Hej alla! Nu är vi på Digg tillbaka på arbetet och drar igång 2025 Vi hoppas och tror att året kommer att bli spännande, både med nyheter från oss och inspel från er, och alla intressanta diskussioner som kommer av det.
Vi ses!
Mvh/Digg
Hej alla! Nu är vi på Digg tillbaka på arbetet och drar igång 2025 Vi hoppas och tror att året kommer att bli spännande, både med nyheter från oss och inspel från er, och alla intressanta diskussioner som kommer av det.
Vi ses!
Mvh/Digg
Hej,
Communityt kommer att vara stängt för nya inlägg och för att kommentera på andras inlägg under jul-och nyårsledigheten, från den 23 dec till den 7 jan. Ni kan fortfarande läsa allt som är postat sedan tidigare.
Anledningen är att vi har begränsat med resurser för att moderera communityt på ett tillräckligt bra sätt under storhelger och längre ledigheter.
Ni är varmt välkomna med nya inlägg och kommentarer den 7 januari!
Vi önskar alla en härlig jul och nyår!
/Digg
Hej Magnus! Som du säger så är det stora problem med datakvaliteten och interoperabla data, och att det dessutom finns för lite data såklart. Ett av dom stora utmaningarna är, som du säkert vet, att det är svårt att få nationella aktörer att ta ansvar för en specifikation så att tex alla kommuner vet hur dom ska dela datamängden. Just specifikationen för badplatser är framtagen av projektet Nationell dataverkstad (som drivs av Västra Götalandsregionen), som har prioriterat att ta fram ett antal specifikationer, bara för att få igång arbetet. Men en spec kan ju inte ägas av ett tidsbegränsat projekt i det långa loppet. Anledningarna till bristen på specifikationer med ett hållbart "ägande" är att många myndigheter säger sig inte ha ett uppdrag att ansvara för detta, eller tidsbrist, eller att man inte ser behovet. Det ser lite olika ut. Vi gör vårt bästa för att pusha för frågan, men det är ett stort arbete och lite svårjobbat. Vi har inga mandat på Digg för att kräva att man ska ta ansvar för en spec.
API-frågorna kan jag inte svara på... men däremot på frågorna/feedbacken på dataportalen. Just nu så utvecklar vi sökfunktionen så att man ska kunna söka ut datamängder som följer en specifikation (conforms to). Plus att vi också håller på och utvecklar organisationssidor på Sveriges dataportal (det blir en helt ny sökfunktion) där man kommer att få en översikt över organisationens delade data, t.ex. hur många som har ett API, följer en spec, är värdefulla datamängder, och delar öppna data eller skyddade data med villkor/begränsningar. På organisationssidan kommer vi även att visa upp vilka specifikationer som organisationen delar, samt terminologier med begrepp. Vi kommer att börja rulla ut det här innan jul, och fortsätta arbetet efter årsskiftet. Vi hoppas att det här ska öka medvetenheten om vikten av ordentliga specifikationer som ägs och förvaltas med en långsiktig plan. Förhoppningsvis kommer även den nya interoperabilitetsförordningen och den kommande (nya) digitaliseringsstrategin (som beräknas komma nästa år) göra att det blir mer fokus på dom här frågorna. Då kanske även frågan om fördelen med att publicera nationella datamängder, snarare än att vi ska få 290 datamängder från alla kommuner, kommer upp på bordet.
Det var en väldigt intressant analys som jag tror många skulle behöva läsa.
@ChristerOlsson Hej! Github är inte riktigt vår backlogg, den är tyvärr inte öppen för allmänheten, men du kan rapportera in detta som ett fel i Github om du vill. Vi har redan den här frågan i våran interna backlogg på Digg, eller önskelista kan man också kalla det för. Den är inte utredd ännu, så det jag menar med när jag säger att jag gör en mental note för detta, så menar jag att jag ska se om vi kan börja titta på detta efter årsskiftet, alltså se om det är nåt vi skulle kunna prioritera upp. Det skulle kräva en utvecklingsinsats, så det behöver vägas mot andra saker vi behöver göra och budget, som alltid:) Vad jag förstår så är en komplexitet iaf att kunna skilja på nypublicering av en datamängd, och på uppdateringar av datamängder som redan finns på dataportalen.
Men jag håller med om att det vore bra att få till detta.
@ChristerOlsson Hej Christer! Tyvärr är det inte något som är möjligt idag, men vi är medvetna om behovet. Det finns också med som en fråga i den årliga EU-enkäten (Open data maturiy report) som vi svarar på varje år. Jag hoppas att vi kommer att ha möjlighet att titta på detta framöver, men kan inte lova nåt.
(Jag är produktägare för Sveriges dataportal, och då också beställare av precis sånt här, så jag gör en mental påminnelse nu också.)
Kolla in det här spännande jobbet: https://jobb.internetstiftelsen.se/jobs/5103930-iot-projektledare
Ur annonsen:
Internetstiftelsen har fått ett uppdrag av styrelsen för det av Vinnova, Formas och Energimyndigheten finansierade 12-åriga programmet Internet of Things Sverige (IoT Sverige). Uppdraget innebär att utreda förutsättningarna för att genom ett konsortium fortsatt samordna IoT-relaterade frågor i Sverige efter att programmet avslutas. Uppdraget bedrivs som ett projekt och i samverkan med programkontoret för IoT Sverige.
Från Diggs perspektiv är det här väldigt positivt, och det här är en roll som åtminstone jag kommer att vilja prata med om delning och användning av IoT data
@Sara-Dahl Nu har jag tipsat Stockholms stad om ert arbete, dom satt med ett liknande arbete inom utbildningsområdet:) Om du har fått tag i länken till presentationen så lägg gärna ut den här.
@jonor Vi håller på och kollar vad problemet är, och vi har också samlat ihop lite andra saker som inte riktigt funkar som vi vill på communityt. Men jag återkopplar här när vi får lite svar.
@Maria_Dalhage Jag har just anmält mig Maria:) Blir kul, det var länge sen jag hann med att gå på seminarier även om jag bara deltar på distans.
@mattias Vilket bra inspel du har gjort Mattias! Det vore ju otroligt intressant, och viktigt, om vi kunde få öppna data kring finansieringen av politiska partier. Det har ju pratats en del om detta med aldrig hänt, så jag håller tummarna:)
@elias Vi tror ju att det ev kan komma nåt uppdrag till Digg kring öppen källkod kopplat till den kommande interoperabilitetsförordningen, men som vanligt väntar vi med att ropa hej till vi verkligen ser att det blir nåt:)
Digg egen policy för öppen källkod håller också på att uppdateras nu, men jag vet inte när den kommer. Den nuvarande finns ju här: https://www.digg.se/analys-och-uppfoljning/publikationer/publikationer/2022-09-27-anskaffning-utveckling-och-publicering-av-oppen-programvara-policy-och-riktlinjer
@VarförFungerarInteDetta @jonor Att ha ett eget Digg-tema kostar lite, och när vi flyttade driften av communityt förra sommaren (och då var det också en större uppgradering som behövde göras) togs det ett beslut på Digg om att gå tillbaka till ett standardtema. Vi har kollat upp vad det skulle kosta att få tillbaka ett "Digg-tema", men mer att vi gör det genom att bidra till NodeBBs öppen källkod för att få in det i grunden. Men beslutet blev att vi inte har den finansieringen just nu. Men vi skulle gärna vilja få tillbaka mer av det utseende och den funktionalitet som vi hade då. Vi hoppas att vi kan gå vidare med detta framöver.
@VarförFungerarInteDetta Eftersom vi inte har någon finansiering till detta än, eller något beslut på att det ska genomföras så har vi inte heller någon issue ni kan följa. Och vi kan inte ha öppna Jiratavlor som du redan vet.
@jonor Det kan ha hänt något när jag har stängt och öppnat communityt, det är en hel manuella inställningar som behöver göras. Vi har kollat med inte hittat nåt än, men som Jennifer nyss skrev så kollar vi på det nu. Vårt community bygger ju också på ett standardtema i NodeBB, så det kan ju eventuellt vara nåt strul med det temat också även om det känns lite otroligt.
@VarförFungerarInteDetta Först vill jag säga att man ska hålla sig till ämnet, och det här svaret var ju inte riktigt "on topic". Men Diggs Github drivs av oss, inte av konsulter, och de konsulter som är där jobbar åt oss och kan därför tex svara på frågor där. Och sen kan jag inte heller uttala mig om varken PTS utlämning av öppna data eller Statskontorets analys av Digg. Men vi jobbar med att främja öppna på de sätt som är möjliga för oss. Och att Jens gör ett bra jobb tror jag inte råder nån tvekan om.
Hej alla! Nu är vi tillbaka på jobbet efter en härlig semester. Hoppas att ni också har haft en lång och fin sommar!
Om ni upptäcker några problem med att kunna posta eller svara, eller nåt annat, så hör av er till info@digg.se (om ni inte kan posta här såklart) så skickar dom det vidare till oss.
Vi ses i tråden!
/Josefin (produktägare Sveriges dataportal)
Nu går vi på semester och vi hoppas att ni också får en lång och härlig sommar! Så från idag så stänger vi ner möjligheterna till att göra inlägg och kommentera, men inte för att läsa och registrera sig.
I augusti kommer vi tillbaka med lite spännande nyheter om Sveriges dataportal
Glad sommar!
/Josefin, produktägare Sveriges dataportal
Hej alla! Nu går vi snart på semester och kommer därför att stänga av möjligheterna till att göra kommentarer på communityt från och med fredag den 28/6 fram tills den 12/8 då vi är tillbaka från semestern. Det kommer fortfarande att vara möjligt att läsa allt på communityt och även att registrera sig. Vi kommer att hantera registreringar fram till fredag den 19/7, sen blir det ett uppehåll även för dessa fram till den 12/8.
Vi önskar er alla en härlig sommar!
/Josefin och dataportalsteamet
Intressant Pierre! Jag ska skicka den här tråden till mina AI-kollegor som pratar en hel del om generativ AI:)
Hej! Vi har börjat utreda hur ev. organisationssidor skulle kunna se ut på Sveriges dataportal och vilka behov som finns. Alltså att det vara möjligt att komma till en sida för varje dataproducent. Vi ser idag att vi har en del saker som skulle kunna visas upp på en sån sida.
Men vi tar gärna emot lite inspel här Tycker ni att det är en bra idé? Vad skulle ni vilja se för information och funktionalitet på en sån sida? Hur tänker man från dataproducenters perspektiv om detta?
Fundera och tyck till! Observera att vi enbart är i ett utforskande läge, genomförandet är inte beslutat än. Men jag tänker att en såna här sidor skulle kunna vidareutvecklas över tid med lite olika saker.