Under hösten 2020 fram till vintern 2021 genomförde vi på Arbetsförmedlingen en förstudie i myndighetens möjlighet att anskaffa ett öppet licensierat e-arkiv. Resultatet var en rapport om strategiska vägval för e-arkiv (Af-2021/0001 1174). Vi har nu sammanfattat några intressanta (enligt oss) punkter från rapporten
Vi såg initialt under utredningen problemområden för e-arkivet kopplade till inlåsningseffekt och hållbarhet i hanteringen av Arbetsförmedlingens information.
Problemområden
Inlåsningseffekt innebär att en verksamhet eller organisation blir beroende av en viss leverantör och att man kan få problem när man vill exportera eller hantera information utanför en specifik systemlösningen. Det skapar en effekt att användaren inte har möjlighet att lämna leverantören utan att antingen lägga stora resurser och en hög kostnad på flytt av information eller problem att lösa ut sin information utan att acceptera en viss informationsförlust.
En proaktiv och hållbar digital informationshantering innebär att det finns kontroll över hur informationen skapas, används och förvaras. Det i sig ställer krav på de IT-system som ska hantera informationen. Genom att utgå från t.ex. öppna standarder och specifikationer vid hanteringen av informationen säkerställer man förståelsen och funktion av information över tid
Öppen källkod som lösning
I samband med att koden och dess dokumentation finns öppet tillgängligt skapas en transparens för hur e-arkivet fungerar och vad som händer med information som hanteras av e-arkivet i olika instanser. Detta bidrar till informationens autenticitet över tid då det går att se och spåra vad som hänt informationen och därigenom kan man lite på informationens innehåll i större utsträckning.
Öppen källkod ger även användaren ett visst oberoende genom att man kan vara oberoende från särskilda utvecklare. I samband med att dokumentationen om källkoden även ligger öppet är det möjligt att flera olika utvecklare att sätta sig in i e-arkivet och bedriva support eller genomföra utveckling. Oberoendet ger även användaren tillgång till bland annat en vidgad marknad, och därmed ett större utbud av kunskap och expertis. Detta motverkar den så kallade inlåsningseffekten.
Offentlig sektor ska inom ramen av LOU genomföra upphandlingar och dessa upphandlingar behöver med vissa mellanrum genomföras på nytt. Det här kan medföra risker för informationshanteringen inom olika IT-system när data behöver migreras. Beroende på hur ofta en ny upphandling krävs, är detta en potentiell stor risk för hållbarheten av informationen. Det här innebär att alla e-arkiv kommer behöva migrera information, vilket medför en ökad risk för informationsförlust med stora konsekvenser i och med mängderna information ett e-arkiv kan innehålla. En mitigering av den här risken vore att minimera mängden byten av e-arkiv. Här är lösningar med öppen källkod rimlig eftersom en myndighet har större kontroll över när/hur avveckling och migrering sker. Avveckling av ett informationssystem är utan tvekan oundvikligt. Men med en lösning baserad på öppen källkod, så finns möjlighet att förlänga livscykeln på e-arkivet.
Hör gärna av er med synpunkter på hur vi resonerar och saker ni tycker vi ska ta med oss tillbaka till vårt arbete med e-arkivet
//Malin Åkerlund och Rickard Lundstedt (IT-arkivarier)