@mattias Nej inte din sak att tala för CKAN heller:) Men bra att det fungerar i Entryscape!
@PierreMesure Tackar för inputen och jag tror att Mattias svar gav mig det jag behöver.
@mattias Nej inte din sak att tala för CKAN heller:) Men bra att det fungerar i Entryscape!
@PierreMesure Tackar för inputen och jag tror att Mattias svar gav mig det jag behöver.
Jag har ett scenario där vi är på väg att skaffa en central metadatakatalog samtidigt som vi har minst en datakälla som redan levererar DCAT-AP-SE utifrån sin data.
Enligt https://docs.dataportal.se/dcat/docs/harvesting/#multipla-kataloger-per-organisation kan man leverera underkataloger till dataportalen men då måste detta vara en del av DCAT-AP-SE från vår centrala metadatakatalog?
Det verkar som att det är möjligt att peka på en separat ström för DCAT-AP-SE och att dataportalen skördar denna genom dct:hasPart men jag är inte helt säker på att jag tolkar det rätt. Någon som vet hur det fungerar?
Eller kan man peka på två separata skördningskällor i dataportalen? Om det är möjligt känns det som den enklaste lösningen för oss.
Någon som vet om Entryscape och/eller CKAn har stöd för dct:hasPart?
@nsmart Jag tycker specen bör uppdateras och tillåta extra fält. Det skulle underlätta för många och skada väldigt få.
GEOM kanske till och med skulle vara ett valfritt fält.
Gillar dina kommentarer om parkering också.
Örebro kommun har, som jag tidigare skrivit, analyserat HVD tillsammans med ett antal andra kommuner och organisationer. Resultatet av analysen finns i en excel-fil publicerad under rubriken om förstudien på denna sida. Den är nu uppdaterad i en version 1.0 då vi snart ska skicka in förstudien till beställarna inom kommunen:
@Matself Bra frågor. I DCAT-AP-SE kan man beskriva att man följer en standard men det kommuniceras ju inte via APIet för data.
@ChristerOlsson Nej en dokumentation är rimligt.
Jag jobbar med Varbergs kommun kring öppna geodata och en av frågorna vi tittar på är metadatakatalog. Idag använder vi Diggs gratislösning kopplat till dataportal.se som var en superbra start men vi känner att vi vill ha en mer strategisk kontroll på vår metadata på sikt.
Vi började med att identifiera 9 olika sätt att hantera metadata på och nu har vi jobbat ner det till 3 intressanta lösningar (CKAN, Entryscape och GeoNetwork). Vårt fokus är geodata men vi kommer vilja ha en lösning som fungerar för all typ av data på ett bra sätt så hela kommunen kan använda den på sikt. Du kan se mer om Varbergs arbete i detta webinarie anordnat genom Nosad: https://nosad.se/workshops#geodata
Vad vi undrar är om det finns fler kommuner som gör eller har gjort liknande förstudier/utredningar som vi kan få ta del av?
Hallå,
Jag skulle behöva en länk till en endpoint för DCAT-AP för test. Bra om den inte innehåller supermycket data då det kan bli bökigt i testsammanhang:) Min google-fu sviker mig. dataportal.se bör ju ha ett till exempel men jag hittar det inte. Det ska alltså vara DCAT-AP och inte DCAT-AP-SE.
Någon som har tips?
@ChristerOlsson Här verkar det bero på att servern ligger i organisationen AD/nät på något sätt och då vill de skydda det. Lösningen blir att lyfta ut den därifrån skulle jag säga.
@ChristerOlsson I anrop till geoserver och WFS kan man med en parameter speca vilket referenssystem som ska användas.
Örebro kommun har inom ramen för en förstudie analyserat akten med HVD tillsammans med andra intresserade kommuner och delar med sig av slutsatserna på ett seminarie 26 mars. Anmäl dig och sprid till andra som kan vara intresserade!
https://www.goto10.se/event/hur-paverkar-high-value-datasets-kommuner/
@Matself Jag hade missat ditt svar här Mats, konstigt. Tackar för input!
När det gäller Varberg.se så jobbar vi på det. Vi ska skaffa en egen metadataportal som kommer underlätta publicering där. Just nu håller de på och uppdaterar hela Varberg.se och de vill ogärna ta in ny info innan de bytt hela webben. Lite av ett mellanläge kan man säga men vi är på bollen.
@Maria-Söderlind LM bör ju se till att det finns URIer bakom adresserna som alla kan använda och peka på. Det är också det första steget för er egen data skulle jag säga. Skapa persistent URIer som unikt identifierar er data så att andra kan referera till den. Steg två är att också sedan länka till andra.
@josefinlassi Det kan vara rimligt att erbjuda någon sorts filtrering på "Öppna data" som filtrerar på alla öppna licenser om dataportalen blir bredare än idag.
Jag har stött på en organisation som har geoblockering på sina APIer och de verkar bara fungera inom norden. Jag är nyfiken på:
Om ni inte har en begränsning så skriv gärna det också, det är också intressant att veta:) Om du inte vet så skriv det också:)
@ChristerOlsson I denna kanal på community borde man komma rätt kan man tycka.
@ChristerOlsson Mattias svar är rätt som du förstått. Att det saknas licens är ett stort problem för användning. Som användare behöver man ju veta förutsättningarna innan man lägger för mycket tid på användning. I kommersiella produkter blir det extra viktigt så man måste veta att affärsmodellen är hållbar.
Frågan är hur man får fler att ange en lämplig licens? Verktyg som hanterar metadata kan t.ex. varna tydligare om licens saknas och komma med förlag. Det är svårt för dataportalen att hantera detta tror jag utan det behöver komma från källan.
@jonor Är det inte denna typ av feedback och diskussion som denna kategori är till för?
Tack till @ChristerOlsson som hjälpt Varberg att utvärdera publicerade grillplatser!
Här finns lite issues jag skapat för specifikationen:
https://gitlab.com/lankadedata/spec/grillplatser/-/issues