Community på Sveriges dataportal
Björn Hagström
Inlägg
-
@maria_dalhage Något DIGG kan göra är att använda sin föreskriftsrätt och sedan arbeta aktivt med att bedöma publicerad metadata och poängsätts denna. Det skulle då bli en drivkraft för dataägare att bli bättre.
-
@maria_dalhage När jag kikar på hur det har blivit saknar jag lite en kategori om arbetssätt och organisation. Men det kanske är för smalt. Det förslag @Ainali kom med skulle kanske kunna omfatta allt övrigt.
-
Missa inte det publika slutseminariet för projektet NSÖD! Den 29/4 kl 10-12 kan du ta del av vad vi gjort och vad vi lärt oss. Anmäl dig och sprid gärna budskapet!
https://www.goto10.se/event/slutseminarium-for-projektet-nationell-skalning-oppna-data-nsod/
-
Tack till @ChristerOlsson som hjälpt Varberg att utvärdera publicerade grillplatser!
Här finns lite issues jag skapat för specifikationen:
https://gitlab.com/lankadedata/spec/grillplatser/-/issues -
@jonor När det gäller hur metadata kommer till DIGG så måste varje verksamhet publicera information om sin data i en fil enligt DCAT-AP-SE och det är upp till verksamheten att bestämma hur man gör det. Det är också möjligt för privata aktörer att publicera data så det är inte bara knutet till offentlig sektor.
Många använder Entryscape, en del använder CKAN och några använder OpenDataSoft. Några enstaka stackare redigerar och skapar sin fil manuellt, det funkar sällan bra i längden.
Vad en verksamhet väljer att skriva i sin metadata är ju svårt för DIGG att styra men man kan arbeta med med uppföljning, kontroll och tips till verksamheterna som jag ser det.
-
@siha Nu har jag fått besked. Tanken är att vi ska filma det och dela med oss.
-
@hampus-brynolf Här försöker Open Knowledge samla det som publiceras som öppna data på frivillig basas. De har inte riktigt hunnit med att få in data från de nya som publicerar data tyvärr.
-
@jonor Ja jag tror att DIGG började använda Github innan Schrems II. Även EU-kommissionen använder det fortfarande. Det är en sak att man ännu inte slutat göra det för den användning man redan har och en annan att börja göra det mer för fler saker. Kan absolut vara värt en egen tråd:)
-
Ökar värdet på statistik om fler använder den? Hur får vi fler användare? I denna workshop koncentrerar vi oss på hur du kan nå fler användare till din redan befintliga statistiska data genom att publicera den som öppna data.
Välkommen på en gratis digital workshop om detta anordnad av Internetstiftelsen den 10 maj kl. 10.00-14.30.
Anmälan sker via GOTO10:
https://www.goto10.se/event/varfor-du-bor-publicera-din-statistik-som-oppna-data/Hur kommer det sig att det finns stora värden i “dold” statistisk idag? Det är vanligt att statisk har kommit till för att bara användas internt. Men idag skulle andra kunna använda den också. Hittills så dominerar SCB som publicist av statistik data, så hur kan du och din organisation bidra med öppet tillgänglig statistik?
Under denna workshop som riktar sig till dig som arbetar med statistik på en statlig myndighet eller länsstyrelse hjälper vi dig att arbeta datadrivet: användningsexempel, metoder för att dela data, besparingar som kan nås och scenarion i en datadriven framtid.
Värdet av information uppstår vid användningen. Det är en gammal sanning som det blir allt viktigare att förhålla sig till. Regeringens datastrategi, EUs öppna data-direktiv och den kommande lagen om öppna data innebär att delning av information kommer bli grundläggande förutsättningar för informationshantering inom offentlig sektor framöver. Är du och din verksamhet rustade för att arbeta med delning av information på ett bra sätt?
-
Eskilstuna har ambitionen att släppa verktyget som öppen källkod som jag uppfattat det men de är lite osäkra på hur det bör göras på ett bra sätt. Det är en resa innan de är där.
När det gäller kvalitet på metadata så är jag osäker men den automatiserar arbetet med att skapa lager och hanteringen av lager och ägarskap till stor del.
-
Nationell Skalning Öppna Data (NSÖD) var ett projekt finansierat av Vinnova där 13 kommuner, flera regioner och myndigheter arbetar tillsammans för att samma information ska publiceras på samma sätt som öppna data och att skapa förutsättningar för ett långsiktigt hållbart arbete med öppna data både lokalt och nationellt. Projektet bedrevs mellan 2018-12-01 - 2022-03-31 och stora delar av framtaget material finns publicerat av RISE på DiVA (men inte allt då DiVA inte klarar av Excel med macron). I detta inlägg försöker vi samla allt resultat från projektet.
Effektmål
- Öppna data är en naturlig del av de offentliga verksamheternas ordinarie informationsbehandling och digitala utveckling.
- Skapa förutsättningar för en nationell enhetlig publicering av offentliga öppna data för kommuner och regioner samt myndigheter.
- Initiera förvaltningsorganisation hos aktörer för öppna och delade data
- Benchmarka pågående-/avslutade- och andra relevanta projekt/initiativ. Undvik ”reinvent the wheel”.
- Skala upp! Alla skall med!
Pelarna i projektet är
- Enhetlig och samordnad publicering av öppna data
- Kulturresan - information, utbildning och påverkansarbete
- Organisation och förvaltning
- Nationell samordning - långsiktig samordning efter NSÖD behövs
- Enhetlig och samordnad publicering av öppna data
De informationsmängder vi arbetat med
-
Laddstationer för elfordon
Publiceras enligt specifikation från Energimyndigheten och samlas i nationell databas och publiceras som öppna data där. -
Grundläggande information om skolor
Informationen samlas redan av SCB på uppdrag av Skolverket och vi ger rekommendationer om hur detta bör ske för att höja kvaliteten. -
Leverantörsreskontra
Här finns en möjlighet att använda integrationsplattformen TEIS för att automatiskt hämta ut informationen i rätt format för att uppfylla specifikationen för att alla ska publicera på samma sätt. -
Livsmedelskontroller
En specifikation finns och en rekommendation om hur informationen bör publiceras. -
Måltidsinformation
En specifikation finns och leverantörer håller på att implementera den i tekniska lösningar. Ytterligare en uppdatering av specifikationen pågår i skrivande stund på https://github.com/Sambruk/Open-Meal, här finns den senaste informationen. -
Vägarbeten med trafikpåverkan
Arbetet är pågående i samverkan med kommuner och Trafikverket.
För respektive informationsmängd finns mer material i tråden om den på community. Övrigt material från NSÖD finns här:
Rapport med rekommendationer
Rapporten innehåller följande bilagor:
A. Analys av befintligt stöd
B. Undersökning deltagande kommuner
Undersökning deltagande kommuner 2019 – analys och rapport
Undersökning deltagande kommuner 2019 – tabeller
Undersökning deltagande organisationer 2021-2022 – tabeller
C. Utbildning arbetssätt och processer
D. Workshop och utbildning öppna data 32
E. Löpande utbildning öppna data
F. Workshop öppna data för ledningsgrupp
G. Rekommendation för grundläggande information om skolor
H. Livsmedelsinspektioner – Presentation
I. Livsmedelsinspektioner – Rekommendation
J. Livsmedelsinspektioner – Teknisk specifikation
K. Måltidsinformation – Presentation
L. IT-arkitektur – IoT-metadatakatalog
M. Rekommendation för att ta fram vägledningar och specifikationer för enhetlig datadelningNyttokalkyl för leverantörsreskontra som öppna data
Utöver rapporten finns en vetenskaplig nyttokalkyl och analyser publicerade som eget material på DiVA -
Hallå, en fundering när det gäller förbud mot personuppgifter i era regler. Det är rätt begränsande att inte kunna tipsa om kontaktpersoner och liknande som inte finns med på forum. Beror begränsningen på att ni har server i amerikanska moln eller? Har för mig att community ligger på en egen server...
-
@salgo60-ej-aktiv Det är Internetstiftelsen som betalat och de har tagit in mig för att anordna detta.
-
@Matself Jag hade missat ditt svar här Mats, konstigt. Tackar för input!
När det gäller Varberg.se så jobbar vi på det. Vi ska skaffa en egen metadataportal som kommer underlätta publicering där. Just nu håller de på och uppdaterar hela Varberg.se och de vill ogärna ta in ny info innan de bytt hela webben. Lite av ett mellanläge kan man säga men vi är på bollen.
-
Örebro kommun har, som jag tidigare skrivit, analyserat HVD tillsammans med ett antal andra kommuner och organisationer. Resultatet av analysen finns i en excel-fil publicerad under rubriken om förstudien på denna sida. Den är nu uppdaterad i en version 1.0 då vi snart ska skicka in förstudien till beställarna inom kommunen:
-
På dataverkstad.se står det att man inte får lägga till egna fält utöver de i specifikationen (om man ska kunna säga att man följer specifikationen). Jag undrar om det är så viktigt? Kan man inte göra specifikationen utbyggbar? Den som hämtar data får då slå ihop den med samma data från andra kommuner och matcha kollumnnamnen. Redan idag finns det inget som hindrar att kolumner kommer i olika ordning från olika kommuner så det krävs ändå ett jobb att matcha för att kunna samköra data.
En stor anledning till att jag frågar är att vi i Varberg jobbar för att publicera detta automatiskt utifrån att vi har det som geodata och visar den i vår webbkarta. Det är enkelt för oss att skapa osv och json genom en WFS men vi får automatiskt med två fält som inte finns i specen och det är FID (ett internt id) och GEOM (geometri). Vi har nyss upptäckt detta och fortsätter undersöka om vi kan ta bort dem. Vi vet att vi kan ta bort geom men då får vi lite problem med att publicera samma data med mer data än specifikationen pekar på (tar vi bort geom för vi det för alla distributioner).
Någon med mer erfarenhet om Geoserver och dessa fält kanske har tips på hur vi kan gå vidare?
-
@salgo60-ej-aktiv Fråga 1-4: Det finns idag ingen samordning/standardisering för hur datafält ska definieras och vi har heller inte varit konsekventa i våra egna specar som du noterar. Vi har ingen möjlighet att bestämma hur andra ska göra i sina specar men vi borde absolut kunnat vara med samstämmiga i våra egna specar. Jag tror att förklaringen ligger i att det är olika personer/team som skapat dem även inom NÖSD.
5: Språklagen säter upp begränsningar för vad vi kan göra på andra språk och det är heller inte alltid lätt att översätta svenska begrepp och för svensktalande förlorar man ofta nyanser om begreppen är på engelska.
När det gäller kontaktperson (det är rätt stor skillnad på "kontaktperson" och "ansvarig" som du kallar det) så är jag det under den återstående projekttiden (tidigare hade vi en annan konsult där). Efter det får vi se. Men vem som helst är fri att ta vidare arbetet utan att prata med någon av oss som varit inblandade i framtagandet nu. Det stora problemet vi har är den långsiktiga förvaltningen av dessa specifikationer men vi hoppas att det kommer lösningar på det.
-
@ainali sa i Data katalog och metadata management verktyg:
Du menar svensk myndighet tror jag. På https://ckan.org/showcase listas en hel massa myndigheter som användare av CKAN.
För att vara ärlig så säger också Eric att han talar om "myndigheter i Sverige".
Digisam har en ny vägledning för ett sammanlänkat kulturarv
Vad krävs för att skapa en effektiv och värdeskapande offentlig sektor?
Dags för nya kategorier i detta forum?
Publikt slutseminarie för projektet NSÖD
Vägledning för att publicera data om grillplatser
Identifierare för utgivare på Dataportalen
Publikt slutseminarie för projektet NSÖD
Tjänst/dataset för alla offentliga utgifter
HelpdeskID och ärendenummer
Workshop: Varför du bör publicera din statistik som öppna data
Metadataportal och systemstöd för geodata
Projektet NSÖD (Nationell Skalning Öppna Data)
Inga personuppgifter
Workshop: Varför du bör publicera din statistik som öppna data
WGS84 vs SWEREF99
Analys av High Value Datasets/Värdefulla datamängder
Vägledning för att publicera data om grillplatser
energy data api
Önskemål: Ny rekommendation från DIGG om API:ers koordinatsystem
Data katalog och metadata management verktyg