Sveriges dataportal, DIGG - Myndigheten för digital förvaltning
Sök data Nyheter Om oss Community
  • Hem
  • Kategorier
  • Senaste
  • Taggar
  • Populära
  • Användare
  • Grupper
  • Sök
  • Ser ut som din anslutning till %1 gick förlorad, vänta medan vi försöker att återansluta.
  • Registrera
  • Logga in

Navigering

    1. Hem breadcrumb link
    2. Dennis_Priskorn
    D
    • Profil
    • Följer 3
    • Följare 1
    • Ämnen 21
    • Inlägg 104
    • Bästa 71
    • Grupper 0

    Dennis_Priskorn

    @Dennis_Priskorn

    Se linked in. Jag driver 2 företag i dagsläget.

    99
    Rykte
    28
    Profil-visningar
    104
    Inlägg
    1
    Följare
    3
    Följer
    Gick med Senast online
    Webbsida www.linkedin.com/in/dennis-priskorn-438553204/ Plats Härnösand

    Dennis_Priskorn Sluta följ Följ

    Bästa inläggen skapade av Dennis_Priskorn

    • Sundsvall har skaffat policy för öppen källkod

      Inspirerad av FK och DIGG enligt dokumentet. Heja Norrland! 🙂
      https://github.com/Sundsvallskommun/riktlinjer-oppenkallkod/blob/main/riktlinje/README.md

      Bliver spännande att se vilken myndighet som är först ut med open source officer eller Wikimedian-anställd... Jag har sett en som nyligen lagt ut annons för halvtids Wikimedian. Mycket positivt, hoppas de hittar nån!

      postat i Öppen källkod
      D
      Dennis_Priskorn
    • Statens budget som länkad data?

      Både Italien och Sverige delar sin budget som data, men inga av dem har klarat av att lyfta datan till nivå 5 (rätta mig om jag har fel!).

      Enter g0v.it! De har skapat en ontologi för den italienska budgeten.

      Såhär ser ontologin ut, dvs. hur datans olika delar beskrivs i förhållande till varandra:
      Ontologin över italienska budgeten

      Är nån sugen på att göra samma med den svenska och ladda in i en graf? Forskningsprojekt?

      Den svenska budgeten delas i excel och csv formaten här https://www.regeringen.se/sveriges-regering/finansdepartementet/statens-budget/statens-budget-som-excel/ men där finns vad jag sett ingen ontologi, så det är en silo (enligt @salgo60-ej-aktiv's begrepp) och används nog inte mycket i dagsläget).

      Ändringar i budgetinformationen ut såhär:
      https://www.regeringen.se/4978b3/contentassets/cae3434fdfc94f9da5f478fbd33b2cd0/varandringsbudget-for-2021-prop.-20202199.pdf

      Inuti verkar tjänstemännen inte orka länka till sina egna URI/URLer så att användarna/läsarna själva får gissa vad de olika förkortningarna betyder och hur man får tag i informationen bakom. Regeringen kanske vill att jag ska ringa växeln och fråga?

      Exempelvis hittar man
      f8a61951-2110-4575-81b4-0572e06c0909-bild.png
      Söker man på https://www.regeringen.se/sokresultat/?query=prop.+2020%2F21%3A77 då får man faktiskt dokumentet som första resultat ur 2.
      Se https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2021/01/prop.-20202177/
      Gissa hur datan där är strukturerad? Inte alls, det är PDF där med.

      Jag önskar mig strukturerad data från Regeringen så att det går att följa allt de tar sig till och koppla ihop personer, dokument, webbsidor, m.m.

      Bonus:
      Regeringen skulle även kunna ge ut en ändringsström så att jag i realtid kan se vad som händer i grafen hos Regeringen, precis som jag kan på Wikipedia (de kör Kafka internt och har ett enkelt API).

      postat i Data
      D
      Dennis_Priskorn
    • RE: Är forumets kod öppen källkod?

      @erik-viklander Tack! Jag deltog precis lite via min mobil och Midori webbläsaren från Fdroid. Det fungerar klockrent, intuitivt och enkelt.

      Jag gratullerar till ett välvalt system och än så länge är jag nöjd användare.

      postat i Feedback på dataportal.se
      D
      Dennis_Priskorn
    • Har någon här länkar till bra forskning om öppen (länkad) data?

      Jag hittade ett svenskt bidrag från MIUN här om själva processen att släppa öppna data http://miun.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1359760&dswid=-9111

      För folk som är intresserade av att släppa data på Nivå 5 (dvs. länkad data) kan jag rekommendera att ta en titt på:

      • https://www.wikidata.org/wiki/Q92286499 (artikeln om deep learning för relation extraction)
      • se litteratur som handlar om semantisk annotation som är centralt för att länka från den egna dataposten och till andra i andra datamängder. Se även sameAs.

      Det är i mina ögon helt essentiellt att myndighetspersoner tillägnar sig kunskap om (eller anställer nån som har koll på) ontologi, semantiska webben samt de koncept som nämns ovan för att kunna höja nivån på datan som de vill släppa som öppen data.

      Ni som sitter på datan måste först annotera/matcha ihop den med andra datamängder och sen släppa. En möjlig mängd att matcha mot är Wikidata som blivit en nod i nätvärket av semantiska data och växer så det knakar.

      Om ni börjar göra detta så är min gissning att ni väldigt snabbt inser behovet av en egen graf där ni kan stoppa in sådant som inte passar in i Wikidata och som ni sen kan länka permanent till när ni annoterar era dataposter.

      postat i Data
      D
      Dennis_Priskorn
    • RE: Önskemål: Ny rekommendation från DIGG om API:ers koordinatsystem

      @björn-hagström sa i Önskemål: Ny rekommendation från DIGG om API:ers koordinatsystem:

      Så din slutsats är att offentlig sektor inte ska arbeta med kunskapsgrafer?

      Intressant fråga. Nu är den tyvärr lite för generell för att den går att svara på. Överlag skulle jag personligt säga att när stora organisationer som WMF brottas lite med att få till sin graf (och likaså KB, om än något mindre lyckat om ni frågar mig) så bör en offentlig organisation vara beredd på att ta in nytt folk med rätt kunskaper för att kunna göra det bra.

      @magnus och jag tvivlar på att den kunskapen finns idag inom offentliga organisationer. Regeringen skulle kunna be DIGG göra ett grafcampus/grafexpertcenter där olika grafdatabaser testas och där kunskap byggs upp och som andra myndigheter sen kan lära sig från och luta sig mot när det behövs.

      Grafer är annorlunda jämfört med RDBMS-system och har många fördelar, men det finns även falluckor och utmaningar med att få det att skala.

      Grafer är bra på att länka mellan saker och vara en auktoritet som man kan referera till (och det är just därför att det ger mening med en gemensam myndighetsgraf där både personer och saker i svensk förvaltning beskrivs).

      Grafdatabaser är inte lika bra på att hålla tusentals temperaturvärden eller vad annars folk brukar hälla in i relations-databaser. Då är det bättra att från grafen länka dit sånt finns, precis som Wikidata börjat göra och som Google gissningsvis gör dem med.

      Grafen är alltså spindeln i nätet dit man går för att få veta vad som hänger ihop med vad och sen kan man därifrån hoppa vidare till andra resurser.

      Tex skulle en myndighetsgraf kunna ha ett objekt för Naturvårdsverket och en länk för vardera av deras APIer och dokumentationen för dessa.
      Även generaldirektören skulle kunna länkas med startdatum för anställning, m.m.
      Även beslut som tagits skulle kunna länkas, m.m.

      Om en myndighetsgraf ska lyckas så måste många människor vara med att mata den. Med Wikibase går det utmärkt att hålla ordning fast många kockar finns i köket. En ny graf hos DIGG innebär att medarbetare på flera nivåer i alla andra myndigheter måste läras upp och introduceras till att mata och korrigera grafen.

      På Wikidata är det runt 22k dagliga användare. För en svensk myndighetsgraf skulle jag gissa att 10-100 på en dag räcker och kanske 1000 olika på ett år (detta beror på ambitionsnivå, man kan ju börja lågt och bara ha en graf med alla politiska organisationer och deras APIer tex).

      Ännu en utmaning är att det vad jag vet inte forskas i grafer eller finns folk inom akademin i Sverige som kan grafer bra (om ni hittar nån så länka gärna!).

      Ett grafforskningscenter kanske inte vore en dum idé heller?

      postat i Öppna standarder och format
      D
      Dennis_Priskorn
    • RE: NOSAD- Tisdag 2 mars. Samverkan kring öppen programvara inom offentlig sektor. Hur gör man i andra länder?

      @maria_dalhage Hej, jag vill gärna anmäla mig men jag har ingen lust att göra det via Zooms hemsida. Jag uppfattar det som en integritetsvidrig proprietär tjänst och jag skulle helst vilja att ni själva fixar en videokonferensinfrastruktur som inte spionerar på användarna och lämnar ut mig till amerikanska myndigheter bakom min rygg.

      Det finns flera bra FLOSS lösningar för videokonferens som tex Rocket.chat och Big Blue Button.

      Jag valde att inte registrera mig i väntan på svar om hur ni vill göra för att skydda deltagarnas integritet.

      #schrems2 #personlig_integritet #floss

      postat i Meetups och evenemang
      D
      Dennis_Priskorn
    • RE: Kunskapsgraf 0.1 ?

      @salgo60 utbildningsvärlden kör skräpdata. Iallafall vad jag sett i universiteternas datamängder som skickas till KB.
      Källan måste förbättras.
      Ta ett exempel: Varför har inte alla svenska högskoleanställda som publicerar orcid än? Hur svårt kan det vara att ha unika id?
      Varför har universiteten eller rektorskollegiet inte ett API där jag kan få ut namn, orcid, wikidata id, och en lista på publikationer med DOI?
      Hur svårt kan det vara att fixa?

      postat i Data
      D
      Dennis_Priskorn
    • Utegym specifikationen och samspel mellan organisationer och Wikidata

      Hej, tänkte bara dela min glädja över att det i specifikationen finns en introduktion till Wikidata och förklaring till hur fältet används.

      WikiData
      
      På initiativet Wikidata (https://www.wikidata.org) görs ett gediget arbete för att kunna länka och bygga kunskap utefter data. Genom att göra den här specifikationen kompatibel med Wikidata genom länkning hoppas vi kunna bidra till att höja kvaliteten i Wikidata och i specifikationen. Vill du att dina utegym i kommunen syns bättre i dessa plattformar - se till att bilder på utegym finns tillgängliga med med fri licens som CC-0 och/eller ladda upp bilder på WikiCommons.
      
      Använd fältet “wikidata”, egenskap nummer 8 i denna specifikation, för att länka till det objekt i Wikidata som beskriver utegymmet. Det kan komma att finnas ett ID i Wikidata för varje utegym.
      
      Wikidata-id anges med en så kallad “Q-kod” och börjar med bokstaven Q och följs sedan av ett antal siffror. Detta är det unika ID som utegymmet har i Wikidatas databas. Om det inte finns en Q-kod för ditt bad, rekommenderas du att lägga till utegymmet på Wikidata och länka dit.
      
      Om utegymmet finns med i Wikidata öppnas fler möjligheter t.ex. rita en karta över svenska utegym och länka till andra datakällor. Rekommendationen är därför att du skapar ett objekt på Wikidata som beskriver ditt utegym. För mer information hur det går till, se projektet Wikidata:WikiProject_Outdoor_Gyms. Notera också att i Wikidata finns även ofta bilder av utegymmet.
      

      Jag skulle vilja lägga till att organisationer inte själva måste skapa objekten på Wikidata. Det finns en mängd frivilliga som gärna bistår och delar man bra data med CC0 då kommer det troligtvis synkas inom timmar/dagar om man tar kontakt på tex. en projektsida.

      Vill en organisation skapa objekt på WD rekommenderar jag att ni gör det i tandem med frivilliga och berättar först hur ni tänker och frågar om input och förbättringsförslag. Sen kan ni skapa ett 50-tal objekt och fråga igen om återkoppling. Därefter kan resten läggas upp när ni fått återkoppling.

      Så gör datastory och andra som jobbar aktivt med Wikidata sen flera år.

      Mycket kommunikation finns på Telegram och det underlättar om ni finns med där också i relevanta grupper. Se https://meta.wikimedia.org/wiki/Telegram

      postat i Öppna standarder och format
      D
      Dennis_Priskorn
    • RE: Wikibase and the EU Knowledge Graph as an use case

      @jonor sa i Wikibase and the EU Knowledge Graph as an use case:

      Det ser ut att finnas en hel del klurigheter i SPARQL att läsa in sig på, och körordningen är ju inte helt uppenbar, men kanske en tumregel är att körning av grupperade satser sker inifrån och ut. På Wikidata finns väl en förenklad query builder också, men jag vet inte hur långt man kommer med den, om det t.ex. skulle gå att formulera federerade frågor.

      Japp, klurigt är det. BlazeGraph har hemsnickrat syntax också som inte är med i specifikationen också (tex named subquery som behövdes här).

      Det går inte i dagsläget med Query Builder vad jag vet. SPARQL är en hel vetenskap verkar det som och det är en rätt brant inlärningskurva på språket tycker jag och ingen har gjort en överblick vad jag sett över vilka motorer som finns och vad de stödjer och inte. Dags för att bygga ut https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_triplestores med en ny tabell för vilka SPARQL features motorerna implementerad?

      Om du vill kan du skapa ett ärende på https://phabricator.wikimedia.org/ för Query Builder och fråga efter stöd för federering 🙂

      postat i Meetups och evenemang
      D
      Dennis_Priskorn
    • Ny checklista/datahanteringsplan från SND för forskare

      https://twitter.com/borsna/status/1453085209189044240 och
      https://snd.gu.se/en/manage-data/guides/dmp-checklist

      postat i Data
      D
      Dennis_Priskorn

    Senaste inläggen av Dennis_Priskorn

    • RE: Förslag till nationell API-profil på Utvecklarportalen

      @jonass sa i Förslag till nationell API-profil på Utvecklarportalen:

      Exempel från arbetsmarknaden när det är svårt att få dataproducenter att tagga sitt innehåll med en unik identifierare (jobbannonser förekommer ofta på många sajter).

      jag känner mig inte förvånad. 🙂

      Dubbletthantering: https://gitlab.com/arbetsformedlingen/joblinks/job_ad_hash/-/tree/develop

      Tjänst: https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser?s=2

      https://en.wikipedia.org/wiki/Jaccard_index och https://en.wikipedia.org/wiki/MinHash används för att identifiera informationsmängder som har stort överlapp.

      Intressant

      Konsekvensen av att inte använda bra identifierare blir ju precis som du säger att det är svårt att i efterhand sortera upp informationen rätt.

      Exakt och det är jobbigt för alla inblandade. Ett jobbuppslag är en historisk unik händelse. Den berättar mycket om vår samtid och om organisationen. Det är en värdefull datapunkt men behandlas att döma efter vad du skriver ovan styvmoderligt av alla inblandade...

      Sparar riksarkivet alla annonser? Kan jag lätt kolla upp alla annonser SJ/Banverket hade ute i 1936? Är de bra kvalitet så jag kan köra NLP topic classification på dem? Kanske visualisera elektrifieringen av järnvägen med jobbannonserna som prism?

      För att detta ska kunna göras så MÅSTE vi ha bra data med unika identifierare i grunden och gärna även grafdata som beskriver rollen de söker (tex backendutvecklare Q110245834 != frontendutvecklare Q54568999 != webbutvecklare Q6859454). För att detta ska funka måste vi ha in rollerna i en graf som vi kan peka på. Här har jag angett Wikidata QID men AF eller nån annan skulle lika väl kunna ha sin egen graf som beskriver varenda typ av jobb som förekommer eller har förekommit någonsin på svenska arbetsmarknaden.

      Om ni vill ha hjälp att skapa en sådan graf så hojta till 🙂 Era samarbetspartners och resten av världen kommer älska er! Inget har gjort det öppet än (@salgo60-ej-aktiv gissar att LinkedIn redan gör detta, men de håller korten tät till kroppen så det har inget allmänt värde för samhället utan syftar till vinstmaximering hos dem)

      Jag skrev just riksarkivet
      "Hej
      Jag undrar om ni sparat jobbannonser från 1900-talet? Tex från banverket så jag kan se hur elektrifieringen påverkade jobbannonserna över tid?

      Är de digitaliserade? Om inte, är det planerad? Vad är ETA på det arbetet i så fall?"

      postat i Data
      D
      Dennis_Priskorn
    • Trafiklab.se: GTFS-data: Din Tur som exempel

      Hej

      Jag snöade in i förre helgen på att uppdatera alla busshållplatser i Härnösands kommun efter att ha sett den här nyheten: https://harnosand.se/5.114c15b717d22a2d5e51b98.html

      Tyvärr så upptäckte jag att datan som Din Tur delar (licens CC0!) är mindre bra.

      Jag saknar tex:

      • information om bänk finns
      • information om skydd finns och vilken typ
      • beständiga unika identifierare för varje hållplats och foton på allihopa via nån API där jag kan få bilden med denna identifierare

      Jag upptäckte även gammal data i 1 fall och rapporterade det som till dem. Tyvärr har de ingen öppen backlog eller bra och öppen ärendehantering så jag kan se om andra redan rapporterat felet jag hittade och hur de presterar över tid när det gäller att hålla kvaliteten.

      Jag får lite känslan att jag är den första någonsin som tagit en närmare titt på deras data. Jobba i vakuum är inte optimalt, så jag slängde in allt jag gjort på FB Openstreetmap Sverige och fick värdefull återkoppling! 😍

      Jag konkluderade att:

      • jag måste besöka varenda hållplats och själv ta foton och ladda upp på Wikimedia Commons om jag vill ha bilder
      • jag kan inte riktigt lita på deras data
      • de har dålig precision på sina koordinater överlag
      • de verkar inte särskild intresserade av att förbättra och hålla hög kvalitet (jag kan ta fel, men det är den initiala känsla jag får när jag försöker kommunicera med dem)

      Jag har följande ide:
      Hur vore det om de började med hittelön om nån hittar fel i deras data. WDYT? Är det nått som skulle kunna höja kvaliteten och öka intresset för samspel?

      postat i Efterfråga data och API:er
      D
      Dennis_Priskorn
    • Utegym specifikationen och samspel mellan organisationer och Wikidata

      Hej, tänkte bara dela min glädja över att det i specifikationen finns en introduktion till Wikidata och förklaring till hur fältet används.

      WikiData
      
      På initiativet Wikidata (https://www.wikidata.org) görs ett gediget arbete för att kunna länka och bygga kunskap utefter data. Genom att göra den här specifikationen kompatibel med Wikidata genom länkning hoppas vi kunna bidra till att höja kvaliteten i Wikidata och i specifikationen. Vill du att dina utegym i kommunen syns bättre i dessa plattformar - se till att bilder på utegym finns tillgängliga med med fri licens som CC-0 och/eller ladda upp bilder på WikiCommons.
      
      Använd fältet “wikidata”, egenskap nummer 8 i denna specifikation, för att länka till det objekt i Wikidata som beskriver utegymmet. Det kan komma att finnas ett ID i Wikidata för varje utegym.
      
      Wikidata-id anges med en så kallad “Q-kod” och börjar med bokstaven Q och följs sedan av ett antal siffror. Detta är det unika ID som utegymmet har i Wikidatas databas. Om det inte finns en Q-kod för ditt bad, rekommenderas du att lägga till utegymmet på Wikidata och länka dit.
      
      Om utegymmet finns med i Wikidata öppnas fler möjligheter t.ex. rita en karta över svenska utegym och länka till andra datakällor. Rekommendationen är därför att du skapar ett objekt på Wikidata som beskriver ditt utegym. För mer information hur det går till, se projektet Wikidata:WikiProject_Outdoor_Gyms. Notera också att i Wikidata finns även ofta bilder av utegymmet.
      

      Jag skulle vilja lägga till att organisationer inte själva måste skapa objekten på Wikidata. Det finns en mängd frivilliga som gärna bistår och delar man bra data med CC0 då kommer det troligtvis synkas inom timmar/dagar om man tar kontakt på tex. en projektsida.

      Vill en organisation skapa objekt på WD rekommenderar jag att ni gör det i tandem med frivilliga och berättar först hur ni tänker och frågar om input och förbättringsförslag. Sen kan ni skapa ett 50-tal objekt och fråga igen om återkoppling. Därefter kan resten läggas upp när ni fått återkoppling.

      Så gör datastory och andra som jobbar aktivt med Wikidata sen flera år.

      Mycket kommunikation finns på Telegram och det underlättar om ni finns med där också i relevanta grupper. Se https://meta.wikimedia.org/wiki/Telegram

      postat i Öppna standarder och format
      D
      Dennis_Priskorn
    • RE: Måltidsinformation som öppna data - hur du publicerar

      @wincent sa i Måltidsinformation som öppna data - hur du publicerar:

      IST

      Vad är det? Länk?

      postat i Data
      D
      Dennis_Priskorn
    • RE: EU DataViz 23-24 nov om öppen data

      Här finns programmet https://op.europa.eu/en/web/euopendatadays/23-november-2021/

      postat i Meetups och evenemang
      D
      Dennis_Priskorn
    • RE: EU DataViz 23-24 nov om öppen data

      This day will cast light on open data as the ‘fuel’ to be reused for shaping Europe’s digital future. Challenges and benefits of reusing data and making it interoperable will be discussed along with other related topics.

      The thematic sessions are divided as follows:

      Thematic session 1: Creating open data ecosystems. Open data has demonstrated to be the key element of innovation to shape our digital future. In order to unleash its potential, governments need to implement open data policies to ensure trustworthy data-sharing. In order to support this, this session proposes insights on how projects that contribute to the open data policy.

      Thematic session 2: Data for people. In the digital transformation, citizens play an essential role in this process. This thematic session will highlight the importance of citizen engagement and projects with a special user-oriented approach.

      Thematic session 3: Facilitating data reuse. In order to ensure open data, there has to be acceptance and implementation of some principles and strategies. In this session, we will focus on the enabling factors as FAIR principles of data, data literacy, and other projects to ensure interoperability.

      postat i Meetups och evenemang
      D
      Dennis_Priskorn
    • RE: Wikibase and the EU Knowledge Graph as an use case

      @salgo60-ej-aktiv sa i Wikibase and the EU Knowledge Graph as an use case:

      • Lucas 1 juni 2021 "Wikidata Live Querying"

      Den hade jag inte sett! Tack för tipset 🙂

      postat i Meetups och evenemang
      D
      Dennis_Priskorn
    • EU DataViz 23-24 nov om öppen data

      https://op.europa.eu/en/web/eudataviz/home
      OBS krockar med NOSAD på internetdagarna

      postat i Meetups och evenemang
      D
      Dennis_Priskorn
    • RE: Textdata och delning av statliga utredningar för maskinell analys

      @angela tack för tipset! Jag har anmält mig. 🙂

      postat i Meetups och evenemang
      D
      Dennis_Priskorn
    • RE: Utegym som öppna data - hur du publicerar

      Hej

      @mattias sa i Utegym som öppna data - hur du publicerar:

      Utegym - ODS-exempel

      Exempel på data publicerad enligt specifikationen i filformatet ODS.

      Utegym - XLSX-exempel

      Exempel på data publicerad enligt specifikationen i filformatet XLSX.

      Kan du/ni motivera varför dessa binära format tillåts? De riskerar att läcka metadata om organisationen t.ex. användarnamn, m.m.
      Jag anser att det är en onödig säkerhetsrisk förutom att de är mycket mera krångliga att integrera i andra lösningar jämfört med t.ex. JSON.

      postat i Data
      D
      Dennis_Priskorn