Sveriges dataportal, DIGG - Myndigheten för digital förvaltning
Sök data Nyheter Om oss Community
  • Hem
  • Kategorier
  • Senaste
  • Taggar
  • Populära
  • Användare
  • Grupper
  • Sök
  • Ser ut som din anslutning till %1 gick förlorad, vänta medan vi försöker att återansluta.
  • Registrera
  • Logga in
    1. Hem breadcrumb link
    2. tove
    • Profil
    • Följer 0
    • Följare 0
    • Ämnen 8
    • Inlägg 108
    • Bästa 58
    • Grupper 0

    tove

    @tove

    91
    Rykte
    37
    Profil-visningar
    108
    Inlägg
    0
    Följare
    0
    Följer
    Gick med Senast online
    Webbsida www.linkedin.com/in/tovepalm/

    tove Sluta följ Följ

    Bästa inläggen skapade av tove

    • RE: beta.dataportal.se

      @Nina_Berlin sa i beta.dataportal.se:

      öppnat dataportalen för att andra ska kunna dela inte bara data utan även innehåll.

      @Björn-Hagström sa i beta.dataportal.se:

      varför inte forumet skulle räcka som plattform för att sprida den typen av kunskap?

      Jag tycker delning av innehåll separat är bra men det behövs i framtiden någon typ av koppling mellan community och innehållet likt citering här eller när det är en "preview" av länk men att man lite mer specifikt kan länka så tror jag det är ett bra komplement. Jag tycker med community det snabbt blir svårt att hitta information, vet exempelvis att jag sett att Maria ställt denna fråga, i någon tråd, men hittar nu inte var jag ska svara eftersom jag såklart glömde markera den som oläst eller bokmärka.

      Även om community är bra så får ju en tråd som någon lagt 5 min att skriva ihop eventuellt utan källkritik lika mycket plats och uppmärksamhet initialt som ett inlägg med information från en forskningsstudie som X antal timmar/veckor/dagar lagts på. Och så ska det ju vara i ett community. Det är ju bra att det inte är för mycket moderering och redaktion för den öppna dialogen och diskussion. Men jag tror det blir svårt att sprida och ta emot information enbart så och motverka dessinformation på enbart det sättet.

      Lite snabb feedback på beta-innehåll ping @Nina_Berlin
      A. Något jag verkligen saknade när jag tittade på beta av innehåll dock är Breadcrums. Tänker över titieln, var är jag i sidhierarkin och hur läser jag mer likt detta.

      ac97298f-3f62-41ea-b4de-7a817e17d42f-image.png

      B. Uppskattar verkligen att ToC följer mig på sidan och riktigt snyggt att den skiftar mellan rubrikerna utefter att jag skrollar!

      C. Detta är eventuellt en smaksak och någon UX är säkerligen mer kunnig men jag upplever kontrasten väldigt skarp för brödtext och länkar. Det blir nästan lite svårläst/grötig i kombination med typsnitt utan "fötter och tak". b611ae45-9ae8-40e2-9ed5-b5e05f772ee1-image.png

      D. Om det är olika producenter på olika sidor innehåll får avsändare gärna tydliggöras lite mer då det nu känns som en vanlig sida som Dataportalen står för.

      E. Med tanke på innehållskvalitet och validering. Tänker jag att lite metadata gärna får visas såsom författare (åtminstone producenten men gärna användaren), publiceringsdatum samt senast uppdaterad (om det avviker från publicering) samt eventuellt i framtiden en changelog (bara tidsstämpel, vem och kommentar) om olika användare kan ändra.

      E. VTI är innehållsproducenten i fallet med elektrifierings-innehållet va? I så fall typ en ruta i slutet "Om innehållsproducenten VTI" och någonstans i toppen att de är författare, kanske över ToC? Och sedan länka till ny sida om man trycker på deras logga och i framtiden ev länk i rutan "Om innehållsproducenten" - då får man också in det här med producent och konsument.

      postat i Feedback på Samarbetsplattform
      tove
      tove
    • RE: Interoperable Europe Act

      @Nina_Berlin sa i Interoperable Europe Act:

      Hashtags funkar inte rent tekniskt i forumet

      "än" 😄

      postat i Lagar och förordningar
      tove
      tove
    • RE: Examensarbete (Öppen källkod inom offentlig sektor)

      @IsakWirgen sa i Examensarbete (Öppen källkod inom offentlig sektor):

      Hur kommunikationen om vilken programvara som ska anskaffas ser ut, samt vilka risker man tar i beaktning kopplade till specifikt anskaffandet av öppen programvara.

      I 4.4.3. "Definiera informationssäkerhetskrav" i MSB:s vägledning Upphandla informationssäkert från 2018 så beskrivs att inlåsning till viss teknik, produkt eller leverantör ska undvikas, se nedan. Där är ju öppen källkod och abslout öppen data, ofta motsatsen och ett bra svar.

      "Att identifiera vad er verksamhet behöver och vill ha är ett bra sätt att öppna upp för olika möjliga lösningar så att ni inte låser leveransen eller utförandet till en särskild teknik, arbetsmetod eller produkt utan möjliggör för leverantörerna att komma med alternativa lösningar som ni själva inte har identifierat."

      postat i Öppen källkod
      tove
      tove
    • RE: Bilder går inte att klistra in

      @jonor sa i Bilder går inte att klistra in:

      Jag är medveten om att jag kan praktisera välgörenhet och ideell verksamhet på min lediga tid.
      Nu är det en helt annan sak jag pratar om, nämligen ett önskemål och en förfrågan om att styra skattemedel och resurser till utveckling och förbättring av offentlig och allmänt använd öppen programvara.

      Absolut, det var tydligare och en mer konstruktiv ton. Jag hade i första meddelandet svårt att utläsa om det var öppen källkod generellt eller att lägga resurser på detta forum varför jag inte kunde komma med några excempel som motsäger.

      Jag tycker många bra initiativ görs, exempelvis har jag använt den kravlista som Umeå länkade till för ett tag sedan.

      Men jag håller med dig om att vi inte kan bygga det på att vi ska praktisera välgörenhet, oavsett i vilken sektor vi jobbar. Jag har skrivit ett projektförslag där förenklad "mikro-finansiering" av samhällsnyttiga open source projekt är en del.

      postat i Feedback på dataportal.se
      tove
      tove
    • RE: Vad saknas? Varför blir det så dumt? - ingen pratar designmönster

      @Magnus-Sälgö håller med, men jag kan inte hitta något ställe vi har god informationsdesign i Sverige just nu. Så om jag får välja startar vi inte med kommuner. Utan jag skulle hellre se att resurserna läggs på att regeringen själv upprätthåller de allmänna råd som finns avseende öppen data eller implementation av sina egna strategier. (Och då kommer vi till "don't piss off the hand that feeds you" som lyfts i någon annan tråd att DIGG inte ligger under riksdagen utan regeringen. Och omdiskuterade ledningsproblem inom DIGG.)

      Exempelvis annonserar regeringen, genom ett meddelande med länk till pdf och deras Fakta PM och länk till hur lagstiftning i EU i allmänhet fungerar att EU genom förslag till förordning planerar att "skapa förutsättningar för utveckling av säkra
      produkter med digitala inslag
      genom att försäkra att hård- och mjukvara placeras på marknaden med färre sårbarheter och att tillverkare tar större ansvar för produkters cybersäkerhet genom deras livscykel."

      Vi har kommit en bit eftersom de skriver lite mer text på själva sidan så jag numera kan söka och få upp information likt denna så den inte enbart ligger i en PDF. Men fortfarande har vi problematiken i att:

      • de inte länkar till förslaget i EU någonstans, antagligen för att vi inte har ett sätt att upprätthålla kvaliten så länkarna inte bryts.

      • den allmänna kommunikationen från regeringen sker fortfarande i pdf-form.

      (om någon hittar länk till förslaget i EU så länka gärna 🙂 gör ett test att gå av Google och DuckDuckGo samt Startpage är inte mina vänner ännu...)

      postat i Arbetssätt och organisation
      tove
      tove
    • RE: AI och alla myndigheters pdf:er

      @Dennis_Priskorn jag är lite delad. För om vi tänker ett externt archive så ser jag en risk i att vi då får mindre morot till att få till en beteendeförändring och bygga säkert och tänka på data availability när vi publicerar och väljer informations forum eller data form. Absolut att frågan om att effektivt tillgängliggöra det är väsentlig men jag tycker frågan om att välja ett hållbart forum som är tillgängligt är högre.

      Tänker att vi behöver få in Archive-tänket dvs data availability, både i kod och dokumenthantering som en naturlig del av lifecykling av data och systemutveckling. Precis som att vi ska få in dokumentation och lifecykelhantering när vi bygger.

      I EU finns idag exempel på hur man fått in det ganska bra på en policynivå, i vart fall, när det kommer till kommissionens data och article hantering. De kallar det "document managmeent and archival policy.

      Vidare finns för forskning Open Data Guideline och Metod. Jag ser inte varför delar av det inte kan användas i praktisk tillämpning.

      Jag ser tillgänglighet av data på myndigheters sidor som en samhällstjänst och otillgänglighet av sådan därmed som en säkerhetsrisk. I grund och botten handlar det då om vår beredskap och går in i NIS-direktivet. Redan i ENISA:s rapport om NIS investments 2021 såg man att Sverige halkar efter när vi kommer till investering och FTE:s för att att säkra upp samhällsviktiga (och digitala) tjänster. Eller som det i NIS kallas "Operators of Essential Services (OES) and Digital Service Providers (DSP)".

      Så för mig handlar det i grund och botten om hur vi ska få till kravställningen av nya (och befintliga) system och data/information. Hur vi ska definera de som är samhällsviktiga. Exempelvis MSB:s arbete med just informationssäkerhet som lyft sig mycket när det kommer till kommunikation och informationsspridning. Men det fortsätter att spotta ut pdf:er som leder till lång ledtid för informationsspridning ex rapporter om NIS årligen och den info som inte är pdf:er kommer ostrukturerat och otillgängligt exempelvis CERT-SE och termbanken som lanserades i oktober.

      Vi måste våga kravställa arbetet kring informationssäkerhet, säkerhetsarbetet generellt samt policyhantering vid öppna data. Precis som att man i ENA haft tydliga ägare av byggblock respektive data.

      postat i Data
      tove
      tove
    • RE: Samverkan för fri e-legitimation

      @mattias om ni är flera som har erfarenhet kring och intresse för e-legitimation så har EU en upphandling ute för expertis på området för kommande tre år (om jag minns rätt). Den var på någon astronomisk summa och de skulle ta in typ sex partners och varje prospekt ska uppge minst 2 juniora och 2 seniora resurser, om jag inte minns fel. Om någon är intresserad och inte hittar kan jag leta fram länk på förfrågan.

      postat i Meetups och evenemang
      tove
      tove
    • RE: Bilder går inte att klistra in

      @Dennis_Priskorn oj, det gör jag hela tiden med screenshots. Om jag inte missförstår dig är det ungefär vad du efterfrågar?

      Screenshot från webb tagen nu:
      0f499dcb-755e-4b0c-aabc-a1fcbeda7a0f-image.png

      Screenshot av hur det såg ut för att klistra in screenshot ovan:
      272f0e40-1e60-47e3-a1a0-c4f6b93ccd35-image.png

      postat i Feedback på dataportal.se
      tove
      tove
    • RE: DevOps (anteckningar)

      @davidlars snyggt! Lästips om du inte sett är UK som har en ganska bra guide om säker utveckling som är oberoende av produkt/leverantör. De kallar det inte DevSecOps men eftersom de pratar om att säkra "development and deployment" samt hur man jobbar med "continous delivery", "infrastructure as code" och "continually testing" så är de väldigt nära även om det inte är samma stämpel.

      De har även gjort ett forskningsprojekt om hur man motiverar utecklare att skriva säker kod och det resulterade i ett toolkit.

      postat i Arbetssätt och organisation
      tove
      tove
    • RE: Språkbanken och KB följer inte DIGGs rekommendationer

      @Dennis_Priskorn jag tror om du kontaktar Göteborgs universitet som håller i sidan så tar de säkert tacksamt emot alla förslag. Jag brukar länka till rekommendationen gällande data, NOSAD och kanske datastrategin från regeringen, som nu finns på NOSAD:s hemsida. Förklara värdet både för dig som medborgare men också om de lägger in så de kan få hjälp med att hålla relevans. Jag bidrog t.ex. till EU:s dataset om browsers igår.

      DIGG är ju inte en tillsynsmyndighet så de kan ju inleda dialog. Men om vi pratar om effektivisering av skattemedel som jag förstår ligger dig varmt om hjärtat också, så kan ju jag känna att DIGG hellre får ta dialog med den större massan när det kommer till att "omvända nej-sägare". Och spara 1-1-tid till exempelvis detta forum eller de som visat ett intresse. Eller hur tänker du med fördelning av "dialog"-tid?

      För som du säger, det finns ju mycket skrivet i rekommendationer och strategier så att få igenom att arbetet ska göras och få teamet motiverade tänker jag borde gå utifrån vad som finns?

      postat i Data
      tove
      tove

    Senaste inläggen av tove

    • RE: Begäran om rådata om lagstiftningskedjan och all information på hemsidan från Regeringskansliet

      @Nina_Berlin done, och för andra så finns länk i min profil här i community.

      postat i Data
      tove
      tove
    • RE: beta.dataportal.se

      @Nina_Berlin sa i beta.dataportal.se:

      Det syns inte så tydligt än, bara.

      Precis, då finns ju det och då är det att det ska framgå även på innehållssidorna. För om det skulle framgå när jag är inne här, så jag vet om jag läser en nyhet eller goda exempel eller sammanfattning från en forskningsrapport så tror jag att det skulle vara lättare att ta till sig innehållet.

      Spontant som sagt över rubriken eller till höger över "innehåll på sidan" men att det inte följer med utan stannar kvar längst upp.

      7f682db9-85d1-422f-bf12-16aff9d49cb9-image.png

      postat i Feedback på Samarbetsplattform
      tove
      tove
    • RE: beta.dataportal.se

      @Nina_Berlin sa i beta.dataportal.se:

      Strapi är ett headless-CMS.

      Ah! Jag förstår! Hade missat att Strapi var headless! Kan taggar som syns vara något? Och då krav på tagg på producent samt någon kategorisering? Så man exempelvis kan trycka på andra som handlar om "energi" eller liknande?

      Kanske under ToC eller mellan ToC och ev producent-namn som inte följer med?

      postat i Feedback på Samarbetsplattform
      tove
      tove
    • RE: beta.dataportal.se

      @Nina_Berlin sa i beta.dataportal.se:

      öppnat dataportalen för att andra ska kunna dela inte bara data utan även innehåll.

      @Björn-Hagström sa i beta.dataportal.se:

      varför inte forumet skulle räcka som plattform för att sprida den typen av kunskap?

      Jag tycker delning av innehåll separat är bra men det behövs i framtiden någon typ av koppling mellan community och innehållet likt citering här eller när det är en "preview" av länk men att man lite mer specifikt kan länka så tror jag det är ett bra komplement. Jag tycker med community det snabbt blir svårt att hitta information, vet exempelvis att jag sett att Maria ställt denna fråga, i någon tråd, men hittar nu inte var jag ska svara eftersom jag såklart glömde markera den som oläst eller bokmärka.

      Även om community är bra så får ju en tråd som någon lagt 5 min att skriva ihop eventuellt utan källkritik lika mycket plats och uppmärksamhet initialt som ett inlägg med information från en forskningsstudie som X antal timmar/veckor/dagar lagts på. Och så ska det ju vara i ett community. Det är ju bra att det inte är för mycket moderering och redaktion för den öppna dialogen och diskussion. Men jag tror det blir svårt att sprida och ta emot information enbart så och motverka dessinformation på enbart det sättet.

      Lite snabb feedback på beta-innehåll ping @Nina_Berlin
      A. Något jag verkligen saknade när jag tittade på beta av innehåll dock är Breadcrums. Tänker över titieln, var är jag i sidhierarkin och hur läser jag mer likt detta.

      ac97298f-3f62-41ea-b4de-7a817e17d42f-image.png

      B. Uppskattar verkligen att ToC följer mig på sidan och riktigt snyggt att den skiftar mellan rubrikerna utefter att jag skrollar!

      C. Detta är eventuellt en smaksak och någon UX är säkerligen mer kunnig men jag upplever kontrasten väldigt skarp för brödtext och länkar. Det blir nästan lite svårläst/grötig i kombination med typsnitt utan "fötter och tak". b611ae45-9ae8-40e2-9ed5-b5e05f772ee1-image.png

      D. Om det är olika producenter på olika sidor innehåll får avsändare gärna tydliggöras lite mer då det nu känns som en vanlig sida som Dataportalen står för.

      E. Med tanke på innehållskvalitet och validering. Tänker jag att lite metadata gärna får visas såsom författare (åtminstone producenten men gärna användaren), publiceringsdatum samt senast uppdaterad (om det avviker från publicering) samt eventuellt i framtiden en changelog (bara tidsstämpel, vem och kommentar) om olika användare kan ändra.

      E. VTI är innehållsproducenten i fallet med elektrifierings-innehållet va? I så fall typ en ruta i slutet "Om innehållsproducenten VTI" och någonstans i toppen att de är författare, kanske över ToC? Och sedan länka till ny sida om man trycker på deras logga och i framtiden ev länk i rutan "Om innehållsproducenten" - då får man också in det här med producent och konsument.

      postat i Feedback på Samarbetsplattform
      tove
      tove
    • RE: Förslag: Ny lag om DNSSEC för alla viktiga samhällsfunktioner

      @Dennis_Priskorn sa i Förslag: Ny lag om DNSSEC för alla viktiga samhällsfunktioner:

      Den kände jag inte till. Vad jag vet så kan bara riksdagsledamöter skriva motioner.

      Du har som sagt helt rätt, men du kan svara på remisser, lämna medborgarförslag till region eller kommun. Bl.a. har denna sista svarsdag imorgon och handlar om interoperabilitet av "system som används på områdena gränser och visering, polissamarbete och straffrättsligt samarbete, samt asyl och migration."

      Så det kanske inte är alla viktiga samhällsfunktioner men man får börja någonstans

      postat i Lagar och förordningar
      tove
      tove
    • RE: Nu stärks arbetet med cybersäkerhet i Europa

      @Maria_Dalhage ja visst är det kul, skrev om det här på LinkedIn när parlamentet antog utkastet, med länkar till nuvarande NIS samt förslagstext och 2021:s NIS-incidentrapport för Sverige.

      postat i Lagar och förordningar
      tove
      tove
    • RE: Examensarbete (Öppen källkod inom offentlig sektor)

      @IsakWirgen det låter vettigt med bredare perspektiv samt bredare målgrupp för frågor.

      Jag sitter lite tajt till närmsta dagarna, men kan se om jag kan komma loss torsdag eller fredag. Mailar dig.

      postat i Öppen källkod
      tove
      tove
    • RE: energy data api

      @jonass haha, för att jag inte hittade Issues ja... Det räknas ju knappast, men låt mig bara få iväg det här projektförslaget imorgon så är jag game igen.

      postat i Efterfråga data och API:er
      tove
      tove
    • RE: Har olika grupper av moderator för olika kategorier övervägts?

      @Maria_Dalhage okej, jag förstod det som att moderator- och adminrättigheter var två olika. Och att moderator inte kunde permanent radera inlägg. Men då kan jag missförstått.

      postat i Feedback på dataportal.se
      tove
      tove
    • RE: Bilder går inte att klistra in

      @jonor sa i Bilder går inte att klistra in:

      Jag är medveten om att jag kan praktisera välgörenhet och ideell verksamhet på min lediga tid.
      Nu är det en helt annan sak jag pratar om, nämligen ett önskemål och en förfrågan om att styra skattemedel och resurser till utveckling och förbättring av offentlig och allmänt använd öppen programvara.

      Absolut, det var tydligare och en mer konstruktiv ton. Jag hade i första meddelandet svårt att utläsa om det var öppen källkod generellt eller att lägga resurser på detta forum varför jag inte kunde komma med några excempel som motsäger.

      Jag tycker många bra initiativ görs, exempelvis har jag använt den kravlista som Umeå länkade till för ett tag sedan.

      Men jag håller med dig om att vi inte kan bygga det på att vi ska praktisera välgörenhet, oavsett i vilken sektor vi jobbar. Jag har skrivit ett projektförslag där förenklad "mikro-finansiering" av samhällsnyttiga open source projekt är en del.

      postat i Feedback på dataportal.se
      tove
      tove