Community på Sveriges dataportal
Webbinarium, juni 2025 – Kan öppna geodata leda till risker för Sveriges säkerhet?
-
Lantmäteriet och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, berättar om ett genomfört projekt där myndigheterna har utvecklat ett förslag till metod för att bedöma risker vid tillgängliggörande av öppna geodata (enligt lag 2022:818, 2 kap. §1) i relation till Sveriges säkerhet.
När: Måndag 9 juni
Tid: kl. 13-15
Att göra riskbedömningar för Sveriges säkerhet kräver både resurser och kompetens. Förslaget till metod kan hjälpa till att säkerställa enhetliga och konsekventa bedömningar samt att involvera rätt kompetens i arbetet.
Webbinariet riktar sig till dig som arbetar i offentlig verksamhet och har ansvar för att göra riskbedömningar inför tillgängliggörande av geodata.
-
Målgrupp användare av öppna data
Jag deltog i ett Open Street Map-möte igår och fick intrycket att det är viktigt att myndigheter tydligt definierar vad som utgör en risk. Under mötet berördes även frågor kring GDPR och potentiella problem som kan uppstå vid OSM:s användning av öppna data där stor osäkerhet råder.
Min uppfattning: Det bör finnas en dokumenterad process som gör det möjligt för aktörer som använder och vidareutvecklar öppna geodata att få sina projekt riskbedömda, så att eventuella säkerhetsproblem kan identifieras och hanteras på ett strukturerat sätt.
-
@Magnus-Sälgö, jag har inte sett materialet som ska redovisas. Men jag tror att det är en metod/process som aktörer kan använda sig av inför tillgängliggörande. Och jag tror också att detta kan appliceras på andra data än bara geodata.
-
Låter bra
Även om data inte delas offentligt, krävs det ingen raketforskning för att skapa ny GIS-data som kan anses olämplig.
Jag har exempelvis laddat upp en hel del bilder på Mapillary i god tro ex pKey=403723046140341 och blev då varse efteråt att det fanns skyddsobjekt i närheten....
- skyddsobjekt är ju relativt enkla att identifiera om man har den informationen