådande norm och motor för samhällets organisation, (Den som sitter på resurserna är högst upp i näringskedjan, vilket medför att vi vill ta betalt för, låsa in och inte lägga energi på att göra andra mer resursstarka.) mot abundance som norm. (Överflöd av resurser/information.)
Förflyttningen syns tydligt inom datadrivna sektorer, av naturliga skäl.
Igår skapade min sambo en blogg i Wordpress, proppfull av inlägg som genererades automatiskt av AI.
Vem ska ta del av och hitta all den här informationen? Vem ska förstå den, bry sig om den? Blir informationen i sig själv tillsist infrastruktur som endast guidar oss till beslut, för att den vet allt om oss och vår omgivande kontext?
Vi tenderar att göra som vattnet, ta den enklaste vägen. Hur blir myndigheters kvalitetssäkrade data om utbildning och arbetsmarknad en naturlig one stop shop, före alternativa källor som kanske har rent kommersiella, kraftigt politiskt färgade eller odemokratiska syften?
Hur tänker ni där ute som använder eller utvecklar tjänster? Hur ser ni på framtiden? Vad vill ni veta om/vilka krav ställer ni på data ni använder?