Hej!
Nu har vi precis publicerat dataverkstadens lägesrapport för september. Ni hittar den såklart i nyhetsflödet på vår hemsida;
https://www.vgregion.se/ov/dataverkstad/aktuellt/lagesrapport-for-den-nationella-dataverkstaden-september-2024/
Hej!
Nu har vi precis publicerat dataverkstadens lägesrapport för september. Ni hittar den såklart i nyhetsflödet på vår hemsida;
https://www.vgregion.se/ov/dataverkstad/aktuellt/lagesrapport-for-den-nationella-dataverkstaden-september-2024/
Nu har vi i dataverkstaden, tillsammans med systemleverantörerna Formpipe, Sokigo och TietoEvry, tagit fram ett utkast på en datamodell och specifikation för att publicera grundläggande information om nämndsärenden (inkl. den digitala anslagstavlan) som öppna data. Tanken är att detta ska ske via ett öppet API. Notera att handlingarna inte omfattas i första skedet eftersom vi tror att det kan skapa ett visst motstånd till att dela denna data överhuvudtaget från de offentliga myndigheterna.
Hur som helst, titta gärna på specifikationen och lämna eventuella synpunkter och förslag, om du anser att något saknas eller borde ändras på annat sätt. Du hittar den i Gitlab och på Länkadedata;
https://gitlab.com/sarskilt-viktiga-datamangder/naemndsaerende
Då har vi i dataverkstaden publicerat en lägesrapport för juni månad. Läs mer på vår hemsida.
https://www.vgregion.se/ov/dataverkstad/aktuellt/lagesrapport-for-den-nationella-dataverkstaden-juni-2024/
Äntligen sol och värme och en rykande het lägesrapport från dataverkstaden!
I den här lägesrapporten kommer vi framför allt fokusera på framtiden, det vill säga dataverkstadens framtid och lite annat som är relevant för vårt syfte och våra mål.
https://www.vgregion.se/ov/dataverkstad/aktuellt/lagesrapport-for-den-nationella-dataverkstaden-maj-2024/
Nu har vi publicerat dataverkstadens lägesrapport för april 2024. Läs mer på vår hemsida;
Nu har vi i dataverkstaden publicerat månades lägesrapport. Ni kommer se att vi så sakteliga går framåt i regionerna. Dessutom har vi färdigställt en hel hög med datamodeller, specifikationer och vägledningar. Läs mer;
@Johan_Bard nyheten verkar vara borttagen. Kan man läsa om detta någon annanstans?
Nu har vi i dataverkstaden publicerat en ny lägesrapport!
https://www.vgregion.se/ov/dataverkstad/aktuellt-lista-notissidor/lagesrapport-for-den-nationella-dataverkstaden-februari-2024/
Nu har vi tagit fram en vägledning som beskriver varför och hur kommuner kan publicera grundläggande information om utegym som öppna data.
Specifikationen för utegym har funnits några år (2021) men för att öka förståelsen och underlätta publicering en av denna datamängd har vi tagit fram en kompletterande vägledning.
@jonor Ja det hade vi oxå hoppats på, men den berörda systemleverantören säger att de inte har för avsikt att tillhandahålla bilderna på det sättet. Vi får se om vi kan påverka dem i annan riktning, men iom att bilderna ligger i databasen och inte som länkade filer på nätet så kanske det är bästa lösningen för dem...?
@jonor Ja, men problemet är att bildobjekten inte finns publicerade utan endast ligger lagrade i systemet, men du kanske menar att man anropar den datan i steg 2 genom samma API?
@jonor Hej, tyvärr har jag inte mer detaljerad information än så gällande den nya versionen av dataportal.se. Jag kan dock fråga ansvarig hos DIGG om hur tidplanen ser ut.
@jonor Hej, vi försöker beskriva allt som pågår i våra månadsvisa lägesrapporter. Vi bedriver en rad olika aktiviteter och projekt parallellt och vi hinner tyvärr inte sprida mer information om dessa på annat sätt än våra lägesrapporter och nyheter på hemsidan och i detta forum. Dessutom har vi GITlab som är öppet för alla. Men såklart kan vi ta en tätare dialog och möte för att stämma av enskilda aktiviteter och projekt - det gör vi gärna.
När det gäller just dessa datamängder så har vi flera som är intresserade av att publicera dem som öppna data - men det tar tid för kommunerna att komma igång. Lediga tomter har 30 kommuner visat intresse för att publicera. Snöröjningsdata är precis i sin linda, vi har en handfull kommuner som vill börja med en pilot. Matsvinn driver vi tillsammans med Livsmedelsverket och systemleverantörerna + en handfull kommuner är med. Tanken är att kommunerna ska kunna rapportera in denna data i LMV i ett automatiskt flöde direkt från sina verksamhetssystem. I januari planeras för ett webbinar - vi inväntar datum från LVM.
Sammantaget tar det väldigt lång tid (upp till 4 år) innan vi får stor spridning av lösningarna, men nånstans måste vi driva på utvecklingen
Det är så här vi jobbar hela tiden i dataverkstaden - att skapa någon (datamodell och specifikation) som vi sedan kan utveckla tillsammans med statliga myndigheter och branschorganisationer, systemleverantörer samt regioner och kommuner.
Men som sagt gärna ett möte fredrik.c.eriksson@vgregion.se
@Ainali Hej, det stämmer, det är inte en bild utan en kodning och precis som du säger behöver den som anropar API:t kunna omvandla koden till en bild. Tack för snabb återkoppling!
@jonor Jag kan konstatera att jag skulle behöva ha dina färdigheter när det gäller programmering och så vidare men för mig och många andra är nog räddningen att det finns valbara fält att filtrera datamängder på dataportalen
@Ainali och @Maria-Söderlind angående upphovsrättsfrågan så har vi haft uppe denna fråga med BUS (www.bildupphovsratt.se) och vi kan konstatera att om man delar öppen data om offentlig konst enligt specifikationen så innebär det ingen ytterligare återgivning. Dvs. det innebär ingen ytterligare publicering eftersom det endast är länkar till bilder som delas.
Men sen har jag en annan fråga till dig @Ainali som du kanske kan svara på?
En av systemleverantörerna kan skapa ett API för att läsa ut denna data direkt från systemet i JSON-format. Det innebär att alla bilder kommer att förmedlas i en lång kodsträng (BASE64). Hur pass lätthanterlig är det för en utvecklare att hantera detta format. Har du nån erfarenhet kring detta?
@jonor Hej, tack för alla bra lösningar du lagt in. Vill bara svara på din fråga om beta.dataportal.se, svaret är att det inte är den - det ska komma en ny.
@FredrikEriksson För er som saknar en metadatakatalog som uppfyller DCAT-AP-SE så har DIGG en avgiftsfri lösning (editera.dataportal.se) som ni kan börja använda innan ni anskaffar en egen metadatakatalog för detta syfte. Det är inte en komplett katalogtjänst. Exempelvis går det inte att läsa in och publicera filer utan det går endast att peka på filer eller API som finns tillgängliga på Internet, ex. på en webbsida eller i form av ett öppet API.
"Delad metadatakatalog på Sveriges dataportal
Metadata kan lämnas genom att du och din organisation skapar en lokal källa på den delade metadatakatalogen. Kontakta oss på info@digg.se för att skapa en delad metadatakatalog. Skicka med vilken e-postadress som ska registreras. (Max två e-postadresser)."
Dokumentation: https://docs.dataportal.se/catalog/
@FredrikEriksson Specifikationen finns publicerad på Sveriges dataportal; https://www.dataportal.se/sv/specifications/ledigatomter/1.0#ref=?p=1&q=lediga tomter&s=2&t=20&f=&rt=spec_standard%24spec_profile&c=false
@FredrikEriksson Nu har vi för avsikt att använda denna tråd för erfarenhetsutbyte och diskussioner som berör tillgängliggörande och publicering ledig tomtmark som öppna data.
Totalt är det 30 kommuner som visat intresse för att publicera denna data öppet, men eftersom de befinner sig i olika förankrings- och utvecklingsfaser har vi valt att samverka på detta sätt istället för att genomföra återkommande workshops. Traditionellt förvaltnings- och utvecklingsarbete med andra ord
Avsikten är att bjuda in till workshops under våren 2024 när vi kommit lite längre i arbetet.