@Nina_Berlin done, och för andra så finns länk i min profil här i community.
Community på Sveriges dataportal
tove
Inlägg
-
-
@Nina_Berlin sa i beta.dataportal.se:
Det syns inte så tydligt än, bara.
Precis, då finns ju det och då är det att det ska framgå även på innehållssidorna. För om det skulle framgå när jag är inne här, så jag vet om jag läser en nyhet eller goda exempel eller sammanfattning från en forskningsrapport så tror jag att det skulle vara lättare att ta till sig innehållet.
Spontant som sagt över rubriken eller till höger över "innehåll på sidan" men att det inte följer med utan stannar kvar längst upp.
-
@Nina_Berlin sa i beta.dataportal.se:
Strapi är ett headless-CMS.
Ah! Jag förstår! Hade missat att Strapi var headless! Kan taggar som syns vara något? Och då krav på tagg på producent samt någon kategorisering? Så man exempelvis kan trycka på andra som handlar om "energi" eller liknande?
Kanske under ToC eller mellan ToC och ev producent-namn som inte följer med?
-
@Nina_Berlin sa i beta.dataportal.se:
öppnat dataportalen för att andra ska kunna dela inte bara data utan även innehåll.
@Björn-Hagström sa i beta.dataportal.se:
varför inte forumet skulle räcka som plattform för att sprida den typen av kunskap?
Jag tycker delning av innehåll separat är bra men det behövs i framtiden någon typ av koppling mellan community och innehållet likt citering här eller när det är en "preview" av länk men att man lite mer specifikt kan länka så tror jag det är ett bra komplement. Jag tycker med community det snabbt blir svårt att hitta information, vet exempelvis att jag sett att Maria ställt denna fråga, i någon tråd, men hittar nu inte var jag ska svara eftersom jag såklart glömde markera den som oläst eller bokmärka.
Även om community är bra så får ju en tråd som någon lagt 5 min att skriva ihop eventuellt utan källkritik lika mycket plats och uppmärksamhet initialt som ett inlägg med information från en forskningsstudie som X antal timmar/veckor/dagar lagts på. Och så ska det ju vara i ett community. Det är ju bra att det inte är för mycket moderering och redaktion för den öppna dialogen och diskussion. Men jag tror det blir svårt att sprida och ta emot information enbart så och motverka dessinformation på enbart det sättet.
Lite snabb feedback på beta-innehåll ping @Nina_Berlin
A. Något jag verkligen saknade när jag tittade på beta av innehåll dock är Breadcrums. Tänker över titieln, var är jag i sidhierarkin och hur läser jag mer likt detta.B. Uppskattar verkligen att ToC följer mig på sidan och riktigt snyggt att den skiftar mellan rubrikerna utefter att jag skrollar!
C. Detta är eventuellt en smaksak och någon UX är säkerligen mer kunnig men jag upplever kontrasten väldigt skarp för brödtext och länkar. Det blir nästan lite svårläst/grötig i kombination med typsnitt utan "fötter och tak".
D. Om det är olika producenter på olika sidor innehåll får avsändare gärna tydliggöras lite mer då det nu känns som en vanlig sida som Dataportalen står för.
E. Med tanke på innehållskvalitet och validering. Tänker jag att lite metadata gärna får visas såsom författare (åtminstone producenten men gärna användaren), publiceringsdatum samt senast uppdaterad (om det avviker från publicering) samt eventuellt i framtiden en changelog (bara tidsstämpel, vem och kommentar) om olika användare kan ändra.
E. VTI är innehållsproducenten i fallet med elektrifierings-innehållet va? I så fall typ en ruta i slutet "Om innehållsproducenten VTI" och någonstans i toppen att de är författare, kanske över ToC? Och sedan länka till ny sida om man trycker på deras logga och i framtiden ev länk i rutan "Om innehållsproducenten" - då får man också in det här med producent och konsument.
-
@Dennis_Priskorn sa i Förslag: Ny lag om DNSSEC för alla viktiga samhällsfunktioner:
Den kände jag inte till. Vad jag vet så kan bara riksdagsledamöter skriva motioner.
Du har som sagt helt rätt, men du kan svara på remisser, lämna medborgarförslag till region eller kommun. Bl.a. har denna sista svarsdag imorgon och handlar om interoperabilitet av "system som används på områdena gränser och visering, polissamarbete och straffrättsligt samarbete, samt asyl och migration."
Så det kanske inte är alla viktiga samhällsfunktioner men man får börja någonstans
-
@Maria_Dalhage ja visst är det kul, skrev om det här på LinkedIn när parlamentet antog utkastet, med länkar till nuvarande NIS samt förslagstext och 2021:s NIS-incidentrapport för Sverige.
-
@IsakWirgen det låter vettigt med bredare perspektiv samt bredare målgrupp för frågor.
Jag sitter lite tajt till närmsta dagarna, men kan se om jag kan komma loss torsdag eller fredag. Mailar dig.
-
@jonass haha, för att jag inte hittade Issues ja... Det räknas ju knappast, men låt mig bara få iväg det här projektförslaget imorgon så är jag game igen.
-
@Maria_Dalhage okej, jag förstod det som att moderator- och adminrättigheter var två olika. Och att moderator inte kunde permanent radera inlägg. Men då kan jag missförstått.
-
@jonor sa i Bilder går inte att klistra in:
Jag är medveten om att jag kan praktisera välgörenhet och ideell verksamhet på min lediga tid.
Nu är det en helt annan sak jag pratar om, nämligen ett önskemål och en förfrågan om att styra skattemedel och resurser till utveckling och förbättring av offentlig och allmänt använd öppen programvara.Absolut, det var tydligare och en mer konstruktiv ton. Jag hade i första meddelandet svårt att utläsa om det var öppen källkod generellt eller att lägga resurser på detta forum varför jag inte kunde komma med några excempel som motsäger.
Jag tycker många bra initiativ görs, exempelvis har jag använt den kravlista som Umeå länkade till för ett tag sedan.
Men jag håller med dig om att vi inte kan bygga det på att vi ska praktisera välgörenhet, oavsett i vilken sektor vi jobbar. Jag har skrivit ett projektförslag där förenklad "mikro-finansiering" av samhällsnyttiga open source projekt är en del.
-
@Josef_Andersson nu har jag skrivit en projektbeskrivning för finansiering av detta och MSB har varit positiva. Om det är någon som vill ge input innan det skickas in imorgon (10 sidor) får ni hojta!
Jag ska kolla hur det skulle funka att publicera delar här (personuppgifter, så hela blir det inte).
-
Mail till Justitiedepartementet:
Finns det något beslut eller motivering kopplat till att Sverige inte är del av European Legislation Identifier (ELI) som kan delas? Jag hittade inget på regeringen.se men om jag missat får ni gärna länka.
Det är ju voluntär basis men när krav om interoperabilitet kommer på andra områden från EU (ex polis- och straffrättsligt samarbete vid gränser samt asyl och migration), så tänker jag att en interoperabilitet i lagförändringar genom EU-lagstiftning förenkla implementationen. Genom ökad tillgängligheten av lagstiftningen och särskilt kopplingen emellan samt enklare att dela kunskap med andra länder när det finns en standardisering. Det går även i linje med uppgifter från exempelvis Danmark. Dessutom förenklar det för icke-jurister att ta till sig lagstiftningen och både utveckla nya, men även ta del av tjänster, så de kan skapa ett värde snabbare.
Kopplat till våra grannar har som sagt Danmark implementerat ELI Pillar 1 (beskrivning i bild nedan), Finland Pillar 1-3. Till och med Norge har infört Pillar 1 och UK har infört 1-3 (länk). De bör ju vara främst drivna av kostnadsbesparingar givet att de inte är del av unionen.
Vidare så framgår av förslag konsekvensförordningen att "Utmaningarna med att åstadkomma konsekvensutredningar av hög kvalitet är flera. Ett av problemen är att regelverken upplevs som krångliga, då kraven är många, detaljerade och fördelade över flera förordningar."
Men jag ser inte att ELI berörts däri och då undrar jag om det finns någon tidigare bedömning?
-
Som vanligt händer det mycket och vi har tidigare berört både Interoperable Europe Act och i samma tråd berörs anpassningar av svensk rätt för interoperabilitet av system som "används på områdena gränser och visering, polissamarbete och straffrättsligt samarbete, samt asyl och migration."
Jag undrade hur krångligt detta blir när vi är det enda landet i Norden som inte implementerat European Legislation Identifier (ELI). Så hade påbörjat en epost till justitiedepartementet redan när jag såg att vi har en konsekvensutredning ute av en slump när jag blev korrekt rättad av @Dennis_Priskorn
@Dennis_Priskorn sa i Hur ska vi få till interoperabla journalsystem, är SKR en del av lösningen eller problemet?:
@tove Jag har ingen rätt att få motioner accepterade i riksdagen. Endast riksdagsledamöter får lämna in där.
Du har helt rätt, jag blandade ihop det med rätten i kommuner.
Däremot har du som sagt rätten att yttra dig på remisser. Exempelvis funderar jag på om ELI skulle kunna vara en bättre lösning (eller tillägg) istället för att göra en ny förordning för konsekvensutredningar (remiss här).
Eftersom en av utmaningarna som beskrivs är "Utmaningarna med att åstadkomma konsekvensutredningar av hög kvalitet är flera. Ett av problemen är att regelverken upplevs som krångliga, då kraven är många, detaljerade och fördelade över flera förordningar."
Har ni sett förslaget om konsekvensutredningar? Drar ni några paralleller till interoperabilitet?
-
@Jonas-Nordqvist kul! Jag tänker att SKR, Arbetsförmedlingen och regeringen (arbetsmarknadsdepartementet och utbildningsdepartementet men även exempelvis Delegationen för unga och nyanlända i arbete) bör ha mycket erfarenhet från att vara konsument av data med flera kommuner som producenter, men behov av enhetlighet för att kunna analysera den.
Säger inte att de kommit i mål men de borde ju ha god erfarenhet att dela med sig av. Spontant tänker jag på Tekniksprånget (egen hemsida här) som visserligen har många i privata sektorn och några kommuner som producenter. Och eftersom Kungl. IngenjörsVetenskaps Akademin driver det på uppdrag av Skolverket så kanske även dem anses vara data producent. Men regeringen har ju beviljat nya anslag (utefter utvärderingarna) vid flera tillfällen sedan 2012 så tänker att det är ett exempel på där rapporteringen och samverkan har fungerat.
Ett annat alternativ där det är väldigt kommunintensivt som dataproducenter med krav på uppföljning är intensivår inom etableringsprogrammet som redovisades i januari i år.
-
@Dennis_Priskorn NodeBB community (som community bygger på) skriver själva i sitt community att NodeBB är en så pass progressiv webb app och kan bli implementerat i mobil app / "wrapper" och installerat direkt på hemskärm av supporterade enheter.
Jag tror definitivt man ska gå på en utveckling för hela NodeBB och inte denna instans om man ska göra förbättringar eller omtag. De har en tag för mobile i sitt forum och du kan sortera på feature request om du bara vill se det.
-
@tormund absolut! Och där är avvägningen mellan att få det på plats eller lära sig något nytt. IFTTT har använts frekvent men försöker ju bli lite mer haj på kod och då känns det lite som fusk
Nu kommer vi lite off topic men superkul att ni tagit fram detta och återkommer när jag testkört det, oavsett form!
-
@mattias sa i Digital dialog kring Sveriges insatser och åtaganden för en mer öppen och transparent offentlig sektor:
Det bör finnas dokumentation kopplat till API:er så att människor som inte är så tekniska kan läsa mer för att lära sig använda öppna data.
Håller med, och vill även slå ett slag för förhandsvisning och/eller exempeldata. Jag tycker ibland en visualisering man kan kolla i utan att ladda ner hela datamängden, även om det bara är lite exempeldata ibland kan överträffa dokumentation för att få en snabb förståelse för användningsområdet.
I Publications Office i EU finns i vissa dataset knappen "Browse content" som omvandlas till "Dataset details" i bilden nedan.
Exempel nedan från Asset classification. Publications Office i EU. Man ser även var "Contribute"-knappen ligger för att kollektivt kunna underhålla datamängden.
-
@mattias sa i Digital dialog kring Sveriges insatser och åtaganden för en mer öppen och transparent offentlig sektor:
Tack, du är en bra länkjägare!
Vilken fin titel! "Icke-officiell informationssamordnare och distributör" när det kommer till digitalisering och privat/offentlig sektor samt över olika marknader och mellan IT och verksamhet, har jag fått höra tidigare. Men "Länkjägare" lät ju mer coolt!
Begäran om rådata om lagstiftningskedjan och all information på hemsidan från Regeringskansliet
beta.dataportal.se
beta.dataportal.se
beta.dataportal.se
Förslag: Ny lag om DNSSEC för alla viktiga samhällsfunktioner
Nu stärks arbetet med cybersäkerhet i Europa
Examensarbete (Öppen källkod inom offentlig sektor)
energy data api
Har olika grupper av moderator för olika kategorier övervägts?
Bilder går inte att klistra in
Öppen eller "Semi-stängd" data om sårbarheter eller cybersäkerhetsanalyser?
Interoperabilitet i system utan interoperabilitet i lagstiftningen? ELI och konsekvensförordningen
Interoperabilitet i system utan interoperabilitet i lagstiftningen? ELI och konsekvensförordningen
Miljöhälsa på Karta
App?
energy data api
Dataportalen: förhandsgranskning och / eller exempeldata?
Digital dialog kring Sveriges insatser och åtaganden för en mer öppen och transparent offentlig sektor