Om Reskilling for Employment (R4E)
Européen Round Table for Industry (ERT) grundades 1983 för att främja konkurrenskraft och välstånd i Europa. ERT har åtagit sig att skapa ett starkt, öppet och konkurrenskraftigt Europa och genom Reskilling for Employment (R4E) driver ERT hållbar tillväxt, jobb och välstånd för alla.
ERT medlemmarna representerar
• 5 miljoner direkta jobb globalt
• 2 000 miljarder euro sammanlagda årliga intäkter
• 60 miljarder euro investeringar i FoU varje år
Reskilling for Employment (R4E) syftar till att hjälpa samhället att möta behovet av karriäromställning genom att mobilisera partnerskap med aktörer inom ekosystemet för att möjliggöra karriäromställning i stor skala över hela Europa. Det övergripande målet är att stödja omskolning av 5 miljoner människor till 2030. Sverige, Spanien och Portugal är pilotländer och ytterligare europeiska länder ansluter sig i dagsläget. I Sverige leds Reskilling for Employement av AstraZeneca och Volvo Group med stöd av McKinsey & Company.
I Sverige fokuserar vi initialt på två spår:
• En digital plattform för proaktiv karriäromställnings för arbetsgivare och arbetstagare
• Karriäromställnings program
Medskick från Reskilling for Employment
Vår ambition är att skapa en plattform med tillhörande data-federation som möjliggör proaktiv karriäromställning. I korta drag handlar det om att tillgängliggöra information på en plats för både individer och organisationer.
Proaktiv karriärsomställning för individen handlar om att tillgängliggöra information samt guida individer kring framtidsutsikterna för kompetenser, roller, branscher och industrier samt framtidsyrken inom t.ex. digitalisering eller grön omställning samt utvecklingsvägar för att göra ett karriärbyte.
Tanken är att den digitala plattformen för proaktiv karriäromställning ska ge individen förutsättningar att på ett positivt och tryggt sätt utforska nuläge och framtid samt få vägledning kring hur man för en konstruktiv karriärplaneringsdialog.
Tanken är också att den digitala plattformen ska stötta organisationer och företag att arbeta strategiskt med personalplanering med hjälp av tillförlitliga yrkesprognoser och personalplaneringsverktyg som fokuserar på kompetensförsörjning och vägledning kring hur man håller konstruktiva dialoger med sina arbetstagare. Med rätt proaktiva insatser kan företag bibehålla och utveckla anställningsbara kompetenser över tid.
Utöver att hjälpa individer och organisationer är tanken att plattformen även ska ge universitet, skolor, andra lärosäten, myndigheter och utbildningsleverantörer, samt omställningsorganisationer, värdefull vägledning kring vilka behov som finns och hur vi tillsammans skapar den kompetens som behövs och efterfrågas på morgondagens arbetsmarknad.
Den digitala plattformen för proaktiv karriäromställning syftar inte på att ta bort företagens ansvar för kompetensutveckling utan att ge individer och organisationer bättre förutsättningar att möta framtidens behov.
Med detta som bakgrund är vi positiva till att en gemensam plattform skapas, i form av en digital infrastruktur. Dock tror vi starkt på att privat och offentlig sektor behöver samverka för att möjliggöra ett brett användningsområde som inkluderar hela arbetsmarknaden.
Vi tror att input från näringslivet är en förutsättning för att kunna samla och förstå aktuella och framtida behov som bidrar till att vi skapar en rörlig arbetsmarknad och stärker svensk konkurrenskraft.
Vår arbetsmarknad i Sverige är på många sätt kopplad till den europeiska- och den globala arbetsmarknaden. Därför är det angeläget att plattformen/digitala infrastrukturen beaktar det europeiska samarbetet och standarder på området.
Plattformen/digitala infrastrukturen, behöver utvecklas med målet att den ska vara långsiktig, hållbar och dessutom skalbar. Detta inkluderar framtidssäkrad teknik och användning av europeiska/globala standarder och taxonomier för att säkerställa transparens, tillgänglighet, skalbarhet och mätbarhet. Vi är gärna med och bidrar till det fortsatta arbetet kring en gemensam förvaltning och utveckling av en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande.
Maria Lillström Stenroos
HR Project Lead
AstraZeneca/Reskilling for Employment