Här finns lite notebooks som förklarar hur man kan jobba med rymddata och med OpenEO som verktyg för att nå den data som vi har på digitalearth.se
https://github.com/DigitalEarthSweden/digital-earth-sweden-community
Här finns lite notebooks som förklarar hur man kan jobba med rymddata och med OpenEO som verktyg för att nå den data som vi har på digitalearth.se
https://github.com/DigitalEarthSweden/digital-earth-sweden-community
@Matself ursäkta sent svar! vi är ute ur sandboxen och numera på https://maps.digitalearth.se/ https://explorer.digitalearth.se/ och https://digitalearth.se/ funktionalitet kring openEO kommer öppnas tillsammans med en Jupyterhub inom Q2.
Hej, om någon vill testa funktionalitet på Digital Earth Sweden så finns det träningsnotebooks här.
https://gitlab.ice.ri.se/des-public/openeo-training/-/tree/main/examples/python_notebooks
Dags att ta tag i den här tråden, det har gjorts ganska många förbättringar på kartvisaren sedan senast, även WMS:erna är uppdaterade och fritt tillgängliga. Kolla gärna in https://sandbox.spacedatalab.se/map/
@Nina_Berlin det är ju väldigt konstigt, vi fortsätter titta på det
@Nina_Berlin nu med Lantmäteriets bakgrundskartor också och i det här fallet med klorofylldata från Sentinel 3.
@Nina_Berlin Hej Nina, hur ser det ut nu. Tjänsterna är sanbbare och det finns fler kartskikt att välja på.
Tobias
@Nina_Berlin Vi gissar i nuläget på brandväggen, men skall kolla lite närmare
@Nina_Berlin om du testar https://maps.digitalearth.africa/ fungerar det eller får du motsvarande felmeddelanden?
@Nina_Berlin OK jag skickar detta till teamet, eftersom vi bara är på teststadie nu egentligen. Jag använder själv Edge, och där funkar det även om wms:en inte är optimerad/maximerad ännu.
@jonor Cloud Optimezed Geotiff möjliggör att man laddar ned ett utsnitt av en bild på ett effektivt sätt. Istället för 600MB så tar man del av som minst 256x256 pixlar. och berbetningar kan vara at skapa olika index eller någon maskininlärningsalgoritm.
@mistral det är lite olika vad som görs, men grunden Digita Earth Sweden vad har utvecklats i Australien, Open Data Cube, och i Europa OpenEO för att tillgängliggöra data, bearbetning och verktyg på samma plats. Det har gjorts som en reaktion på att bara tillgängliggöra data, vilket ställer väldigt stora krav på den som skall hantera den nedladdade datamängden. Det är också funktionalitet som efterfrågas av svenska myndigheter. Finland tillgängliggör data från Sentinelprogrammet med STAC och COG, vilket är lätt och smidigt så länge man är intresserad av utsnitt av de annars stora filerna och vill göra analyserna lokalt, men det kräver mer utveckling om man vill göra något mer avancerat.
En sak till som jag skulle vilja ha lite input på. Vi skall titta på att tillgängliggöra all rymddata i Digital Earth Sweden som Cloud Optimized Geotiff med en tillhörande Spatio Temporal Asset Catalog (STAC)-katalog, i JSON format. Det skulle möjliggöra att man ganska enkelt, med hjälp av STAC-katalogen kan identifiera de dataset som är av intresse och ladda hem endast de delar av filerna som är av intresse. All bearbetning sker sedan i browsern (alltså klientsidan). Det skulle kunna vara ett intressant komplement till de API:er som ger tillgång till både data och bearbetning. Man skulle kunna tänka sig att tillgängliggöra data och bearbetning för institutionella användare och registrerade användare och tillgång till COG med STAC som en helt öppen tjänst. Finns det någon som har några synpunkter eller idéerkring detta.
@Nina_Berlin ursäkta ett ursent svar, men testa https://sandbox.spacedatalab.se/map/ det borde fungera nu. Vi har fått upp farten lite på de underliggande WMS:erna.
Vi har en kartjänst på G, än så länge väldigt långsam WMS. https://sandbox.spacedatalab.se/map/ men man kan förstå intentionen.
@Magnus-Sälgö för isläggning kan man använda sig både av temperaturdata som i icefinder (antar att det är Modis-data som används, men det skulle också gå att lägga in temperaturdata från Sentinel-3) eller reflektionsdata från SAR-satelliter som ger en tydlig signal för vatten och is som i https://trampofoil.com/is-sar/overview.html sjöfartsverket använder det för att identifiera bästa väg i vintervatten, eller den optiska infromationen i tex sentinel 2 som även talar om om det ligger snö på isen och ger indikation om kvalitet som i bilden nedan
@mistral absolut, det är därför vi väljer OpenEO, Open Data Cube, STAC med flera. inget eget uppfunnet, men kontroll över data samt att öppen data skall delas med öppen källkod är tanken.
@Magnus-Sälgö Upplösningen kommer vara runt 10x10 meter, det är öppen data från Copernicusprogrammet, men med en uppdateringsfrekvens på ungefär varannan dag och över hela Sverige. Data är i 12 spektrala band, vilket gör att man kan följa förändringar i vegetation och marktäcke väl. För utegym tror jag mer på lantmäteriets ortofoton och bildigenkänning.
Man måste börja någonstans så jag tänker att här blir bra. Rymdstyrelsen och Rise arbetar tillsammans på att utveckla en plattform för analys av rymddata, Digital Earth Sweden (http://digitalearth.se/), som är en avknoppning, eller ett resultat, av de Vinnovafinansierade Nationellt rymddatalabbsprojekten
(https://spacedatalab.se/) tillsammans med LTU och AI.se.
Det finns lite resurser som https://sandbox.spacedatalab.se/explorer/products där man kan se vilken data som finns tillgänglig, ett api med möjlighet att bli testanvändare https://openeo.org/ efter kontakt och allt är baserat på öppna data och öppen källkod efter inspiration från Australien https://www.opendatacube.org/.
Vi ser framför oss att vi kommer att jobba vidare med de verktyg som vi redan börjat med, men att gå mer mot STAC (https://stacspec.org/en), federering och möjligheterna kring digitala jordtvillingar.