Community på Sveriges dataportal
lfvjimisola
Inlägg
-
Hej på er!
Jag skrev precis ett mail till @Maria_Dalhage där jag frågade om det inte var dags för ett seminarium om DevOps. Vårt team har haft visst utbyte med bl a PM (Pensionsmyndigheten) men jag tror att det finns stor potential om vi kan dela med oss mer.
Maria bad mig därför skriva ett post och jag funderar på om jag ska skriva här eller om vi ska påbörja en ny tråd så att det är tydligt att det gäller ett DevOps-seminarium och att folk gärna får fylla på med vad de önskar för innehåll.
Vårt team försöker nyttja DevOps så mycket det bara går (automatisera och effektivisera) och vi har förhoppningsvis något vi kan bidra med på ett seminarium som kan vara till gagn för andra.
-
Hej,
LFV och Sjöfartsverket kommer att använda Roda för e-arkivering (projektledare för e-arkiv på LFV är @Anna_Bayard). Tullverket är redan igång och det verkar vara fler inom den offentliga sektorn som går samma väg, bl a har Polismyndigheten ett seminarium inom kort.
Det vore värdefullt för oss och användbart att få kontakt med andra som använder eller planerar att använda Roda.
Har en del idéer och tankar utveckling av verktyg för att underlätta arbetet för Arkivering och vi kan samarbeta kring dessa istället för att lösa sakerna var för sig?
Så ni får gärna svara här i tråden eller via DM.
Mvh Jimisola
-
LFV har bestämt sig för att använda Roda och projektet är igång.
Vår arkiveringsavdelning (med @Anna_Bayard i spetsen) har ett behov av att kunna konvertera olika format till arkiv-vänliga sådana.
Det gäller primärt formaten (allt nedan är opensource):
- Office-format till PDF: unoserver (ersatte unoconv och använder LibreOffice för att konvertera dokument till PDF)
- PDF till PDF/A: Ghostscript (open source, stabilt och väl beprövat, skapades 1986 och senaste versionen kom i april i år)
- bilder: ImageMagick
- video: FFmpeg
Vår (lilla) utvecklingsavdelning vill göra det så enkelt för användarna som möjligt dvs det ska gå att göra batcher av konverteringar, se vilka som inte gick igenom (med ev felmeddelande) osv (vi ska sammanstråla för brainstorming krinv behov-/kravanalys nästa vecka). Samtidigt vill vi inte återuppfinna hjulet.
Min första tanke är att det borde finnas något sådant verktyg med Roda men så är kanske inte fallet?
Om det inte gör det så borde det finnas ett liknande behov hos andra Roda-användare och därmed andra inom offentliga sektorn utöver Tullverket som vi har kontakt med.
Om det finns ett gemensamt behov så kanske vi kan skapa en gemensam lösning?
Spontant ser jag några olika varianter (men tar gärna emot andra förslag):
- webbaserad där användaren ladda upp flera filer samtidigt som sedan konverteras och därefter laddas ner som t ex en zip-fil alternativ kopieras till en katalog
- filer läggs i en delad katalog t ex på R: (common) där en integration "skannar" katalogen, konverterar och därefter lägger i en annan katalog
Man kan också tänka sig att kombinera alternativ 1 och 2 dvs filerna läggs i en katalog, konvertering görs osv men att det även går att övervaka via webbgränssnitt.
I förlängningen kanske webbverktyget i sin tur går att integrera mot Roda så att användaren i webbverktyget "skickar" in dokument till Roda.
Webbapplikationen lägger i en Docker container och möjliggör därmed installation i olika miljöer.
Detta är tankarna hittills men vi tar som sagt gärna input från andra kring hur de gör filkonverteringar inför e-arkivering.
Mvh Jimisola
-
Hej på er!
Jag skrev precis ett mail till @Maria_Dalhage där jag frågade om det inte var dags för ett seminarium om DevOps. Jag tror att det finns stor potential om vi kan dela med oss av vår erfarenhet.
Maria bad mig därför skriva ett post där vi ser om det finns intresse samt vilket innehåll som önskas.
Vårt team försöker nyttja DevOps så mycket det bara går (automatisera och effektivisera) och vi har förhoppningsvis något vi kan bidra med på ett seminarium som kan vara till gagn för andra. LFV använder GitLab.
Mvh Jimisola
PS. Det finns minst en DevOps-tråd redan. DS.
-
@ainali Ursäkta, jag inser att jag hade lite väl bråttom när jag startade denna tråden. Tänkte att det var under förstått att det inte gällde en open source-licens eftersom det finns gott om information om det hos DIGG, NOSAD m fl. Dessutom bra sajten såsom REUSE och https://choosealicense.com.
I detta fallet gäller det källkod som är att betrakta som "closed source". Källkod som inte ska lämna LFV och potentiellt kan vara känslig.
Hur gör andra myndigheter med sådan källkod? Finns det bara en copyright-text i headern eller finns det mer information?
Mvh Jimisola
-
Jag är stolt över att kunna meddela att LFV och vårt systemutvecklingsteam har släppt vårt första egna open source-projekt (vi har ett till som vi hoppas kunna släppa snart).
Det är ett verktyg (Python) för att generera AsciiDoc från en OpenAPI Specification-fil.
För er som inte är bekanta med AsciiDoc så är det människo-läsbart text-format för dokumentation (påminner om MarkDown men är mer strukturerat och hanterar tekniska texter bättre). Vårt utvecklingsteam använder det till ALLT. AsciiDoc används av Eurocontrol, Red Hat, Spring Foundation m fl.
Länkar till openapi-to-asciidoc:
-
Det är väldigt olyckligt att en plugin som DIGG tagit fram och annonserat här sedan inte har någon som svarar på frågor.
Jag har full förståelse för att det är open source och utan några som helst garantier men jag tycker det är oerhört viktigt att DIGG visar vägen för open source inom myndighets-Sverige.
Med anledning av denna plugin så har jag involverad en rad personer på LFV samt hos vår leverantör och det är tyvärr inte en bra upplevelse för dessa och jag är orolig att det påverkar hur LFV kommer se på open source framöver.
Jag har skapat en ticket på github med frågorna från vår leverantör.
-
Hej!
Jag är stolt över att kunna meddela att LFV och vårt systemutvecklingsteam nu har släppt vårt andra egna open source-projekt reqstool.
Reqstool är ett verktyg (Python) för att hantera krav och tester av dessa i källkod. Utvecklare annoterar källkod var krav implementeras (@Requirements) respektive testas (@SVC, software verification case). Tillsammmans med test resultat (typiskt unit-tester) så kan verktyget generera status, asciidoc-rapport etc.
Reqstool består av en klient och antal andra repositories för stöd i Java och Python (hantera annoteringar samt byggverktyg såsom Maven, Poetry och Hatch). Allt är publicerat på Maven Central samt pypi.
Ni finner klienten (reqstool-client) och ett demo-projekt (reqstool-demo) på vår github: https://github.com/Luftfartsverket
För dokumentation av reqstool: https://luftfartsverket.github.io/reqstool-client/
Mvh Jimisola
-
@davidlars sa i Intresse för ett DevOps-seminarium:
@lfvjimisola Jag är övertygad om att vi har en stor potentiell målgrupp som söker efter DevOps 101. Grunderna utan djupdykningar i tekniken och avancerad utvecklingsmetodik.
En till viktig fråga som jag själv behöver hjälp med är hur man bygger upp en förvaltningsorganisation för DevOps-orienterat utvecklingsarbete. Gärna kopplat till en typisk PM3-organisation.
Jag är iofs övertygad om att vi också har en stor grupp som suktar efter djupdykningar och mer nischade diskussioner. Båda behövs. Men personligen så ligger fokuset mer på 101-nivån, det är där vi är i min egen org.
Ok. Då har vi helt klart olika behov. Vårt team efterfrågar utbyte med organisationer i det offentliga som har erfarenhet av och använder DevOps. Vi har kommit rätt långt får jag nog säga men det icke desto mindre är utbyte av erfarenhet oerhört intressant.
Mvh Jimisola
-
@Maria_Dalhage sa i Samarbete kring Roda (e-arkiv):
@lfvjimisola Tullverket verkar köra Roda enligt https://offentligkod.se
Ja, det stämmer. Anna har en kontakt med en person där. Ska be henne uppmärksamma honom på denna tråden.
-
@maria_dalhage Det ser inte ut att vara samma katalog för det står olika i de båda. Jämför t ex Mattermost för de båda.
Mvh Jimisola
-
@Ainali https://www.roda-community.org/
Polismyndigheten har som sagt ett seminarium inom kort. Jag har ingen länk men det kanske @Maria_Dalhage @Anna_Bayard
-
@maria_dalhage Ok Ett LFV-projekt är, som sagt, intresserade av eArkiv.
Får DIGG rekommendera open source-verktyg? Istället för att var myndighet ska utvärdera vilket open source verktyg som passar bäst för ärendehantering, systemövervakning, Configuration Management (Database) osv så hade det kanske varit intressant med rekommendationer utifrån att DIGG gjort en utvärdering? Eller så skiljer det kanske för mycket mellan de olika myndigheterna?
-
@Björn-Hagström sa i Samarbete kring Roda (e-arkiv):
@lfvjimisola Hallå där, ni måste så klart arkivera i arkivbeständiga format men jag undrar om ni också kommer spara i originalformatet? Man dödar mycket användning om man byter till pdf till exempel.
Vet ej. Det är inte mitt ansvarsområde utan arkiverings.
-
@maria_dalhage Jo, jag är bekant med Open source-katalogen och använder den flitigt. Jag menade snarare att det hade varit effektivare och troligtvis tryggare för myndigheter (iallafall för dom mindre utan stora resurser) om DIGG gjort due diligence och utvärderat verktyg för olika ändåmål.
Vad gäller eArkiv så är min förhoppning att myndigheterna kommer samarbeta kring eArkiv.
Vilka krav och önskemål har dom olika myndigheterna? Har vi gemensamma krav?
Kan vi hantera utveckling gemensamt, dela på kostnader etc?Svenska kyrkan (förvisso inte en myndighet) har tydligen ett pågående uppdrag hos ES Solutions där tanken är att funktionerna som de vill få inkluderade ska vara allmänt tillgängliga sedan.
Ursäkta att det blev off-topic. Kanske läge att starta en separat eArkiv-tråd?
-
Hej,
Vi ser över headern i våra källkodsfiler. De borde innehålla en juridisk text med bl a copyright.
Hur gör andra myndigheter? Finns det någon rekommendation eller, rentav, mall?
Mvh Jimisola Laursen
-
@Josef_Andersson Tack för återkopplingen och informationen.
Jag/vi saknar information om vilka versioner av Outlook som pluginen fungerar med. Fungerar den t ex Office 2016?
Mvh Jimisola
-
Hej,
Vi är lite nyfikna hur andra myndigheter har gjort när de publicerar öppen källkod (på t ex GitHub).
Förutom att välja en licens så finns det ju även möjlighet att ha med en Copyright notice i källkodsfilerna.Jag är ingen juridisk-expert så därför undrar jag hur ni andra har gjort och vilket resonemang ni hade.
I MIT License t ex så anger man en Copyright (se t ex "Copyright (c) 2022 Havs- och vattenmyndigheten: "https://github.com/diggsweden/jitsi-outlook?tab=MIT-1-ov-file#readme)
Skapar det problem som "vi bortsett från" när man tar emot Pull Requests (bidrag) eftersom personen(erna) som bidrar äger rätten till sin källkod per default. Vi kan med andra ord inte ta in den och bara ersätta med Copyright <någon myndighet> - inte utan medgivande genom t ex Contributor License Agreement (CLA). Ett CLA skapar ju en tröskel för att få in bidrag.
För övrigt så har GitHub har: https://github.com/cla-assistant/cla-assistant
Det är inte jättevanligt bland open source-projekt att där finns ett CLA men en del har sådana, t ex:
- Microsoft: https://opensource.microsoft.com/cla/
Jag vill minnas att jag även råkat ut för att min kommentar på en issue inte har synts förrän jag har accepterat motsvarande CLA.
Hur som helst, hur har andra myndigheter resonerat?
-
Sorry för sent svar. Tack för inputen!
Jitsi Outlook-plugin
DevOps (anteckningar)
Samarbete kring Roda (e-arkiv)
Samarbete kring Roda (e-arkiv)
Intresse för ett DevOps-seminarium
Header med juridisk text i källkodsfiler
LFV har släppt openapi-to-asciidoc som open source
Jitsi Outlook-plugin
LFV har släppt krav-verktyget reqstool som open source
Intresse för ett DevOps-seminarium
Samarbete kring Roda (e-arkiv)
Katalog över öppen programvara inom offentlig sektor
Samarbete kring Roda (e-arkiv)
eArkiv - öppen källkod
Samarbete kring Roda (e-arkiv)
eArkiv - öppen källkod
Header med juridisk text i källkodsfiler
Jitsi Outlook-plugin
Open Source-licens i kombination med Copyright notice
Open Source-licens i kombination med Copyright notice