@mattias
Hej, Umeå kommun tillhör kommunerna som redan nu delar med sig av matsvinnet som öppna data. Vår verksamhet Måltidsservice har valt att låta den informationen ingå i en datamängd där de delar med sig av mer data kring just måltiderna t.ex. kostnader, %ekologiskt m.m.
Jag har bett dem kika på ert förslag på specifikation och de har bett mig dela med mig av deras kommentarer. Här bjuder jag på dessa:
------- Kommentar från Måltidsservice, Umeå kommun ---------
För det första: Vad bra att man standardiserar detta!
När det gäller offentliga måltider så är det Livsmedelsverket som på uppdrag av regering och riksdag, tar fram nationella riktlinjer för måltiderna. Syftet är att de offentliga måltiderna ska skapa matglädje och bidra till en hållbar utveckling.
Så klart ingår matsvinn i detta.
Om matsvinn säger Livsmedelsverket så här;
Vad är matsvinn? (livsmedelsverket.se)
Man har alltså kategoriserat matsvinnet i tre olika kategorier.
• Kökssvinn
• Serveringssvinn
• Tallrikssvinn
Det är de kategorier som vi i Umeå mäter (Fast vi kallar kökssvinnet för tillagningssvinn - vilket jag tänker att vi kan ändra om detta blir standardiserat) och även presenterar som öppna data.
Jag tycker att ska det tas fram en standardisering så ska den följa Livsmedelsverkets kategorier.
Dvs om jag kort sammanfattar – ska det finnas en datamängd med Matsvinn så bör den endast innehålla de tre kategorierna som Livsmedelsverket räknar upp.
(Jag misstänker också att det är dessa som de flesta kommuner mäter).